Prelet američkih bombardera kao inspiracija za novo izmišljanje izjava političara

Nove izmišljene izjave Elmedina Konakovića, Nermina Nikšića i Christiana Schmidta kruže na društvenim mrežama. Povod je ovog puta bio nedavni prelet američkih bombardera.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Nakon što su 30.5.2023. godine američki bombarderi B-1B Lancer preletjeli nekoliko gradova u BiH, na društvenim mrežama počeli su kružiti screenshotovi navodnih izjava političkih aktera u vezi sa tim.

Facebook stranica Ponosni Bošnjaci, koja je u međuvremenu prestala biti dostupna, 30. maja objavila je fotografiju koja sadrži navodnu izjavu ministra vanjskih poslova BiH i predsjednika stranke Narod i pravda (NiP) Elmedina Konakovića o tome kako su bombarderi “snimili gnijezda SDA islamista” i kako bi ih mogli “poslati na ahiret”:

Bombarderi su snimili gnijezda SDA islamita. Ako nastave sa provokacijama, mogli bi ih poslati na ahiret.
-Elmedin Konaković

Ista fotografija sa izjavom objavljena je u Facebook grupi “Christian Schmidt - Persona non grata! Ima li nas 100 000?”. U toj grupi je 30. maja objavljen i screenshot navodnog članka portala Klix u čijem je naslovu izjava visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta:

VISOKI PREDSTAVNIK O AMERIČKOM LETU NAD SARAJEVOM
Schmidt: Bombarderi su nad Sarajevom, a Erdogan je daleko - poturicama mora biti jasno čiji je ovo prostor

U grupi “Bakir Izetbegović PODRŠKA” 30. maja objavljena je fotografija premijera FBiH i predsjednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Nermina Nikšića s njegovom navodnom izjavom o tome kako su “američki bombarderi poruka SDA islamistima”, te “upozorenje Bakiru da bi SDA mogao odvesti u pakao, a islamiste u nestanak”.

Američki bombarderi su poruka SDA islamistima koji ne priznaju legitimitet reformske Vlade i strukture koju čini Trojka. Oni su i upozorenje Bakiru da bi SDA mogao odvesti u pakao, a islamiste u nestanak.


Šta su činjenice?

Dva američka bombardera B-1B Lancer 30. maja preletila su Sarajevo i druge bh. gradove. Kako je saopšteno iz Ureda za informisanje Američkih zračnih snaga u Evropi i Africi, prelet je izveden “u znak čvrstog partnerstva između Sjedinjenih Država i Oružanih snaga BiH (OSBiH) i trajne posvećenosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH”.

“Izjave” koje su tim povodom navodno dali spomenuti politički akteri, pak, nisu autentične. 

Fotografija sa izjavom pripisanom Elmedinu Konakoviću u lijevom gornjem uglu sadrži logo stranke Narod i pravda, što korisnike/ce navodi na zaključak da je izjava dio stranačkog saopštenja. Na zvaničnoj Facebook stranici Naroda i pravde u više navrata su objavljene fotografije članova/ica ove stranke, uređene slično kao i fotografija objavljena na Facebook stranici Ponosni Bošnjaci (1, 2, 3). Ipak, na Facebook stranici stranke ne može se pronaći Konakovićeva navodna izjava o letu bombardera i “gnijezdima SDA islamista”. Takvu izjavu nije moguće pronaći ni na web stranici stranke. Google pretraga također nije pokazala da postoje bilo kakvi medijski izvještaji koji bi potvrdili da je Konaković zaista izgovorio riječi koje mu se pripisuju.

Pretraga na portalu Klix pokazala je da članak u čijem je naslovu Schmidtova izjava o “poturicama” ne postoji. Iz redakcije ovog portala su nam također potvrdili da članak sa takvom izjavom nije objavljen. Fotografija koja je korištena kao ilustracija za članak, kao i inicijali autora/ice i broj komentara i dijeljenja se, pak, podudaraju sa člankom koji je na Klixu objavljen 27.5.2023. U naslovu tog članka je Schmidtova izjava u vezi sa komemoracijom za “bleiburške žrtve” koja je organizovana u Stocu. 

Google pretraga Schmidtove navodne izjave također nije pokazala nikakve medijske izvještaje koji bi potvrdili njenu autentičnost.

Rezultate koji bi potvrdili autentičnost nismo uspjeli pronaći ni Google pretragom navodne izjave Nermina Nikišića. Dokaze  da je on zaista kazao da su američki bombarderi “poruka SDA islamistima” nije bilo moguće pronaći ni na zvaničnoj web stranici SDP-a, kao ni njihovoj Facebook stranici.

Raskrinkavanje je kontaktiralo SDP BiH, NiP i Kancelariju visokog predstavnika u BiH sa upitom o autentičnosti izjava koje su pripisane Konakoviću, Nikšiću i Schmidtu. Iz SDP-a i NiP-a su demantovali da su Nikšić i Konaković izjavili ono što im se pripisuje. Iz Kancelarije visokog predstavnika nismo dobili odgovor do objave ove analize.

Shodno činjenicama, prve objave izmišljenih izjava Nikšića, Konakovića i Schmidta ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ovih izmišljenih izjava ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 09. 06. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljena izjava Aljoše Čampare o Elmedinu Konakoviću

Facebook stranica Bošnjaci objavila je navodnu izjavu u kojoj Aljoša Čampar...

Lažna vijest
Lažna vijest
Prevarne strategije za prodaju preparata: Nepostojeći “izumitelj” ZglofleXa i Nobelova nagrada

U svrhu prodaje preparata ZglofleX, objavljen je tekst kojeg “potpisuje” mo...

Lažna vijest
Lažna vijest
FDA ne nameće vještačku so sa “mRNA hemikalijama”

Na internetu se dijeli teorija zavjere prema kojoj američka Uprava za hranu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me