Portali proširili neistinu da je ubica iz Gradačca “ukopan u tajnosti”

Desetine portala je prenijelo neprovjerenu informaciju sa anonimnog portala o “tajnoj sahrani” počinitelja masovnog ubistva u Gradačcu.

Foto: Freepik

Na portalu GP Maljevac je 17.8.2023. godine objavljen članak pod naslovom:

Ubojica Nermin Sulejmanović ukopan je, nezvanično, u potpunoj tajnosti

U članku se navodi da je, “prema nezvaničnim informacijama koje dolaze iz Tuzle", počinitelj masovnog ubistva u Gradačcu Nermin Sulejmanović u tajnosti ukopan u blizini Gračanice u četvrtak 17. augusta.

Podsjećamo, u Gradačcu je 11. augusta muškarac ubio svoju bivšu partnerku Nizamu Hećimović i još dvoje ljudi iz vatrenog oružja. Ubistvo Hećimović emitovao je “uživo” na društvenoj mreži Instagram, a kasnije istog dana počinio je samoubistvo.

Portal GP Maljevac nema impressum ili informacije o identitetu vlasnika/ca, urednika/ca i autora/ki sadržaja. Vlasnički podaci o domeni na kojoj se nalazi portal skriveni su i na web stranici Who.is. Riječ je dakle, o potpuno anonimnom portalu na kojem je ova objavljena “vijest” dobijena od navodnog anonimnog izvora. 

Uprkos tome, tvrdnju da je počinitelj masovnog ubistva u Gradačcu tajno ukopan prenijele su desetine medija iz BiH i regiona. Neki od njih su naknadno ispravili ili obrisali svoje članke (1, 2, 3). Ipak, ova informacija i dalje je dostupna na preko 60 portala.


Da li je Sulejmanović tajno sahranjen?

Nakon što je na portalu GP Maljevac objavljen članak o “tajnoj sahrani” počinitelja masovnog ubistva u Gradačcu, za koju se navodi da se desila 17. augusta, stigao je demanti od zvaničnog izvora. Direktor Komemorativnog centra Tuzla Faruk Latifagić rekao je za portal N1 18. augusta da se tijelo počinitelja i dalje nalazi u Komemorativnom centru, te da se niko od njegove porodice nije javio da ga preuzme.

Ovo je potvrdio i za Avaz istog dana, eksplicitno navodeći da su medijski napisi o Sulejmanovićevoj tajnoj sahrani netačni.

Latifagić tvrdi da je netačna informacija koju su objavili pojedini mediji da je Sulejmanović ukopan negdje kod Gračanice.

 - Nije to tačno. Tijelo je i dalje u hladnjači u Tuzli. Niko nije došao da ga preuzme. I mi čekamo šta će biti i ko će ga i kada ukopati. Sve ostalo su dezinformacije - rekao nam je Latifagić.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je počinitelj masovnog ubistva u Gradačcu tajno ukopan 17.8.2023. godine, prvobitno objavljenu na portalu GP Maljevac, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

 

22.8.2023.

Nakon objave ove analize, portali Kurir, N portal, Banjaluka, Informer i Alo online ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

23.8.2023.

Nakon objave ove analize, portali Bosna info i 072 infro ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

24.8.2023.

Nakon objave oe analize, portal Srbija danas ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

25.8.2023.

Nakon objave ove analize, portal Glas Srpske, Sandžaklive  i Senzacija ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

28.9.2023.

Nakon objave ove analize, portal GP Maljevac ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

8.9.2023.

Nakon objave analize, portal Slobodna Bosna ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

8.9.2023.

Nakon objave ove analize, portal Adria ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

2.10.2023. Portal Večernje novosti je 20.9.2023. ispravio netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. Ocjena i napomena o ispravci dodata je naknadno zbog tehničkih razloga.

11.10.2023: Članak portala Moj Teslić koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 22. 08. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Tajno “trovanje” fiskalnim računima je teorija zavjere

Fiskalni računi mogu sadržavati jedinjenje koje se dovodi u vezu s ozbiljni...

Teorija zavjere
Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me