Raskrinkavanje.ba

Potpirivanje netrpeljivosti: Zlostavljana žena u kosovskom domu za stare nije Srpkinja

Korisnici/e društvenih mreža, ali i pojedini mediji, netačno su ustvrdili da je žena koju je fizički zlostavljala medicinska sestra u domu za stare u Peći Srpkinja, potičući tako međuetničke tenzije.

Foto: Shutterstock

Snimak iz doma za stara lica u Peći na kojem medicinska sestra fizički zlostavlja štićenicu privukao je pažnju javnosti u regionu. Nedugo nakon što se snimak pojavio, korisnici/e društvenih mreža i pojedini mediji na našem govornom području dijelili su ga uz tvrdnje da je žena koju maltretiraju albanske medicinske sestre Srpkinja. 

Ova tvrdnja objavljena je 2. novembra na Telegram nalogu Bunt je stanje duha. Iako cijeli snimak nije moguće vidjeti, budući da ova platforma ne podržava snimke te dužine, iz opisa je jasno da je riječ o snimku koji je nastao u domu za stare u Peći.

Šiptarska medicinska sestra šamara i maltretira srpsku staricu u bolnici dok je koleginice očigledno podržavaju i na sve to se smeju.

Snimak je uz sličan opis objavljen i na drugim Telegram kanalima (link), na Facebooku (link, link) i na Twitteru (link, link). Pronašli smo ga i na YouTubeu (link, link).

U člancima pojedinih portala također se tvrdi da je žena na snimku Srpkinja. IN4S je 2. novembra objavio članak u kojem se navodi:

(VIDEO) POTRESAN SNIMAК IZ PEĆI: Medicinske sestre šamaraju i ismijavaju staricu Srpkinju!

Na društvenim mrežama pojavio se snimak albanske medicinska sestre, koja šamara i maltretira srpsku staricu u bolnici dok je koleginice očigledno podržavaju, snimaju i na sve to se smiju.

Uskoro opširnije…

Ovaj je medij u međuvremenu izbrisao članak. Skoro identičan članak objavio je portal K3, navodeći kao izvor upravo IN4S. 

Potresan snimak iz Peći: Medicinske sestre šamaraju i ismijavaju staricu Srpkinju! (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se video snimak nasilja na staricom u bolnici u Peći. Prema navodima, radi se o starici Srpkinji koju šamara albanska medicinska sestra, dok kolege snimaju uz smijeh.

Ovo je još jedan u nizu primjera nasilja nad Srbima na Kosovu koji godinama trpe razna maltretiranja.

K3 je ovu tvrdnju ponovio u preuzetom članku o hapšenju medicinskih sestara. Za razliku od naslova, ovaj članak ne sadrži tvrdnju da je žena na snimku Srpkinja. 

Portali Udarna vest i Alo također su objavili tvrdnju da je žena na snimku Srpkinja, ali su u vrijeme pisanja ove analize njihovi članci već bili izmijenjeni (link, link).

Portal Vaseljenska je 3. novembra u formi članka objavio tweet u kojem se tvrdi da medicinske sestre "šamaraju i maltretiraju srpsku staricu u bolnici". I tweet i članak su u međuvremenu obrisani.

 

Šta su činjenice?

 

Snimak nasilja koji je viralan u regionu nastao je 29. oktobra u Centru za brigu o starima "Orenda" u Peći. Kako mediji izvještavaju, tri radnice Centra su povodom ovog slučaja uhapšene.

Ubrzo nakon što je snimak objavljen brojni mediji na albanskom jeziku objavili su članke u kojima se navodi da je žena na snimku Miniere Nura, majka poginulog pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Taulanta Nura (link, link). Kako se navodi u ovim člancima, bivši pripadnik OVK Adnan Hyseni objavio je tu informaciju na Facebooku. On je naveo da mu je informaciju potvrdio prijatelj koji je, kao i žena sa snimka, iz Đakovice. 

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj povodom ovog slučaja također se oglasio na svom Facebook profilu. Njegov status, u kojem navodi da je riječ o majci Taulanta Nura, prenijeli su brojni kosovski mediji.

Ezen Vala, zet Miniere Nura, potvrdio je medijima da je ona žena na snimku (link, link). On je rekao da Miniere boluje od Alzheimerove bolesti te da u Centru boravi godinu. Ove informacije prenio je i portal KoSSev. Kasnije je za medije na albanskom jeziku govorila i njena kćerka.

Tvrdnje da je zlostavljana žena na snimku srpske nacionalnosti već su opovrgle platforme Raskrinkavanje (.me) i Raskrikavanje

Iako nije ponuđen bilo kakav dokaz da je žena sa snimka srpske nacionalnosti, korisnici/e društvenih mreža i pojedini mediji ovu su neprovjerenu, a kako se ispostavilo, i netačnu tvrdnju neodgovorno iskoristili za "raspirivanje" međunacionalne mržnje i netrpeljivosti u ionako napetoj situaciji.

Shodno navedenom, tvrdnju da "albanske medicinske sestre maltretiraju srpsku staricu" ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti budući da izvor nije moguće sa sigurnošću utvrditi jer je značajan broj objava ove tvrdnje obrisan ili ispravljen.

Naslov članka portala K3, s tvrdnjom koje nema u članku, dobija i ocjenu klikbejt.

Napomena

21.11. 2022. Članak portala Vaseljenska je u međuvremenu izmijenjen i sadrži tačne informacije, pa dobija i ocjenu ispravljeno.


(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 02.11.2022

Telegram profili: Telegram nalog Bunt je stanje duha

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.11.2022

Vaseljenska.net: Цвркут дана – tweet of the day: Александар Стојановић @ProtaAleksa

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 02.11.2022

Telegram profili: Telegram kanal Code 17 (žena iz Peći)

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.11.2022

Twitter profili: Twitter nalog Dr Branimir Nestorović

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.11.2022

Twitter profili: Twitter profil Gavriloprincip

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.11.2022

Twitter profili: Twitter nalog Mija Zmija

  • Prenošenje lažnih vijesti