Pregled sedmice: I dalje se laže o radu u Njemačkoj

Sedmicu smo započeli sa lažnom izjavom Fadila Novalića, a završili sa lažnom izjavom njegovog stranačkog šefa Bakira Izetbegovića. Između njih lažni mediji su „izvještavali“ o napadima na pjevačice narodne muzike, vabračnim avanturama predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, te neke stare laži pakovale u novu „ambalažu“.

Lažne izjave Fadila Novalića i najava da će Balkanci moći raditi bez viza u Njemačkoj, teme su koje su se ponavljale na “Raskrinkavanju”. Ovog puta, ova dva fenomena našla su se skupa, u jednoj lažnoj vijesti. Kompletnu analizu možete pronaći na ovom linku.

Nakon lažne izjave Fadila Novalića o blokiranju odlaska građana iz BiH, u lažnim medijima se pojavila i lažna izjava Bakira Izetbegovića u kojoj se najavljuje zakon koji bi zaustavio odlazak. Ovu analizu možete pročitati ovdje.

I pored toga Šemsa Suljaković u Njemačkoj nije napadnuta, to nije spriječilo medije da o tome (dez)informišu čitateljstvo. Analizu pod naslovom „Ni skandala ni napada na Šemsu Suljaković“ možete pronaći ovdje.

Portal „SuperČarobniSvijet“ objavio je lažnu vijest o vanbračnoj avanturi hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Pored činjenice da se radi o lažnoj vijesti o predsjednici Hrvatske, treba napomenuti da je riječ i o rijetko šovinističkom tekstu. Analizu ovog članka možete pročitati na ovom linku.

„Slobodna Bosna“ je u naslovu članka posvećenog obraćanju francuskog predsjednika Emanuela Macrona nakon masovnih protesta u zemlji, najavila njegovu ostavku. Ispostaviće se, ipak, da je riječ o klikbejtu, koji je „umekšan“ upitnikom u naslovu članka, obzirom da se ostavka ne pominje u samom članku. Kompletnu analizu ovom članka možete pronaći ovdje.

Već više od dvije godine lažni online mediji objavljuju jednu te istu vijest o Sanji Kužet. Na stranu to što je naslov članka koji pojedini mediji već drugu godinu zaredom recikliraju u potpunosti besmislen, opetovano objavljivanje starih vijesti – nekad legitimnih, nekad lažnih – jedan je od trendova u lažnim online medijima. Analizu ovog članka možete pronaći na ovom linku.

 

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 17. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nakon Bešlića i Izetbegović “odlazi u Njemačku da se penzioniše”

Na anonimnom portalu sa krizom identiteta “Klix.online”, po već isprobanom...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Satira
Pristrasno izvještavanje
Špijuni (ni)su među nama

Medijski “ratovi” u BiH traju dugo i imaju različite manifestacije. Jedan...

Pristrasno izvještavanje Prikriveno oglašavanje
Lažna vijest
Lažno prenošenje lažne izjave Hanke Paldum

U kolekciju lažnih vijesti portala “Ekspresno” dodan je članak o Hanki...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com