Raskrinkavanje.ba

Portal “Grude” protiv Marija Pejića

Portal “Grude” je objavio pristrasan i manipulativan članak o predsjedniku Hrvatskog narodnog vijeća BiH Mariju Pejiću.

Marijo Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH, dao je intervju za portal “Radio Sarajevo” koji je naslovljen “M. Pejić: Herceg-Bosna je velikosrpski projekt, Bosna je jedina domovina bh. Hrvata”. Anonimni portal “Grude” je 12.3.2019. godine objavio članak zasnovan na tom intervjuu pod naslovom:

Iritantni Gruđanin Pejić: Nemojte ljutit Bošnjake, ostavit će nas bez financija

Već iz naslova u kojem stoji “iritantni” vidljivo je da autor/ica članaka iznosi svoje lične stavove. Dok se iz naslova vidi pristrasnost, u podnaslovu imamo manipulaciju činjenicama.

Novi predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Marijo Pejić u intervjuu za "Radiosarajevo" kazao je kako se HNV protivi unitarističkom, islamskom modelu države kakav je sad na snazi, a zalaže se za pravi građanski model i poštivanje ljudskih prava.

U intervjuu koji je Mario Pejić dao za “Radio Sarajevo” on jeste govorio o “građanskom modelu” i “unitarističkom, islamskom modelu”, ali ne u kontekstu u kojem je to preneseno na portalu “Grude”. Originalni citat glasi:

Radiosarajevo.ba: Za šta ćete se zalagati?
PEJIĆ: Mi imamo obavezu prema hrvatskom narodu koji je na referendumu 1992. godine rekao „DA“ za cjelovitu, suverenu i neovisnu BiH, da se, prvenstveno, zalažemo za poštivanje ljudskih prava i za uređenje BiH po građanskom modelu. Kada kažemo građanski model, onda uistinu mislimo na građanski model, a ne kako to pojedinci pogrešno tumače – unitaristički, islamski model.

Dakle, Pejić je u svojoj izjavi insinuirao da pojedinci, ne navodeći koji, “građanski model” tumače kao “unitaristički i islamski model”, ali nije rekao da je taj model “sada na snazi” kako je naveo portal “Grude”.

Manipulisanje izrečenim, te lični stavovi se navode i u nastavku.

- Slažemo se da treba mijenjati i Izborni zakon i Ustav i treba realno preispitati položaj hrvatskog naroda u BiH, koji nije blistav. Međutim, na realnim osnovama, a ne po modelima koji Hrvate dovode u položaj neravnopravnosti unutar samog hrvatskog korpusa - kazao je Pejić i kazao da je on u Sarajevu neravnopravan unutar samog hrvatskog korpusa. 
S obzirom da je stara grudska obitelj ušla u sve pore sarajevskog društva, od udruga do upravnih i nadzornih odbora, onda je ovo Pejićevo priznanje zanimljivo čuti.

Dok je citirani dio Pejićeve izjave tačan, ostatak je manipulativno parafraziran, uz dodatak ličnih stavova. U originalu to glasi ovako:

Najveći problem hrvatskog naroda, pogotovo nas koji živimo u ovim dijelovima Bosne i Sarajeva,  jeste da smo neravnopravni unutar samog hrvatskog korpusa.

I onda dolazimo do dijela koji je istaknut u naslovu, uz jednu, za medijski tekst, neuobičajenu napomenu.

Kazao je i da Bošnjake ne valja ljutiti pričom o jednakopravnosti Hrvata u BiH jer, ovo nije rekao, postoji mogućnost da će Pejićima uskratiti financijska sredstva ako ih se bude ljutilo.

Ovo je u potpunosti konstrukcija autora koji se ograđuje samo od drugog dijela netačne izjave gdje kaže “ovo nije rekao”. Međutim, ni prvi dio nije tačno parafraziran. Pejić nije rekao da Bošnjake “ljuti” priča o jednakopravnosti Hrvata u  BiH, već da Hrvatski narodni sabor i službena hrvatska politika moraju prihvatiti da su Hrvati u BiH autohtoni narod te države.

Tačni citat:

(…) Mi smo kao hrvatske nevladine organizacije  itekako zainteresirani za suradnju sa Hrvatskom. Hrvatski narod pripada istom kulturnom miljeu, kao i Hrvati u Hrvatskoj, ali govorimo o dvije različite države i konačno službeno hrvatska politika mora prihvatiti da su Hrvati u BiH autohtoni narod i da je BiH suverena i neovisna država, domovina hrvatskog naroda. Kada se to konačno shvati, onda će biti lakše i razgovarati. Ali dok se sluša  samo jedna strana, samo predstavnici Hrvata okupljeni u tzv. Hrvatskom narodnom saboru, imat ćemo stalno ovakve probleme.
Pogotovo što to dovodi do političkih konflikata sa predstavnicima Bošnjaka, što je normalno, jer je to iritantan odnos prema BiH.(...)

Za kraj, autor/ica se prisjetio/la sastanka iz 2017. godine kada su se predstavnici hrvatskih udruženja sa sjedištem u Sarajevu, susreli sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. Fokus je stavljen na rodbinsku povezanost, što je poslužilo kao i ilustracija samog teksta uz netačno preneseni zaključak sastanka.

Podsjetimo, Pejići mnoge nisu zanimali dok se kućom nisu našli kod Bakira Izetbegovića te su predstavljeni kao predstavnici nekoliko udruga sa sjedištem u Sarajevu. Tu su bili Marinko Pejić, njegov sin Marijo Pejić, nevjesta Ivana Krstanović Pejić i sin Marinkove sestre Željko Gudelj. 
Tad je zaključak bio da se probosanske stranke moraju bolje koordinisati.

Prema saopštenju koje je objavljeno u brojnim medijima zaključak sastanka je bio ovaj:

I pored teških uvjeta u kojima rade i djeluju, gosti su iskazali svoju odlučnost da nastave zajedničku borbu sa svim probosanskim snagama na izgradnji bolje Bosne i Hercegovine.

Zbog činjenice da je manipulisano onim što je Marijo Pejić rekao u intervjuu za “Radio Sarajevo”, te zbog netrpeljivosti prema Pejiću koja je istaknuta u naslov, članak koji je objavljen na portalu “Grude” te prenesen na portalu “Hip” ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama, pristrasno izvještavanje i klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 12.03.2019

Grude.com: Iritantni Gruđanin Pejić: Nemojte ljutit Bošnjake, ostavit će nas bez financija

Novi predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Marijo Pejić u intervjuu za “Radiosarajevo” kazao je kako se HNV protivi unitarističkom, islamskom modelu d...

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama
  • Pristrasno izvještavanje
Klikbejt 12.03.2019

HIP: Iritantni Gruđanin Pejić: Nemojte ljutit Bošnjake, ostavit će nas bez financija

Novi predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Marijo Pejić u intervjuu za “Radiosarajevo” kazao je kako se HNV protivi unitarističkom, islamskom modelu d...

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama
  • Pristrasno izvještavanje