Raskrinkavanje.ba

Požare na Havajima nije izazvalo “usmjereno direktno oružje”

Najsmrtonosniji požar na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država u zadnjih više od stotinu godina izazvao je i “požar” teorija zavjere o njegovim uzrocima.

Foto: Zane Vergara, Shutterstock  

Šumski požari na otoku Maui, koji pripada arhipelagu američke savezne države Havaji, izbili su 8. avgusta i do pisanja ove analize odnijeli najmanje 111 ljudskih života. Ovaj događaj potaknuo je širenje raznih “alternativnih” objašnjenja i netačnih tvrdnji o požarima na Havajima, piše BBC. 

Neke od najviralnijih neistina - one koje povezuju uzrok požara s upotrebom “energetskog oružja” - proširile su se i na našem govornom području. 

Na ovom TikTok profilu 13. avgusta 2023. godine objavljen je videosnimak muškarca koji tvrdi da su Havaji napadnuti “energetskim oružjem”. Kao pozadina videosnimka iskorištena je slika koja navodno pokazuje laserski snop i vatrenu loptu koju on proizvodi:

U “obrazloženju” zašto su požari na Havajima, ustvari, napad “energetskim oružjem”, muškarac insinuira da su požari pogodili dio Havaja gdje lokalno stanovništvo nije htjelo prodavati svoju zemlju milijarderima. Onda govori da mnogi milioneri i milijarderi tu već imaju svoja imanja, poput Oprah Winfrey, Marka Zuckenberga i Jeffa Bezosa. Zatim navodi da su lokalni stanovnici rekli da su vidjeli usmjereno energetsko oružje, koje bi trebalo ličiti na nešto kao na slici koju je prikazao: 

Na kraju tvrdi da “ovo nije bio požar već vojni napad”, prikazujući fotografiju zgarišta i ističući da su pojedina stabla i plavi automobil netaknuti. 

Ovaj snimak podijeljen je i na Facebooku, a ubrzo su se pojavili i drugi videosnimci koji prikazuju požarište na Havajima, popraćeni opisima u kojima se tvrdi da je riječ o upotrebi ili isprobavanju “energetskog oružja” (1, 2, 3).

Pojedini/e korisnici/e Facebooka zapitali/e su se kako je moguće da u situaciji prirodnog požara pojedina stabla ostanu nezahvaćena vatrom i da još uvijek stoje, dok su automobili i kuće “progutani” u plamenu (1, 2, 3, 4, 5).

Na jednom profilu objavljena je i fotografija uz tvrdnju da prikazuje avion, odnosno energetsko oružje koje je uništilo Havaje. 

 

Šta su činjenice?

Pored BBC-a, brojni fact-checking portali, uključujući Snopes, AFP i Associated Press, bavili su se raskrinkavanjem teorija zavjere da su požari na Havajima uzrokovani “energetskim oružjem” (1, 2, 3, 4, 5).

Pripisivanje najsmrtonosnijeg požara u zadnjih više od sto godina u SAD-u napadu energetskim oružjem zvuči kao jednostavno i primamljivo objašnjenje (kao što većina teorija zavjere nudi), no ono nije utemeljeno u stvarnosti. Prema pisanju Al Jazeere 14.8.2023. godine, tačan uzrok šumskih požara na Havajima nije utvrđen. No, brojni eksperti su za AFP-ovu analizu netačnih navoda ponudili moguća objašnjenja.

Susan Buchanan, iz Službe za odnose s javnošću pri američkoj Nacionalnoj meteorološkoj službi, za AFP je objasnila kako su lokalni zvaničnici bili upozoreni na opasne vremenske uslove koji bi mogli doprinijeti požarima. Ona je kazala da je kombinacija suhe vegetacije, jakih vjetrova, suhog zraka i niske vlažnosti raširila smrtonosnu vatru nakon što je ona počela. Nekoliko nezavisnih stručnjaka saglasno je s ovom konstatacijom, navodi AFP.

Arnaud Trouve, predsjedavajući Odsjeka za inženjerstvo zaštite od požara Univerziteta Maryland, za isti je medij kazao da ne vjeruje da je požar na Havajima izazvan “izvanrednim izvorom”, već da je vjerovatnije da je to bilo usljed munja, drugih prirodnih pojava ili ljudske aktivnosti, poput grešaka u izgradnji, ili paljevina. 

Obližnji uragan stvorio je vjetrove koji su mogli pojačati vatru i žar. Komentarišući neutemeljene navode o uzrocima požara, Michael Gollner s Univerziteta California-Berkeley naveo je i da takva situacija može biti posebno opasna u zajednicama s kućama napravljenim od drveta i s malo zaštite od požara. 
 

Fotografija iz videosnimka 

Fact-checking portal Snopes još je 2018. godine analizirao, između ostalog, i navode da je fotografija koja je korištena kao pozadina u videosnimku s početka analize prikazivala napad energetskim oružjem - tada u Michiganu. Snopes navodi da fotografija najvjerovatnije prikazuje kontrolisani požar u naftnoj rafineriji u saveznoj državi Ohio, koji se također desio 2018. godine. Snop svjetlosti na fotografiji nastao je usljed fenomena “svjetlosnih stubova” koji se pojavljuju zimi usljed jako hladnog vremena: 

Slike koje prikazuju blistavu prugu svjetlosti koja se uzdiže u nebo vjerovatno prikazuju rafineriju nafte u Ohiou koja provodi kontrolisano [arhivirano] spaljivanje koje je uzrokovalo pojavu “svjetlosnih stubova” na nebu [arhivirano] (vizuelni efekat koji se može pojaviti po vrlo hladnom zimskom vremenu). Određeni broj ljudi snimio je [arhivirano] slike [arhivirano] ovog rafinerijskog požara i svjetlosnih stubova koji su nastali kao njegov rezultat.

 

“Netaknuta” stabla

Niz eksperata, uključujući Christophera Dunna, profesora na Odsjeku za šumski inžinjering državnog Univerziteta u Oregonu te ranije spomenutih Arnauda Trouvéa i Michaela Gollnera, potvrdili su za Associated Press da prizori uspravnih stabala koji se čine netaknuti vatrom, dok je okolina u potpunosti spaljena, nisu neuobičajeni. Naime, drveće koje se zapali ne nestane u potpunosti dijelom zbog sadržaja vode u trupcu.

Dok mali komadi drveta lako gore, sama veličina velikih stabala, te određena zaštita od njihove kore i vode koju sadrže, čini da jednostavno ne ispare tokom požara, rekao je [Christopher Dunn] - što objašnjava činjenicu da se neka stabla nakon šumskog požara iskorištavaju [arhivirano] za građu.

 

(Usmjereno) energetsko oružje

Usmjereno energetsko oružje (Directed energy weapons - DEW), prema američkom Uredu za odgovornost vlasti (US Government Accountability Office - GAO), koristi koncentrisanu elektromagnetsku energiju za borbu protiv neprijateljskih snaga i imovine. Ovo oružje uključuje lasere velike energije, milimetarsko talasno i mikrotalasno oružje velike snage. 

Kako smo u jednoj od ranijih analiza već pisali, tehnologiju ove vrste naprednog oružja već nekoliko decenija razvija i testira nekoliko zemlja: SAD, Rusija, Kina, Indija i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Irske. Međutim, ono se ne nalazi u širokoj upotrebi. Kako se navodi na stranici GAO-a, jedan od razloga je taj što američko Ministarstvo odbrane nije odredilo kako ovu tehnologije prebaciti “iz laboratorije” na teren i kako je uključiti u misije. 

Na fotografiji za koju se tvrdi da prikazuje avion koji je uništio Havaje nalazi se Boeing YAL-1 Airborne Laser (fotografija se može vidjeti na stranici Wikipedije). Radi se o komercijalnom avionu Boeing 747-400 modifikovanom tako da mu je montiran visokoenergetski laserski oružani sistem. Namjena ovog sistema je otkrivanje, identifikovanje i uništavanje balističkih raketa u tzv. bust fazi ili prvoj fazi leta. 

Uprkos uspješno provedenim testovima, zbog gubitka vladinog finansiranja i prekidanja programa 2011. godine, avion je rashodovan 2014. godine (1, 2, 3). 
 

Osvetničko ciljanje lokalnog stanovništva

Muškarac na snimku s TikToka insinuira da su napadi “energetskim oružjem” usmjereni na dio Havaja gdje lokalno stanovništvo nije htjelo prodati imanja bogatašima, ali da poznate popularne ličnosti tamo već imaju kuće. Takve tvrdnje dijelile su se i na engleskom, navodi BBC, popraćene pričama da su “putanje destrukcije” sumnjičave.

Spomenuti Winfrey i Bezos, prema medijskim napisima, imaju kuće na otoku Maui (1, 2), dok Zuckerberg imanje posjeduje na otoku Kauai, koji također pripada havajskom arhipelagu. Svi su oni, pak, ponudili pomoć za sanaciju posljedica požara na Mauiu. 

Međutim, iako stvarni uzrok požara nije poznat, već je ranije u analizi naglašeno da su eksperti saglasni u tome da ga nije pokrenuo neki vanjski faktor koji bi ciljano, osvetnički, “gađao” pojedine dijelove otoka. 

Videosnimak s TikToka, to jest tvrdnju da su Havaji napadnuti energetskim oružjem, kao i tvrdnju da je na fotografiji iz Facebook objave avion energetskog oružja koji je uništio Havaje, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere

Insinuacije da su energetskim oružjem napadnuti dijelovi otoka s populacijom koja je odbijala da proda svoja imanja bogatašima, pa su ih zahvatili požari, ocjenjujemo kao teoriju zavjere

Objavama s konstatacijom da su pojedina stabla ostala netaknuta požarom, kojima se implicira korištenje usmjerenog energetskog oružja, dajemo i ocjene manipulisanje činjenicama i teorija zavjere

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 13.08.2023

TikTok profili i stranice: TikTOk profil: Hawaii si napadnuti...

  • Teorija zavjere
  • Spin
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 11.08.2023

Telegram profili: Telegram kanal: iSTiNA DEW

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama