Povorka ponosa kao povod za zaradu od klikova

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Povorku ponosa iskoristili su i anonimni portali koji postoje isključivo zbog ekonomske dobiti koju ostvaruju od čitanosti. Ova analiza prikazuje ilustrativan primjer portala “Slavorum” koji je objavio 5 članaka sa potpuno izmiljenim tvrdnjama.

Ocijenjeni članci
Slavorum Lažna vijest; Klikbejt; Slavorum Lažna vijest; Klikbejt; Slavorum Lažna vijest; Klikbejt; Slavorum Lažna vijest; Klikbejt; Slavorum Lažna vijest; Klikbejt; Zabavne informacije Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Zabavne informacije Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt;

Portal “Slavorum” jedan je od onih portala koji za biznis model imaju izmišljanje izjava i događaja koji se plasiraju putem članaka, a koji onda na osnovu čitanosti donose ekonomsku dobit. 

Članci koje je ovaj portal objavio u vezi sa prvom bh. Povorkom ponosa ilustrativan su primjer kako vlasnici ovakvog tipa portala svaki događaj objeručke dočekaju lažnim vijestima i naslovima koji će privući pažnju čitatelja. 

Na dan održavanja Povorke ponosa, na ovom portalu su objavljena 4 članka, od kojih svaki sadrži potpuno izmišljene tvrdnje u naslovima.

Tuca na paradi ponosa.Horde Zla i Manijaci napali pedere policija intervenisala

Ispod naslova koji govori da su navijači napali učesnike Povorke nalazi se članak koji je originalno objavljen na “Klixu” pod naslovom “Pogledajte parole učesnika povorke: Ruka pored ruke od Sarajeva do Banje Luke”. U samom članku se ne pominje izmišljena tvrdnja koja se našla u naslovu, a koja govori o napadu navijača.

I drugi članak objavljen isti dan na portalu “Slavorum”, odnosno bar njegov naslov, govori o navodnom, odnosno nepostojećem napadu navijača:

Krenula šetnja prve Bh. povorke ponosa, više od hiljadu osoba u koloni napali navijaci Sarajeva i Zelja ima i ranjenih

Ispod ovog naslova ponovo se nalazi članak koji je prvi put objavljen na portalu “Klix” pod naslovom “Krenula šetnja prve Bh. povorke ponosa, više od hiljadu osoba u koloni”. I u ovom slučaju, izmišljena tvrdnja koja se našla u naslovu se ne pominje u samom tekstu. 

Naredna tri članka, od kojih su dva objavljena osmog a jedan desetog septembra, navodno donose izjave o Povorci ponosa i to od strane Milorada Dodika, Semira Efendića i Bože Vreće.

Milorad Dodik-U Sarajevu je odrzana Parada srama,Srbi su bili ugrozeni u federacijii nisu pozvani na gej paradu

Bozo Vreco-Sarajevo je moj grad i svake godine ce se od sad odrzavati Parada Ponosa a vi seljaci gledajte

Semir Efendic Nacelnik Novog Grada porucio ovo je bila parada srama i policije.Sram bilo vladu koja je dozvolila da se ovo odrzi u Sarajevu

U sva tri slučaja, izmišljene izjave se nalaze samo u naslovima članaka. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da članak koji navodno donosi izjavu Milorada Dodika, ne sadrži niti jednu jedinu riječ te se sastoji samo od naslova i fotografije. 

Ispod naslova u kojem se nalazi navodna izjava Bože Vreće ponovo se nalazi članak koji je potekao sa “Klixa”, a čiji je originalni naslov “Nasmijani Božo Vrećo na povorci ponosa: Ovo je veliki pomak za BiH”. Članak zaista donosi izjavu Bože Vreće, ali izjava “svake godine ce se od sad odrzavati Parada Ponosa a vi seljaci gledajte” je u potpunosti izmišljena.

Potpuno je izmišljena i izjava Semira Efendića koja se našla u naslovu članka koji zaista donosi izjavu načelnika sarajevske općine Novi Grad, ali ne onakvu kakva je prikazana u naslovu.

Obzirom na izmišljene tvrdnje i izjave, svih pet članaka ocjenjujemo kao lažnu vijest i klikbejt. Dva članka koja je prenio portal "Zabavne informacije" ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti i klikbejt

(Rasskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 24. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave, “pasoš Republike Srpske” i pseudonauka

Tokom protekle sedmice, Raskrinkavanje je pisalo o različitim medijskim man...

Lažna vijest
Ne, bebe u Turskoj se ne rađaju s mutacijama zbog vakcina

Turski političar Fatih Erbakan plasirao je lažnu vijest o bebama koje su u...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Balkania Info: Niti je “predsjednik nastradao” niti je “glumac završio u bolnici”

Anonimni portal Balkania Info koristi razne manipulativne tehnike kako bi n...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me