Povorka ponosa kao povod za zaradu od klikova

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Povorku ponosa iskoristili su i anonimni portali koji postoje isključivo zbog ekonomske dobiti koju ostvaruju od čitanosti. Ova analiza prikazuje ilustrativan primjer portala “Slavorum” koji je objavio 5 članaka sa potpuno izmiljenim tvrdnjama.

Portal “Slavorum” jedan je od onih portala koji za biznis model imaju izmišljanje izjava i događaja koji se plasiraju putem članaka, a koji onda na osnovu čitanosti donose ekonomsku dobit. 

Članci koje je ovaj portal objavio u vezi sa prvom bh. Povorkom ponosa ilustrativan su primjer kako vlasnici ovakvog tipa portala svaki događaj objeručke dočekaju lažnim vijestima i naslovima koji će privući pažnju čitatelja. 

Na dan održavanja Povorke ponosa, na ovom portalu su objavljena 4 članka, od kojih svaki sadrži potpuno izmišljene tvrdnje u naslovima.

Tuca na paradi ponosa.Horde Zla i Manijaci napali pedere policija intervenisala

Ispod naslova koji govori da su navijači napali učesnike Povorke nalazi se članak koji je originalno objavljen na “Klixu” pod naslovom “Pogledajte parole učesnika povorke: Ruka pored ruke od Sarajeva do Banje Luke”. U samom članku se ne pominje izmišljena tvrdnja koja se našla u naslovu, a koja govori o napadu navijača.

I drugi članak objavljen isti dan na portalu “Slavorum”, odnosno bar njegov naslov, govori o navodnom, odnosno nepostojećem napadu navijača:

Krenula šetnja prve Bh. povorke ponosa, više od hiljadu osoba u koloni napali navijaci Sarajeva i Zelja ima i ranjenih

Ispod ovog naslova ponovo se nalazi članak koji je prvi put objavljen na portalu “Klix” pod naslovom “Krenula šetnja prve Bh. povorke ponosa, više od hiljadu osoba u koloni”. I u ovom slučaju, izmišljena tvrdnja koja se našla u naslovu se ne pominje u samom tekstu. 

Naredna tri članka, od kojih su dva objavljena osmog a jedan desetog septembra, navodno donose izjave o Povorci ponosa i to od strane Milorada Dodika, Semira Efendića i Bože Vreće.

Milorad Dodik-U Sarajevu je odrzana Parada srama,Srbi su bili ugrozeni u federacijii nisu pozvani na gej paradu

Bozo Vreco-Sarajevo je moj grad i svake godine ce se od sad odrzavati Parada Ponosa a vi seljaci gledajte

Semir Efendic Nacelnik Novog Grada porucio ovo je bila parada srama i policije.Sram bilo vladu koja je dozvolila da se ovo odrzi u Sarajevu

U sva tri slučaja, izmišljene izjave se nalaze samo u naslovima članaka. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da članak koji navodno donosi izjavu Milorada Dodika, ne sadrži niti jednu jedinu riječ te se sastoji samo od naslova i fotografije. 

Ispod naslova u kojem se nalazi navodna izjava Bože Vreće ponovo se nalazi članak koji je potekao sa “Klixa”, a čiji je originalni naslov “Nasmijani Božo Vrećo na povorci ponosa: Ovo je veliki pomak za BiH”. Članak zaista donosi izjavu Bože Vreće, ali izjava “svake godine ce se od sad odrzavati Parada Ponosa a vi seljaci gledajte” je u potpunosti izmišljena.

Potpuno je izmišljena i izjava Semira Efendića koja se našla u naslovu članka koji zaista donosi izjavu načelnika sarajevske općine Novi Grad, ali ne onakvu kakva je prikazana u naslovu.

Obzirom na izmišljene tvrdnje i izjave, svih pet članaka ocjenjujemo kao lažnu vijest i klikbejt. Dva članka koja je prenio portal "Zabavne informacije" ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti i klikbejt

(Rasskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 24. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me