Poruka direktora Pannonice osobama u burkiniju - od satire do lažne vijesti

Pojava da se sadržaji satiričnih portala pretvaraju u stvarne vijesti prilično je česta, o čemu je Raskrinkavanje pisalo i ranije. Ovoga puta, to se desilo sa satiričnim člankom portala Tuzlaspiegel.

Na portalu Ultra trijumf vijesti, 26.7.2021. godine objavljen je članak s naslovom:

Maid Porobić, direktor ‘Pannonice’, uputio poruku osobama u burkiniju (VIDEO)

U tekstu se navodi da se direktor JKP Pannonica Tuzla oglasio povodom slučaja rediteljice Nejre Latić-Hulusić kojoj nije dozvoljeno kupanje u burkiniju, te najavljuje snimak s njegovom porukom svima koji se žele kupati u burkiniju na kompleksu slanih jezera u Tuzli. 

Nakon što je rediteljica Nejra Latić-Hulusić doživjela neugodnu situaciju, kada joj je na kompleksu panonskih jezera u Tuzli zabranjeno kupanje u burkiniju i svoju priču javno podijelila, oglasio se i Maid Porobić, direktor JKP ‘Pannonica’ Tuzla.

On je uputio poruku svim ženama koje se žele u burkiniju okupati na kompleksu slanih jezera u Tuzli

U nastavku teksta je priložen videosnimak objavljen istog dana na YouTube kanalu Balkan X Portal, a na kome je prikazan direktor Pannonice, preko čijeg glasa se čuje glas druge osobe, koja kaže:

Neće unić ovdje ga neće zaklanjati. Dosta više i njihovih budalećina.

Međutim, na samom snimku priloženom u članku vidljiv je logo “prvog tuzlanskog satiričnog portala Tuzlaspiegel”, te nije jasno da li je snimak dio članka ili je cijeli članak satirični sadržaj.

 

U nastavku teksta, prenosi se izjava Porobića o funkcionisanju Pannonice u vanrednim okolnostima zbog pandemije Covid-19. U njoj se nigdje ne pominje slučaj burkinija. Riječ je zapravo o dijelu stvarnog medijskog izvještaja, objavljenog na portalu Priče sa Granice 21.6.2021. godine.

Ovo je druga sezona koja se realizuje u vanrednim okolnostima zbog pandemije koronavirusa. Iako uz ograničenja koja je nametnula pandemija infekcije COVID-19, prošla sezona na Panonskim jezerima bila je uspješna, a iskustva će biti primjenjena i ove sezone.

„Imamo veliko iskustvo iz prošle godine kada smo primjenili sve epidemiološke mjere. Panonska jezera je prošle godine posjetilo preko 170 hiljada gostiju i nije zabilježen niti jedan slučaj infekcije koronavirusa. Primjenjujemo sve preventivne mjere, od sigurnosnih do dezinfekcionih mjera. Redovno se vrši dezinfekcija plaža, ugostiteljskih objekata i ostalih sadržaja.  Ohrabruje da je trenutno manji broj novozaraženih osoba i da su blaže epidemiološke mjere. Kantonalno ministarstvo zdravstva je izdalo upute i smjernice za sva javna kupališta, koja govore da je dovoljno obezbijediti 6m2 prostora po jednom gostu ili kupaču“, kaže Porobić.

Međutim, pomenuti snimak, ali i dio teksta u kome se navodi da je riječ o poruci direktora Pannonice svima koji se žele kupati u burkiniju, objavljen je nešto ranije tog dana na satiričnom portalu Tuzlaspiegel, u članku koji je naslovljen.  

 Direktor ‘Pannonice’ uputio poruku osobama u burkiniju (VIDEO)

U samom tekstu nije naznačeno da se radi o satiričnom sadržaju, ali na stranici stoji informacija da je riječ o satiričnom portalu, čije su vijesti u većini slučajeva izmišljene, i to na tri mjesta: u vrhu stranice, na dnu (footeru) stranice, koje su vidljive prilikom čitanja bilo kojeg članka, kao i u dijelu “O nama”. To je naznačeno i  u samom nazivu Facebook stranice ovog medija - “Tuzlaspiegel - Prvi tuzlanski satirični portal”.

Prenoseći ovaj članak, portal Ultra trijumf vijesti nije naznačio da je riječ o satiri iako je to jasno i iz samog snimka koji je prilično nevješto montiran. Umjesto toga, ovaj portal je u članak uvrstio i dio originalnog medijskog izvještaja koji sadrži autentičnu izjavu istog aktera, te time dodatno zbunio čitatelje/ke.

Originalni snimak na kome je prikazan Porobić, bez dodatnog zvuka preko njegovog glasa, datira iz maja 2021. godine. Riječ je o prilogu Federalne televizije u kome on najavljuje novu sezonu na kompleksu Panonskih jezera. 

Preko ovog videa montiran je glas Šemsudina Pilava iz sela Piljužići kod Tešnja. Kratki videoisječak njegove izjave za Federalnu televiziju, koja je korištena za ovu montažu, pronašli smo na nekoliko YouTube kanala (1,2). Sudeći prema datumu koji se vidi na snimku, nastao je 2013. godine.

Podsjećamo, bh. rediteljica Nejra Latić-Hulusić objavila je na svom Facebooku profilu da joj je na kompleksu Panonskih jezera u Tuzli zabranjeno kupanje u burkiniju. Kasnije su se o razlozima zabrane oglasili iz Pannonice, a o svemu su izvještavali i bh. mediji. Nismo uspjeli pronaći medijske izvještaje ili snimke o tome da je slučaj komentarisao direktor Pannonice Maid Porobić.

Budući da je portal Ultra trijumf vijesti satiričnu priču s portala Tuzlaspiegel prenio bez napomene o kakvom se sadržaju radi, članak ovog medija ocjenjujemo kao lažnu vijest. Isti portal dobija i ocjenu manipulisanje činjenicama, s obzirom na to da je u satirični članak uvršten i stvarni medijski izvještaj, čime su čitatelji/ke dodatno izmanipulisani i zbunjeni. 

Članak portala Tuzlaspiegel dobija ocjenu satira, budući da je na stranici ovog portala istaknuto da je riječ o mediju čiji je sadržaj satiričan. Podsjećamo da ocjena satira ne predstavlja negativnu ocjenu, već služi za pojašnjenje.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 04. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Veličanje Rusije i njene vojne moći kao propagandno sredstvo u ratu protiv Ukrajine

Vojna sila koja može “izaći na crtu” NATO savezu, vođena strogim ali neshva...

Analize
Lažna vijest
“Negativna energija”: New Age izmišljotina koju ne uklanjaju kuhinjski sastojci 

Tvrdnje da mješavina sirćeta, vode i soli može otkriti i apsorbovati “negat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka
Manipulisanje činjenicama
Ruski navodi o oružju u ukrajinskim nuklearkama nisu potvrđeni

Više od trideset medija iz regiona, kao i ruska ambasada u BiH, prenijeli s...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me