Raskrinkavanje.ba

Prava istina je klikbejt

Lejan Kozlić je na svojoj maloj maturi pokazala humani i aktivistički duh kada je, umjesto za haljinu, novac dala za djecu oboljelu od raka. Njen gest je poslužio jednom portalu za klikbejt.

Humani gest Lejan Kozlić je u medije dospio nakon što je njen otac Eniz na Facebooku objavio da je ova mlada djevojka doživjela neugodnost zbog svog izgleda na dan maturske proslave. Brojni mediji su pisali o njoj i o razlozima koji su je nagnali da to uradi. Portal “BHDijaspora” iskoristio članke drugih medija, dajući im svoju uredničku opremu i naslove.

SKANDAL U BIH Na maturi se pojavila u majici sa natpisom “Novac dajem za djecu oboljelu od raka”, a onda se dogodilo nešto zaista užasno! 12.6.2018.

Prvu objavu o gestu ove djevojke bilježimo na portalu Ekskluziva koji je svoj članak naslovio ovako:

Na maturi se pojavila u majici sa natpisom: Novac dajem za djecu oboljelu od raka, ovdje se može i bez haljine - majka dječaka koji joj je trebao biti partner zabranila sinu da bude uz nju jer je "prosjački obučena"!

Redakcija portala Ekskluziva je u svom članku, prvo prepričala, pa onda i doslovno prenijela status Enesa Kozlića. Premda je ismijavanje Lejan, kako se tvrdi, neprihvatljivo, ipak “skandal u BiH” i “užas” nisu riječi kojim se može opisati ovaj slučaj.

Dva dana kasnije se na portalu “BHDijaspora” pojavljuje novi članak sa naslovom:  

Otkrivena prava istina o maturantici iz BiH koja je novac dala djeci oboljeloj od raka 14.6.2018.

Ovaj naslov insinuira da je prethodna vijest bila laž u nekom obliku, te će nam članak otkriti “pravu istinu” o Lejan. Istina je, zapravo, da su članak preuzeli sa portala “Al Jazeera Balkans” koji je originalno naslovljen ovako:

Priča o Lejan ili kako je humanost bitnija od haljine

Ovaj novinarski članak pobliže upoznaje publiku sa Lejan  i sa motivima za njen postupak. Ništa od toga nije bilo skriveno, niti je nešto što je objavila “Ekskluziva” bilo laž, tako da naslov ne odgovara sadržaju teksta.Posljednji u nizu članaka je napisan u formi kolumne bez navođenja autora, sa neizostavnim klikbejt elementom u naslovu:

Dotakli smo DNO kada se OVO ismijava: Priča maturantice iz Kaknja je lekcija koju ne smijemo zaboraviti 15.6.2018.

Iako se članak našao u sekciji gdje su vijesti, u ovom slučaju jeste riječ o kolumni Zvonimira Nikolića koja je objavljena na blogu portala “Al Jazeera Balkan”, koja je naslovljena slično:

Dotakli smo dno kada se humanost ismijava

Članak koji je prenesen na “BHDijaspori” umjesto “humanost”, u naslov stavlja “OVO” velikim slovima, kako bi osigurao više klikova. Pored humanosti, izostavljeno je i ime autora kolumne koju su prenijeli.

Gesta mlade Kakanjke koja u medijima završila zbog humanosti, “BHDijaspori je poslužila za tri klikbejta, pa će to biti ocjena za sva tri članka.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 15.06.2018

BH dijaspora: Dotakli smo DNO kada se OVO ismijava: Priča maturantice iz Kaknja je lekcija koju ne smijemo zaboraviti

Prije par dana sam vidio da je neko objavio na Facebooku sliku prelijepe maturantice koja se zove Lejan.

  • Klikbejt
Klikbejt 14.06.2018

BH dijaspora: Otkrivena prava istina o maturantici iz BiH koja je novac dala djeci oboljeloj od raka

Priča maturantice Osnovne škole Hamdija Kreševljaković iz Kaknja ovih dana tjera ljude na razmišljanje.

  • Klikbejt
Klikbejt 12.06.2018

BH dijaspora: SKANDAL U BIH Na maturi se pojavila u majici sa natpisom “Novac dajem za djecu oboljelu od raka”, a onda se dogodilo nešto zaista užasno!

Iz godine u godinu smo svjedoci originalnih ideja na maturskim zabavama, a slučaj ove djevojke iz Kaknja pokazuje njenu humanu stranu.

  • Klikbejt