Posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga uginuo je u martu 2018. godine

Smrt posljednjeg mužjaka sjevernog bijelog nosoroga, koji je uginuo 2018. godine, na društvenim mrežama i pojedinim portalima je ove godine predstavljena kao događaj koji se desio “jučer”.

Ocijenjeni članci
Ultra trijumf vijesti Manipulisanje činjenicama; Senzor Manipulisanje činjenicama; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama;

Na Facebooku se od 5.6.2021. dijeli fotografija nosoroga uz tekst koji sadrži tvrdnju da je posljednji sjeverni bijeli nosorog uginuo “jučer” u Sudanu. Fotografija je prvi put objavljena ovdje:

Posljednji "Sjeverni bijeli nosorog" uginuo je juče u Sudanu. Vrsta koja je trajala 55 miliona godiina, svjedočila Ledenom dobu, zemljotresima i udarima meteora - nije preživjela čovjeka.

Isti se tekst dijelio na Facebooku i u formi statusa, sa identičnom fotografijom (1), a tvrdnja je objavljivana i na Twitteru (1). 

Pored društvenih mreža, na portalima Ultra trijumf vijesti i Senzor su 7.6.2021. također objavljeni članci o smrti “posljednjeg sjevernog bijelog nosoroga”:

Nek’ nam je Bog na pomoći.. Nakon 55 miliona godina je nestao

Poslednji “Sjeverni bijeli nosorog” uginuo je u Sudanu.
Vrsta, za koju nauka kae da je trajala 55 miliona godiina, svjedočila Ledenom dobu, zemljotresima i udarima meteora – nije preživjela – čovjeka!
Sa svakom izumrlom vrstom, nastane poremećaj u kompletnom eko sustavu planeta Zemlja!
Pa čemu se nadamo? (Ultra trijumf vijesti)

 

Šta su činjenice?

Populacija sjevernog bijelog nosoroga, podvrste bijelog nosoroga, živjela je na područjima afričkih zemalja Ugande, Čada, Sudana, Centralne Afričke Republike i Demokratske Republike Kongo. Ova se podvrsta smatra ugroženom, ali i izumrlom u divljini, a istrijebljena je ilegalnim lovom i u čestim građanskim ratovima u područjima u kojima je obitavala. 

Trenutno su na svijetu živa tek dva sjeverna bijela nosoroga, i to dvije ženke, Najin i Fatu, koje su nastanjene u rezervatu Ol Pejeta u Keniji, gdje žive pod cjelodnevnom zaštitom. 

Posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga, po imenu Sudan, uginuo je 18.3.2018. godine u Keniji. Bilo je nekoliko pokušaja parenja Sudana i drugih ženki sjevernog bijelog nosoroga, no oni su bili bezuspješni, uglavnom jer je sam Sudan bio poprilično star (uginuo je u 45. godini). Prije smrti, imao je niz infekcija i bolesti uzrokovanih starošću.

Tekst o smrti posljednjeg sjevernog bijelog nosoroga, koji se dijeli na našem govornom području, prevod je sa engleskog jezika. Jednu verziju engleskog teksta pronašli smo na Twitter profilu VertigoWarrior, objavljenu 2.6.2021, a zatim i na popularnoj meme stranici 9Gag, objavljenu 5.6.2021.

Nosorog na fotografiji koja se dijeli uz ovaj tekst nije Sudan. Na fotografiji je njegov potomak, ženka Najin, sa svojim njegovateljem, neposredno nakon što je Sudan uginuo. Fotografija je objavljena 19.3.2018. godine na portalu Slow Journalism. Kao autor fotografije naveden je Lyu Shuai iz novinske agencije Xinhua.

Dakle, ne radi se o sjevernom bijelom nosorogu koji je umro u Sudanu, kao ni o “posljednjem” sjevernom bijelom nosorogu, niti je posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga Sudan uginuo “jučer”. 

Analiziranim objavama na društvenim mrežama i člancima portala Ultra trijumf vijesti i Senzor dajemo ocjenu manipulacija činjenicama, budući da posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga nije uginuo “jučer”, već u martu 2018. godine, da nije uginuo u Sudanu, već u Keniji, te da na fotografiji nije mužjak Sudan, već njegov potomak, ženka Najin. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 16. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
“Viralna kuhinja”: Preuzimanje zasluga kao sredstvo za skupljanje lajkova na Facebooku

Administratori/ce niza Facebook stranica objavili/e su fotografiju zanimlji...

Lažna vijest
Lažna vijest
Teorija zavjere: Vakcinisani neće “početi umirati najesen”

“Apokaliptične” i posve neutemeljene tvrdnje o tome da će vakcinisani/e nav...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Stare fotografije manipulativno predstavljene kao slike s protesta protiv antipandemijskih mjera u Francuskoj

Korisnici/ce društvenih mreža dijele fotografije prijašnjih protesta i maso...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me