Preko klikbejta do saopštenja za javnost Parlamenta BiH

Portal CIK-Media je zvaničnom saopštenju za javnost Parlamenta BiH dao lažni naslov u vidu izmišljene izjave.

Raskrinkali smo
CIK Klikbejt;

Portal “CIK Media” je 12.3.2019. godine objavio saopštenje za javnost Parlamenta BiH o sastanku članova Kolegija Predstavničkog doma BiH sa novim amasadorom SAD u BiH Ericom Nelsonom i naslovio ga ovako:

Nelson: Ma, Bosanci, pustite političare, Amerika od vas ovo očekuje

Saopštenje koje je objavljeno na stranici Parlamenta i koji su prenijeli svi veći mediji naslovljeno je “Članovi Kolegija Predstavničkog doma razgovarali sa ambasadorom SAD u BiH”. U njemu se ne nalazi rečenica pripisana Ericu Nelsonu, niti bilo kakva “poruka Bosancima”, kako je to prenio CIK Media.

Mnogi mediji su promijenili naslov sapštenja kako bi dali više informacija o onome što se nalazi u tekstu. Portal “Klix” je, recimo, nabrojao teme sastanka: “Krišto pričala Nelsonu o Izbornom zakonu, Zvizdić o NATO-u, a Radmanović o toleranciji”; dok je portal “TV1 ” sažeo Nelsonov zaključak: Nelson: Fokusirati se na ekonomska pitanja, politička staviti u drugi plan. Skupa, naslovi objavljeni na ova dva portala daju sažetak čitavog saopštenja. Sa druge strane, portala “CIK Media” je saopštenju dao klikbejt naslov, uz tekst u kojem ne postoji ništa slično onom što taj naslov najavljuje.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 14. 03. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 nedjelju

Posljednje objavljene analize

Klikbejt