Raskrinkavanje.ba

Predviđeni rast cijene plina u Hrvatskoj od 77% sveden je na 16% u prosjeku

Izvještavajući o poskupljenju plina za domaćinstva u Hrvatskoj, nekoliko bh. portala je netačno navelo da će cijena ovog energenta porasti za 77%.

Na portalu Radio Sarajevo je 31.3.2022. godine objavljen članak sa naslovom:

Od 1. aprila / Cijena plina u susjednoj državi 'skočit će preko noći' za 77 posto

U članku se navodi da nove cijene plina za domaćinstva u Hrvatskoj vrijede od prvog aprila te da je cijena plina trebala u prosjeku narasti za 77%.

Nove cijene plina za kućanstva u Hrvatskoj vrijede od 1. aprila. Cijenu plina u Hrvatskoj regulira Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), a na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća odredila ju je za razdoblje od 1. aprila 2022. do 31. decembra 2022. godine. Prema početnim najavama, utvrđenima na sjednici Upravnog vijeća 7. marta, cijena plina je trebala u prosjeku narasti za 77 posto (bez PDV-a), prenosi Index.

Identičan članak sa naslovom o tome da će cijena plina u Hrvatskoj “preko noći skočiti za 77%” objavili su i portali Face, 072 info i USK info.

Šta su činjenice?

U svim analiziranim člancima navedeno je da je izvor portal Index iz Hrvatske. U članku portala Radio Sarajevo objavljen je link koji vodi na Indexov članak, objavljen na tom portalu 31.3.2022. pod naslovom:

CITAT TAČNO: Evo koliko od sutra raste cijena plina, donosimo izračune

Članak na portalu Radio Sarajevo, te na drugim portalima, zapravo je prvi dio Indexovog članka. U ovim prenošenjima nije objavljena informacija iz drugog dijela Indexovog članka o tome da je Vlada Hrvatske uvela mjere kojima je povećanje cijene plina za kućanstva svedeno na 16% u prosjeku, umjesto predviđenog povećanja od 77%.

Vlada uvela nove mjere da ograniči rast cijene plina
Izgleda da je i prije same službene odluke o rastu cijene plina vlada bila upoznata s problematikom, tj. HERA je obavijestila vladu prije same sjednice Upravnog vijeća. 16. veljače, prije HERA-ine objave, vlada je predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, a koji uključuje potpore za trošak plina kućanstvima, porezna rasterećenja, socijalne naknade za građane u riziku od energetskog siromaštva i jednokratne naknade namijenjene umirovljenicima.
Paketom mjera se, među ostalim, smanjuje stopa PDV-a na plin sa sadašnjih 25% na 5% te subvencionira cijena plina potporom od 0.10 kn/kWh svim kućanstvima koja koriste plin, s primjenom od 1. travnja 2022.
Mjere su znatno ublažile rast cijene plina pa će prosječno rasti za 16 posto od 1. travnja, umjesto 77 posto koliko bi rasle bez mjera. Otprilike pola smanjenja cijene je rezultat smanjenja stope PDV-a, a pola subvencije. Trošak mjera za ublažavanje rasta cijene plina je 600 milijuna kuna, kroz smanjenje prihoda od PDV-a i trošak same subvencije.


Dakle, bilo je predviđeno da će cijena plina za domaćinstva u Hrvatskoj porasti za 77% od prvog aprila ove godine. No, zahvaljujući mjerama Vlade, to povećanje svedeno je na 16% u prosjeku, što je i objašnjeno u članku portala Index. Cijena plina, kako navodi Index, varira u zavisnosti od područja distribucije, pa će u nekim dijelovima Hrvatske, kao što su područja Ivaneca, Slavonskog Broda, Kutine i Dugog Sela, cijena biti viša za 19%, što je i najveći rast.

Radio Sarajevo i drugi portali čije članke analiziramo nisu naveli ove informacije. Izostavljajući dio Indexovog članka o mjerama Vlade Hrvatske, nije pružena potpuna informacija da je predviđeno poskupljenje plina od 77% izbjegnuto i da će domaćinstva u ovoj zemlji plaćati cijenu veću u prosjeku za 16%.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz analiziranih naslova o tome da će cijena plina u Hrvatskoj “preko noći skočiti” za 77% ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Tačno je da je bilo predviđeno da cijena plina poraste za 77%, ali uz mjere Vlade Hrvatske, povećanje iznosi 16% u prosjeku. Ta je činjenica izostavljena iz analiziranih objava.

Napomena: 8.4.2022.

Redakcije portala Radio Sarajevo i Face su nam dostavile prvobitno objavljene članake, koji su dopunjeni u skladu sa tačnim navodima, te  su ocijenjeni i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 31.03.2022

Radio Sarajevo: Od 1. aprila / Cijena plina u susjednoj državi 'skočit će preko noći' za 77 posto

Nove cijene plina za kućanstva u Hrvatskoj vrijede od 1. aprila.

  • Manipulisanje činjenicama
  • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 31.03.2022

072 Info: Cijena plina u susjednoj državi 'skočit će preko noći' za 77 posto

Nove cijene plina za kućanstva u Hrvatskoj vrijede od 1. aprila.

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 31.03.2022

FACE TV: Cijena plina u susjednoj državi 'skočit će preko noći' za 77 posto

Nove cijene plina za kućanstva u Hrvatskoj vrijede od 1. aprila.

  • Manipulisanje činjenicama
  • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 31.03.2022

USK Info: Cijena plina u susjednoj državi ‘skočit će preko noći’ za 77 posto

Nove cijene plina za kućanstva u Hrvatskoj vrijede od 1. aprila.

  • Manipulisanje činjenicama