Preko klikbejta do informacije o duhanskom proizvodu

Portal “Večernji” je objavio članak koji je putem klikbejta predstavio planove za budućnost kompanije “Philip Morris International”.

Ocijenjeni članci
Dnevnik.ba Pristrasno izvještavanje; Klikbejt; Večernji list (ba) Pristrasno izvještavanje; Klikbejt;

Bh. verzija portala “Večernjeg lista” je 29.10.2018. godine objavila članak koji u naslovu tvrdi da je najavljen kraj proizvodnje klasičnih cigareta, te da će tekst otkriti kada će se to tačno desiti. Dan kasnije je portal “Dnevnik.ba” objavio isti članak istog naslova.

 Najavljen kraj proizvodnje klasičnih cigareta, evo kada će se to dogoditi

Iza naslova koji će sigurno zainteresovati pušače cigareta, zapravo se krije se članak o kompaniji “Philip Morris International” i njihovom novom proizvodu.

Nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti kako će se tržište ponašati idućih godina, no nadam se da ćemo 2030. godine završiti s proizvodnjom klasičnih cigareta. Duhanskoj industriji dugo je trebalo da se suoči sa štetnim posljedicama pušenja, a sada krećemo novim smjerom s novim tehnologijama, utemeljenima na znanstvenim istraživanjima, koje će potpuno promijeniti živote pušača – kaže Christos Harpantidis, generalni menadžer Philip Morris Internationala (PMI) za istočnu Europu.

Dakle, nije najavljen kraj proizvodnje “klasičnih” cigareta, već se radi o planovima za budućnost kompanije  “Philip Morris International” (PMI).

PMI je 2. januara 2018. godine lansirao kampanju, zakupivši oglase preko cijele stranice u tri vodeće novine u Velikoj Britaniji, sa porukom da oni pokušavaju “ostaviti cigarete” i da žele uvjeriti pušače da se prebace na sigurnije alternative. I to je, zapravo, centralna tema članka objavljenog na portalu “Večernji”.

Tvornica Papastratos u Aspropyrgosu, predgrađu Atene, koja je ovih dana predstavljena novinarima, od ožujka ove godine proizvodi isključivo posebno obrađene smotuljke duhana, tzv. HEETS, koji se umeću u elektronički uređaj za grijanje IQOS i kao nova generacija proizvoda potencijalno su, tvrdi se, manje rizični od klasičnih cigareta.

Revolucionarnoj tehnologiji, koja je i duhansku industriju uvela u digitalno doba, prethodile su, doznajemo, godine istraživanja u kojima su sudjelovale stotine svjetski priznatih matematičara, informatičara, kemičara, toksikologa, botaničara, elektrotehničara, čak i genetičara i molekularnih biologa. U razvoj IQOS-a uložene su tri milijarde dolara, kaže Harpantidis i ističe da će se u sljedećem desetljeću za potpuni prelazak na tu tehnologiju u PMI-ju ta brojka popeti na čak 4,5 milijardi dolara.

IQOS, koji je navodno već svjetlosnu godinu ispred e-cigareta, ima punjivu bateriju uz pomoć koje se duhanski umetak zagrijava na najviše 350 Celzijevih stupnjeva i isparava otpuštajući aerosol, ne dimi i nema pepela, dok obična cigareta izgara na više 800 pri čemu se stvara niz štetnih kemijskih spojeva poput katrana, amonijaka, metanola, arsena, naftalina, cijanida, formaldehida, kadmija... rizičnih za krvožilni sustav, srce i pluća.

Brojna istraživanja, među kojima i niz nezavisnih, FDA, stručnjaci, institucije, govore u prilog tvrdnjama da su u novom proizvodu, kada se usporedi s dimom referentne cigarete, razine štetnih i potencijalno štetnih sastojaka prosječno smanjene za od 90 do 95 posto.

Kad je u pitanju Europa, na njega blagonaklono najviše gledaju u Velikoj Britaniji. Manje štetne alternative pušenju tamošnja vlada čak i preporučuje pušačima koji se žele ostaviti pušenja, dok kad je riječ o potrošnji prednjače Japanci.

Za početak ćemo naglasiti da je PMI na tržištu imao sličan uređaj od 1998. do 2006. godine koji se zvao “Accord”. I on je radio na principu grijanja duhana, a ne izgaranja. U istraživanju koje je napravio britanski medicinsku žurnal  “BJM”, uspoređujući novi proizvod IQOS sa njegovim pretečama, stoji da je PMI  za “Accord” imao spremne reklame koje su taj princip pušenja prikazivali kao zdraviju alternativu. Pokušaji da američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) “Accord” prizna kao “uređaj potencijalno smanjenog rizika” i kao takvom dopusti reklamiranje, nisu bili uspješni.

Pored Velike Britanije, pokušaji izmjene regulative opet se vode i u SAD-u, gdje je u januaru FDA odbacila zahtjev da se IQOS prodaje kao proizvod smanjenog rizika. Da napori za promjenom regulative nisu ograničeni na Evropu i Ameriku pokazuje činjenica da postoje aktivnosti na tom planu i u Južnoafričkoj Republici.

Što se (blagonaklone) situacije u Velikoj Britaniji tiče, nakon što je vlada razmotrila studije o tri različita brenda uređaja za “grijanje duhana”, stav britanske vlade je potreba za više komercijalno nezavisnih istraživanja prije donošenja odluke. U toj publikaciji, koja je objavljena u martu 2018., navodi se, da je od ukupno 20 studija za tri različita brenda “grijanog duhana” njih 12 bilo naručeno od strane proizvođača. U julu 2018. godine, britanska vlada je izdala upozorenje pred tužbu za PMI u kojoj su upozorili da kompanija mora odmah da prestane sa distribucijom plakata za trafike na kojima reklamira IQOS kao zdraviju alternativu pušenju.

S obzirom na to da je riječ o članku objavljenom u poslovnoj rubrici, dalje se u članku navode podaci o tržištu i akcizama, da bi bio zaključen informacijom kako je nedavno u Hrvatskoj otvorena prva specijalizovana prodavnica IQOS-a.

Kako bi približio svoje proizvode i bolje komunicirao s potrošačima, PMI se unazad dvije godine prometnuo i u retailera, a ovih je dana otvoren i prvi flagship store IQOS-a i u Hrvatskoj na kojem korisnici mogu dobiti sve relevantne informacije, kupiti ili servisirati proizvod.

S obzirom na to da naslov ne odgovara sadržaju teksta, ovaj članak će dobiti ocjenu klikbejt. Zbog činjenice da se selektivno prikazuju informacije i saznanja o proizvodu, dok se činjenice koje ne potvrđuju taj narativ izostavljaju, članak će dobiti i ocjenu pristrasno izvještavanje.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 31. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
“Viralna kuhinja”: Preuzimanje zasluga kao sredstvo za skupljanje lajkova na Facebooku

Administratori/ce niza Facebook stranica objavili/e su fotografiju zanimlji...

Lažna vijest
Lažna vijest
Teorija zavjere: Vakcinisani neće “početi umirati najesen”

“Apokaliptične” i posve neutemeljene tvrdnje o tome da će vakcinisani/e nav...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Stare fotografije manipulativno predstavljene kao slike s protesta protiv antipandemijskih mjera u Francuskoj

Korisnici/ce društvenih mreža dijele fotografije prijašnjih protesta i maso...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me