Povratak teorija zavjere o PCR testu

U videosnimku koji se dijeli društvenim mrežama navodi se kako se prilikom uzimanja uzorka za test na Sars-Cov-2, ljudima u mozak ubacuju “nanočipovi”.

Foto: analogicus/Pixabay

Na Telegram kanalu Istina 16.7.2022. godine objavljen je videosnimak u kojem govori doktorica Lorraine Day. 

U snimku u trajanju od 2 minute i 25 sekundi, Day tvrdi da su štapići za uzimanje uzoraka prilikom testiranja na virus Sars-Cov-2, koji se umetnu u nozdrvu, zapravo način da se u mozak isporuče nanočestice. Taj proces Day naziva vakcinacijom.

Videosnimak je objavljen na engleskom jeziku, sa titlovima za domaće govorno područje. Transkript titlova glasi:

I dozvolite da vam kažem kad su oni  bili počeli vakcinaciju (nanočipovanje). Oni su to još započeli pre dosta vremena, zato što vas je test već “vakcinisao”. Ovde ispred sebe imam članak i evo šta u njemu piše… Da, oni mogu da nas vakcinišu sa tzv. nazalnim test brisom, i da ciljaju u mozak.
(...)
Između sinusa i vašeg mozga se nalazi pločica i svaki doktor zna za postojanje te pločice koja je porozna i kroz koju prolaze nervi sve do vašeg mozga i ta koštana pločica je porozna, ima male otvore kroz koje mogu da prođu različite supstance, i kad oni uzmu štašić tog nazovi testa, pa ga još i uvrću, oni ustvari vama isporučuju nešto. A to nešto, što možete videti ovde, su nano čestice, koje vam oni isporučuju direktno u vaš mozak! Tako vas oni povezuju na colud (eksterni server) što znači da su vas već vakcinisali sa tim “testom”. Sa testom…i to još na samom početku kada odete da se “testirate” već su vam ubacili nano čestice.

Telegram kanal Istina u trenutku pisanja ove analize broji 4.427 pretplatnika/ca, a videosnimak doktorice Day ostvario je 9.300 pregleda. Snimak je objavljen i na Twitter nalogu Nikola 3 (@ronin19217435) 17.7.2022. godine. Identičan videonisnimak objavljen je i na Facebook stranici Rekonekcija i Rekonektivno isceljivanje Snežana Latinović 19.7.2022, a zatim 8.8. i na stranici Istina.info.nova.

Šta su činjenice?

Tvrdnje doktorice Day o tome da se štapićima za prikupljanje uzoraka za testiranje na Covid-19 zapravo umeću nanočestice u mozak pacijenata/ica, te da se na taj način vrši “vakcinacija”, analizirao je AFP Fact Check. Radi se o tvrdnjama koje su bile viralne na engleskom govornom području još 2021. godine. U analizi objavljenoj 28.10.2021. godine, AFP Fact Check utvrdio je da je riječ o isječku gostovanja doktorice Day u emisiji na YouTube kanalu “Israeli News Live”. 

Medicinski eksperti/ce, kao i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), su za AFP potvrdili/e da vakcinacija uz pomoć štapića za prikupljanje uzoraka za testiranje na Covid-19 nije moguća. AFP Fact Check navodi:

Iz SZO su za AFP Fact Check naveli da su štapići za uzimanje briseva iz nosa dizajnirani za prikupljanje uzoraka za testiranje na prisustvo virusa, a ne u svrhu vakcinacije.
“Nijedna vakcina do sada nije pokazala da se može dati putem brisa. Brisevi se koriste za prikupljanje uzoraka, a ne za davanje vakcina”, rekla je dr. Phionah Atuhebwe, medicinska službenica SZO za uvođenje novih vakcina u Africi.

AFP navodi da postoje istraživanja o intranazalnim vakcinama, ali da su Geoffrey Kulabusia, imunolog u Keniji, te Shabir Madhi, južnoafrički profesor vakcinologije, rekli da je preporuka za vakcinu Covid-19 samo intramuskularna. 

Obojica su odbacili tvrdnju da se vakcine daju tokom testiranja na Covid-19.
“Nije tačno da se ljudi vakcinišu tokom testiranja na Covid-19”, rekao je Kulabusia. “Tokom testiranja vadimo samo uzorke -- bilo brisevima šupljina ili nazalnim brisevima. Mogli bismo napraviti nazalnu vakcinaciju, ali za Covid-19, ono što je sada odobreno je intramuskularna vakcinacija”.
Madhi je rekao: “Postoje neke vakcine za koje su u toku ispitavanja o oralnim ili intranazalnim davanjem, ali trenutno nije dostupna vakcina za oralnu ili intranazalnu upotrebu”.

Vezano za tvrdnje o “poroznoj pločici kroz koju prolaze nervi sve do mozga” koja se navodno dodiruje štapićem za uzimanje uzorka, AFP navodi da ih je Madhi odbacio, napominjući da “ako bi štapić prošao kroz sinuse i došao do mozga, to bi nanijelo štetu mozgu, a ne bi samo izazvalo svrab u nosu”.

Različite netačne tvrdnje o PCR testovima učestalo su se dijele domaćim govornim područjem. Najčešće je riječ o teorijama zavjere koje sa stranog govornog područja budu prevedene, te se objavljuju na anonimnim portalima i različitim društvenim mrežama. U analizi iz januara 2021. godine, Raskrinkavanje je tako pisalo o sličnim tvrdnjama da se preko PCR testova u sluznicu nazofarinksa unose litij i DARPA hidrogel. Riječ je, naravno, o još jednoj teoriji zavjere. Detaljnije čitajte u analizi na linku ovdje.

U još jednom sličnom primjeru, nakon što je na njemačkom “zavjerološkom” YouTube kanalu objavljen videosnimak u kojem se govori da su u PCR testovima pronađene “metalne pločice”, identična tvrdnja se pojavila i na domaćem govornom području. Raskrinkavanje je u analizi objavljenoj 27.11.2020. godine detaljno objasnilo zašto je netačno da u PCR testovima postoje metalne pločice. Analizu u cjelosti možete čitati na linku ovdje.

Tvrdnja iz domena naučne fantastike o tome da se putem nanočestica ubačenih u mozak prilikom nazalne vakcinacije, osoba, odnosno “nanočip”, spaja na “eksterni server”, posebno su nejasne, besmislene i neutemeljene.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje da “oni mogu da nas vakcinišu sa tzv. nazalnim test brisom” i da se tom prilikom “nanočestice isporučuju direktno u mozak”, objavljene na Telegram kanalu Istina ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Objave ocjenjujemo i kao teoriju zavjere. 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 19. 08. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Zbog čega je voditeljka izgubila svijest u programu uživo?

U člancima i objavama na društvenim mrežama se slučaj gubitka svijesti vodi...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Neprovjereno
Lažna vijest
Fauci, Gates i Covid-19: Nepresušna inspiracija za teoretičare/ke zavjere

Portal poznat po prenošenju teorija zavjere objavio je članak prepun tvrdnj...

Lažna vijest Teorija zavjere Klikbejt
Lažna vijest
AI fotografije hapšenja američkih političara/ki predstavljene kao stvarne

Korisnici/e Facebooka dijele fotografije koje navodno prikazuju hapšenja am...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me