Pregled sedmice: migranti, estrada i posao u Norveškoj

I sedmicu iza nas obilježile su lažne vijesti: od laži o migrantima do lažne smrti Darka Lazića.

Na osnovu prijave čitatelja smo analizirali video snimak koji ima više od 2 miliona pregleda, a u čijem opisu stoji kako migranti navodno napadaju momka i djevojku na ulici. Video je zapravo koreografija snimljena u Kini prije sedam godina. Analizu članka možete pročitati na ovom linku.

Lažne vijesti dolaze u raznim oblicima: nekada je izmišljeno sve, događaj, akteri i izjave, a nekada se pak na istinu „nakalemi“ poluistina ili laž koja u potpunosti mijenja smisao medijskog teksta. U slučaju kojim se bavi ova analiza riječ je o knjiškom primjeru ovog drugog. Kompletnu analizu pod naslovom „Istinita izjava sa lažnim potpisom“, možete vidjeti ovdje.

Portali „kladanjski.ba“ i „federacija.ba“ nastavljaju sa svjesnim plasiranjem lažnih vijesti. Tako je na ova dva portala objavljena lažna vijest da je srbijanski pjevač Darko Lazić preminuo od povreda zadobivenih u saobraćajnoj nesreći. Lažna vijest je na dva portala imala skoro 300.000 pregleda. Analizu članka možete pročitati na ovom linku.

Nekoliko anonimnih medija u regiji izvjestilo je o raspravi pred Prvim komitetom UN-u o ruskom prijedlogu rezolucije kojom se podržava Sporazum o uništenju i zabrani projektila kratkog i srednjeg dometa. Sa sve pripadajućim senzacionalizmom i klikbejtom. Kompletnu analizu ovog članka možete vidjeti ovdje.

Bh. verzija portala “Večernjeg lista” je 29. oktobra 2018. godine objavila članak koji u naslovu tvrdi da je najavljen kraj proizvodnje klasičnih cigareta, te da će tekst otkriti kada će se to tačno desiti. Dan kasnije je portal “Dnevnik.ba” objavio isti članak istog naslova. Iza naslova koji će sigurno zainteresovati pušače cigareta, zapravo se krije članak o kompaniji “Philip Morris International” i njihovom novom proizvodu. Kompletnu analizu ovog članaka možete pročitati na ovom linku.

Portal „The Bosnia Times“ u naslovu članka o Mirsadu Hadžikadiću, kandidatu za člana Predsjedništva BiH na proteklim izborima, nagovijestio je senzacionalne informacije, nazivajući ga prevarantom i masonom. U članku, poslovično kada je riječ o ovom portalu, nema nijednog dokaza za takvu tvrdnju, a analizu možete pročitati ovdje.

Kada se vijest objavi samo na osnovu saopštenja za javnost, bez utvrđenih činjenica, dobijemo dezinformaciju: časne sestre, koje su predmet teksta, nisu kao što je navedeno napadnute u Zenici, već u automobilu na magistralnom putu između Doboja i Maglaja, a kompletnu analizu ovog članka možete naći na ovom linku.

Na društvenim mrežama ponovo je aktuelna lažna vijest o migrantima i oružju o kojoj smo pisali prije nekoliko mjeseci. Nije istina da su kontejneri sa oružjem pratili migrante u Evropu. Situacija je, zapravo, obrnuta - oružje je presretnuto na putu iz Evrope u Libiju. Analizu članka možete pročitati ovdje.

Mnogi klikbejt portali su prepoznali da su dezinformacije o nalaženju posla u Njemačkoj dobar način za prikupljanje klikova. Ovog puta je sličan članak objavljen na temu “olakšica za Balkance” koje navodno nudi Norveška. Članak koji je objavljen na portalu “Cenzura” nema nikakvu informativnu vrijednost, a analizu članka možete pročitati na ovom linku.

Portal „dnevno.hr“ objavio je članak o medijskim manipulcijama do kojih dolazi pri izvještavanju o migrantskoj i humanitarnoj krizi, za koji je iskoristio i neke analize “Raskrinkavanja”. To je svakako pohvalno - problem je samo u tome što članak nosi klasičan klikbejt naslov, potpuno suprotan suštini teksta. Kompletnu analizu tog članka možete pročitati ovdje.

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 05. 11. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nije tačno da je Šveđanin dao “stravičnu ispovest” da su ga čipovali i da je “njihov rob”

Happy je u članku o korištenju čipova u Švedskoj izmislio sagovornika i izj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Lažna vijest
Ne, niko ne poklanja montažnu kuću: Lažne nagradne igre još uvijek popularan način prikupljanja lajkova

Lažne nagradne igre na Facebooku još uvijek su popularne. Ovaj put stranica...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Negativno izvještavanje o migrantima

Portal Hercegovina u svom članku bez ikakvog razloga i osnove poredi državl...

Manipulisanje činjenicama Pristrasno izvještavanje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me