Raskrinkavanje.ba

Prava fotografija i lažni citat meksičkog političara

Na društvenim mrežama se dijeli fotografija meksičkog političara Antonija Garcíje Coneja i navodni citat protiv korupcije iz govora kojeg je održao u parlamentu. Citat je izmišljen.

Na Facebook profilu Stefani Alex Bird je 31.1.2017. godine objavljena fotografija na kojoj se nalazi meksički političar Antonio García Conejo. On je fotografisan u donjem rublju, za govornicom, a uz fotografiju je objavljen sljedeći status:

Antonio Garsija, narodni poslanik go je održao istorijski govor pred Parlamentom Meksika i članovima vlade:
"Neprijatno vam da me vidite golog, a nije vam neprijatno da gledate narod koga ste skinuli do gole kože. Da bi ste vi i vaše porodice živeli u luksuzu na grbači golog naroda."


Druga fotografija sa istog događaja objavljena je na Twitter profilu Safir 5.12.2021. godine. Uz nju je objavljen isti citat.

Do vremena pisanja ove analize, tweet sa profila Safir ostvario je 1.759 sviđanja i 267 retweetova. Istog dana, ova fotografija se sa citatom počela dijeliti na Facebooku.

Tako je Facebook stranica Stranica ljubavi izmedu Srba, Hrvata i Bosnjaka. Sirimo ljubav a ne mrznju 5.12.2021. objavila fotografiju sa statusom u kojem se tvrdi da je narodni poslanik Antonio García održao navedeni govor.

Objavu sa identičnom fotografijom i identičnim opisom pronašli smo na nekoliko Facebook stranica i privatnih profila (1, 2, 3, 4), kao i u grupama na ovoj društvenoj mreži (1, 2, 3, 4, 5). 

Brojni korisnici/e Facebooka su na svojim profilima objavljivali/e i screenshotove sa identičnim citatom pripisanim političaru Garcíji.

Šta su činjenice?

García je meksički kongresmen. O njegovom skidanju odjeće u znak protesta protiv novog zakona u oblasti energije izvijestio je BBC u članku objavljenom 13.12.2013. godine. Citiran je García, koji je rekao: “Ovako pljačkate naciju. Gdje je tu korist? Ne sramim se, sramota je ovo što radite”.

AFP Thailand Fact Check je analizirao identične tvrdnje o govoru u parlamentu, koje su se dijelile na društvenim mrežama u Tajlandu u septembru 2021. godine.

Tačnost tvrdnji o govoru u kojem García navodno kaže da je prisutnim neprijatno da vide njega golog, ali im nije neprijatno da gledaju narod kojeg su skinuli do gole kože, provjeravao je i Reuters u analizi objavljenoj 5.12.2021.godine. Identične tvrdnje analizirao je i Boom live u tekstu objavljenom 15.10.2020. godine.

U sve tri analize zaključeno je da García nije rekao ono što mu se pripisuje.

Kako AFP Thailand Fact Check navodi u analizi objavljenoj 7.9.2021. godine, fotografija prikazuje meksičkog senatora Antonija Garcíju Coneja nakon što je skinuo odjeću u znak protesta protiv zakona u oblasti energije.

Navodni citat koji mu se pripisuje – “neprijatno vam da me vidite golog, a nije vam neprijatno da gledate narod koga ste skinuli do gole kože. Da bi ste vi i vaše porodice živeli u luksuzu na grbači golog naroda” – Garcia nije nikad izgovorio.

AFP Thailand Fact Check navodi nekoliko izvora na kojima je moguće čuti da García u svom obraćanju povodom novog zakona o energiji nije izgovorio pripisanu mu izjavu.

Pretragom ključnih riječi na YouTubeu pronađen je ovaj videozapis od 12. decembra 2013, koji je postavljen sa zvaničnog profila Zastupničkog doma (Saveznog kongresa) Meksika. Videozapis prikazuje cijeli Garcíjin govor protiv Zakona o energetskoj reformi. U 11 minuti i 35 sekundi videozapisa, García se počinje skidati. BBC i ABC News citirali su Garcíju, koji je tvrdio da je zakon o energiji jednak „pljačkanju nacije“. Novinar AFP-a koji govori španski potvrdio je kako García nije dao navodne komentare u obmanjujućim objavama. Njegov je govor preveden na engleski u dijelu: „Meksički ustav se očito krši. Zato, kolege, na isti način je narod opljačkan privatizacijom Teléfonos de México. Oni pljačkaju narod. To oni rade. Oni su privatizovali Teléfonos de México, a gdje je tu korist?“ To su učinili i sa Ferrocarriles de México. Da, ovo mi je jedino preostalo. Ovo mi neće oteti, neće moći. Ne sramim se, i vi takođe imate tijelo.

Dakle, Antonio García Conejo zbilja jeste skinuo svu odjeću osim donjeg rublja tokom usvajanja zakona o energiju u Meksiku. Tom prilikom je zakon nazvao “pljačkom nacije”. Iz svih dostupnih izvora jasno je da nije govorio o tome da je prisutnim neprijatno da ga vide golog, ali da im nije neprijatno vidjeti narod kojeg su skinuli do gole kože.

Shodno navedenim činjenicama, objavu sa Facebook profila Stefani Alex Bird i kasnije objave ocjenjujemo kao dezinformaciju. García jeste skinuo odjeću u meksičkom parlamentu, u znak protesta protiv novog zakona u oblasti energije u toj zemlji, ali tom prilikom nije izgovorio citat koji mu se pripisuje.

Napomena:

11.10.2023: Jedna od Facebook objava (link) koja je ocijenjena u ovoj analizi naknadno je povezana sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 05.12.2021

Facebook profili i stranice: CG vremeplov Garcia

Antonio Garsija, narodni poslanik, go je održao istorijski govor pred Parlamentom Meksika i članovima Vlade, rekavši: "Neprijatno vam da me vidite go...

  • Dezinformacija
Dezinformacija 05.12.2021

Facebook profili i stranice: Stranica ljubavi Garcia

Antonio Garsija, narodni poslanik, go je održao istorijski govor pred Parlamentom Meksika i članovima Vlade, rekavši:

  • Dezinformacija
Dezinformacija 06.12.2021

Facebook profili i stranice: Prijateljstvo bivših republika Garcia

Antonio Garsija, narodni poslanik, go je održao istorijski govor pred Parlamentom Meksika i članovima Vlade, rekavši:

  • Dezinformacija
Dezinformacija 06.12.2021

Facebook profili i stranice: Stari dedo

Antonio Garsija, narodni poslanik, održao je ranije historijski govor pred parlamentom Meksika i pred članovima vlade.

  • Dezinformacija
Dezinformacija 06.12.2021

Facebook profili i stranice: SM Info Garcia

Antonio Garsija, narodni poslanik, go je održao istorijski govor pred Parlamentom Meksika i članovima Vlade, rekavši:

  • Dezinformacija
Dezinformacija 06.12.2021

Facebook profili i stranice: Smesne zanimljive slike Garcia

Antonio Garsija Narodni poslanik

  • Dezinformacija