Praljak V2.0

Crnogorski portal “Ujedinjenje” objavio je članak u kojem tvrdi da Praljak nije imao namjeru da izvrši samoubistvo, već je ispao "uzaludna žrtva". Za to nije ponudio nikakve dokaze osim izjava "anonimnih prijatelja portala" i potpuno pogrešnih tvrdnji o reakciji nadležnih na Praljkovo ispijanje otrova.

Prijatelj portala Ujedinjenje iz Sarajeva, blizak uticajnim krugovima iz bosanske službe OSA, veruje da su u smrt Slobodana Praljka, umešani i pripadnici hrvatske Sigurnosno – obaveštajne agencije koji redovno imaju više od uvida u sastav advokatskih timova i "publike" koja prati rad Haškog tribunala.

“Prijatelj portala iz Sarajeva” i “sagovornik koji ima višegodišni staž u ovoj instituciji” jedini su izvori koji se navode u tekstu. Čitava teza dalje se "potkrijepljuje" pričama o navodnom komešanju prisutnih i činjenici da je Praljak bio režiser.  

General “Herceg-Bosne“ je inače strastveni režiser i od mladosti je zavisnik od performansa i adrenalina. Usput, jako je voleo život, pa zato nikada svesno ne bi izvršio samoubistvo. Njegov jučerašnji postupak, koga mnogi tretiraju kao herojski – naručen je, uz obećanje da će njegov život biti spašen!

On kaže da postoji i fatalna teorija – da je Praljak sračunato pušten da umre, poput junaka iz Šekspirovih dela, kako bi se zadao i drugi diplomatski smrtonosan udarac Hrvatskoj u samo jednom danu.

Obratite pažnju na to kako je među Hrvatima u publici nastalo komešanje i povici istog trenutka kada je general Praljak nagnuo bočicu sa otrovom. Neko je, očigledno, znao scenario. Praljak je, po svemu sudeći, ispao uzaludna žrtva, kaže prijatelj portala Ujedinjenje iz Sarajeva.

Osim što se svakako ne može tretirati kao dokaz "upućenosti publike u tajne planove", pomenuto komešanje prisutnih se zapravo uopšte ne vidi na snimcima izricanja presude. Na ovom linku možete pronaći snimak, te sami prosuditi da li je situacija opisana onako kako se zaista dogodila.

Jer, kako drugačije objasniti da haške sudije, savest Zapada, puštaju rimokatolika Praljka da umre, iako je najbolja civilna bolica u Holandiji udaljena svega tri minuta vožnje od zidina zatvora u Hagu, a njega vode u drugu, udaljenu, i to onda kada je bilo izvesno da će umreti, sat kasnije, kolima hitne pomoći, bez upotrebe helikoptera. 

U ovom dijelu, autori dalje razvijaju "argumente" za svoje teorije zavjere, služeći se pri tom potpuno netačnim tvrdnjama.

Pretražili smo sve bolnice koje se nalaze u neposrednoj blizini zgrade Tribunala. Pored bolnice u koju je Praljak odvezen, u blizini se nalazi još samo “HMC Westeinde”, gradska bolnica koja je ustvari podružnica glavnog medicinskog centra Haga. Ova bolnica je udaljena od Tribunala 3,5 km, i do nje je potrebno voziti oko 13 minuta. 

Tribunal - HMC Westeinde

 

Bolnica za koju je u članku rečeno da je udaljenija od Tribunala, u koju je Praljak prevezen nakon ispijanja otrova i u kojoj je preminuo, jeste glavna bolnica medicinskog centra u Hagu - “HMC Bronovo” i bliža je od gradske bolnice. Ova bolnica od Tribunala je udaljena 3,1 km. Prema Google mapi, od Tribunala do ove bolnice potrebno je voziti 8 minuta. 

Tribunal - HMC Bronovo

Iz ovih podataka možemo zaključiti da je bolnica u koju je Praljak prevezen i u kojoj je preminuo, u stvari glavna bolnica medicinskog centra u Hagu koja je ujedno i najbliža bolnica Tribunalu. Dokazi nam govore da tvrdnja o bolnicama iznesena u članku ne odgovara realnoj situaciji. 

Neutemeljene tvrdnje za koje nisu pruženi konkretni dokazi niti izvori nisu predstavljali problem ni za druge portale koji su ovu vijest prenijeli. “Ujedinjenje”, ali i ostali portali koji su vijest prenijeli, za površan pokušaj dokazivanja nedokazivih tvrdnji, dobili su ocjenu “teorija zavjere”. 

Napomena 24.12.2020.

Redakcija portala Kurir nas je obavijestila o ispravkama unešenim u prvobitni članak, zbog čega mu je dodijeljena i ocjena ispravljeno.

 

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 07. 12. 2017 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest
Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me