“Prelazak granice” i ulazak u Šengen zonu nije isto

Agencija “Beta” objavila je članak koji tematizira prijedlog zakona na nivou Europske unije a koji bi promijenio proceduru ulaska u Šengen zonu. Od te agencijske vijesti nastale su desetine klikbejt naslova.

Ocijenjeni članci
Informacija Manipulisanje činjenicama; CIK Klikbejt; Ekskluziva Klikbejt; Ispravljeno; Federacija Klikbejt; Sada Odmah Klikbejt; E-Turneja Klikbejt; 24h Zanimljivosti Klikbejt; Jutarnje novosti Klikbejt; Novine Balkan Klikbejt; Kroner magazin Klikbejt; Tron Vijesti Klikbejt; Novi Klikbejt; Medion Klikbejt; Balkanske vesti Klikbejt; USN Klikbejt; Zanimljivosti-24h Klikbejt; Svaki Dan Klikbejt; Top Vijesti 24 Klikbejt; Novosti - tv Klikbejt; Cazin-danas Klikbejt;

Državljani zemalja koje nisu dio Šengena, ako se usvoji prijedlog zakona, bi trebali od 2021. morati da putem interneta od Evropske unije zatraže dozvolu za ulazak u prostor Šengena iako im nije potrebna viza, te da plate taksu od sedam eura, a sve u sklopu mjera koje EU uvodi za stroži nadzor vanjskih granica unije.

U nastavku slijedi lista od 57 država svijeta čiji će državljani morati proći najavljenu proceduru prije ulaska u Šengen zonu:

Agencija “Beta” je 26. aprila tim povodom objavila članak sa detaljnim informacijama o prijedlogu zakona:

EU: Za ulazak sa Balkana u Šengen prethodna dozvola i sedam evra takse

To će obuhvatiti državljane svih zemalja izvan Unije, kojima nije potrebna ulazna viza u šengenski prostor EU, uključujući države Zapadnog Balkana, rekli su Beti zvaničnici u Savjetu ministara EU.
Poslije podnošenja zahteva, putnik koji namjerava da krene u šengenski prostor EU će u roku od 96 sati dobiti odgovor, odnosno 96 sati pošto u sistemu ETIAS bude primljen zahtev, ako bi bila potrebna dodatna provera podataka.
Dozvola za putovanje će važiti tri godine, odnosno do kraja važnosti putnih dokumenata, ističe se u objašnjenju mjera u sklopu sistema ETIAS.

Tekst ove agencijske vijesti prenijele su desetine portala. Neki su zadržali isti naslov, dok su ga neki odlučili dodatno dramatizirati. Portal “Informacija.ba” je tako “Betinom” tekstu dao naslov:

Balkan ponovo u izolaciji – Za ulazak u Šengen s Balkana biće potrebna dozvola i taksa

Članak portala “Informacija” ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama, upravo zbog njegovog naslova. Naime odluka se ne odnosi samo Balkanske zemlje, kako je implicirano u naslovu, nego na sve zemlje koje nisu dio Šengena.

Najzastupljeniji naslov je nešto drugačiji, te implicira da je u pitanju neka domaća odluka koja se odnosi na prelazak granice generalno, odnosno izlazak iz zemlje.

PASOŠ VIŠE NEĆE BITI DOVOLJAN, STIŽE NOVI ZAKON: Bez ovoga vas neće više pustiti PREKO GRANICE!

Prvi dio naslova u kojemu se govori da pasoš neće biti dovoljan i da stiže novi zakon je tačan, međutim dugi dio je ostao nedorečen. Tvrdnja da vas “bez ovoga neće pustiti preko granica” ne daje potpune informacije i kao što je navedeno, implicira da je u pitanju odluka domaćih vlasti i da se odnosi na izlazak iz zemlje, što nije slučaj. Upravo zbog senzacionalističkog pristupa izvještavanju, članak ocjenjujemo kao klikbejt.

Napomena:

8.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Ekskluziva ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 02. 07. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Teorija zavjere: Bivši kancelar Sebastian Kurz i izmišljeno odbacivanje “medicinskog aparthejda” u Austriji

Nakon što je Sebastian Kurz odstupio sa mjesta kancelara Austrije, na društ...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Viralni video američkog pastora: Negiranje pandemije manipulacijom brojevima

Videosnimak iz 2020. godine u kojem američki pastor negira pandemiju Covid-...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Teorija zavjere o planiranim “fazama pandemije” potiče paniku predviđanjem haosa i vanrednog stanja

Pojedini portali u regionu prenijeli su tvrdnje o “fazama” u kojima se pand...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me