Premijer Unsko-sanskog kantona na udaru - klikbejta

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Na osnovu upita čitatelja, “Raskrinkavanje” je analiziralo dva različita članka posvećena premijeru Unsko-sanskog kantona Huseinu Rošiću.

Ocijenjeni članci
USN Klikbejt; Sana info Klikbejt;

Prvi od dva članka iznosi tvrdnju da je Rošić na korak od sankcija američkih vlasti. Tačnije, ambasade Sjedinjenih američkih država u Sarajevu. Povod, kako se navodi u članku portala “Sanainfo”, izbor, odnosno poteškoće u izboru policijskog komesara Unsko-sanskog kantona.

[1]“Premijer Rošić bi mogao na crnu listu američke ambasade zbog opstrukcije izbora Komesara“
Protekla dešavanja  dobila su konotacije pritisaka na rad našeg Odbora i vidljive opstrukcije kvalitetnog okončanja procedure imenovanja policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova USK, kazala je Jodanović i ne bez razloga ovakva i slična dešavanja  uzročno-posljedično povezala sa dramatičnim odlascima naše omladine s područja USK, ali i BiH. Kazala je kako su sjednicama NOIPK-a od samog početka  rada prisustvovali predstavnici međunarodnih institucija u BiH (OHR i Američka ambasada), te  nadzirali rad Odbora u vezi procesa izbora policijskog komesara.’’.

Sagovornica za ovaj članak je predsjednica Nezavisnog odbora za izbor policijskog komesara, Ajna Jodanović koja je ujedno i istakla da u sjednicama odbora od samog početka procesa izbora sudjeluju predstavnici međunarodne zajednice u BiH. Osim u tvrdnji naslova, nigdje u članku i izjavi predsjednice Nezavisnog odbora ne stoji da bi premijer Vlade USK Rošić mogao završtiti na američkoj crnoj listi, drugim riječima, tvrdnja iznesena u naslovu nema nikakvo uporište u samom članku. Dalje, o sankcijama Sjedinjenih američkih država ne odlučuju ambasade, nego administracija. Postoje, naime, dvije vrste sankcija, jedne koje određuje i provodi američko Ministarstvo finansija (Treasury department) koje se odnose na Milorada Dodika, i druga vrsta sankcija koja se može utvrditi pojedinačnim aktima američkog Kongresa, kakav je recimo „Countering America's Adversaries Through Sanctions Act“, kojim su uvedene sankcije Iranu, Sjevernoj Koreji i Rusiji.

I drugi članak koji nam je prijavljen, u naslovu spominje premijera Rošića.

[2]„Sve tuče SDA-ovih funkcionera: U vrhu liste incidenti premijera Vlade USK Huseina Rošića i federalnog zastupnika Asima Kambera (VIDEO)“

Na listi fizičkih obračuna u SDA, odnosno između njenih članova i funkcionera koja je objavljena u članku, navodi se osam incidenta, koje prenosimo onako kako su objašnjeni u članku portala “USN”:

  1. Dragan Lukač pozvao zastupnika SNS-a Adama Šukala na fizički obračun.

  2. Vijećnik A-SDA u Gradskom vijeću Grada Zenica Mensud Keleštura gađao je gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića fasciklom s materijalima.

  3. Bego Gutić gađao flašom Hazima Rančića

  4. Asim Sarajlić uhvatio za vrat Sadika Ahmetovića

  5. Adila Osmanovića izbacili iz Islamskog centra u Srebrenici

  6. U Sanskom Mostu pretučan SDA-ov parlamentarac Asim Kamber

  7. Longeta na ruci i zamotani nosevi vijećnika SDA u Livnu

  8. Zamalo tuča na Kongresu SDA

Drugim riječima, ni svi incidenti koji su navedeni ne odnose se na SDA. Naime, prijetnja koju je izrekao Dragan Lukač, ministar policije u entitetu RS, nema nikakve veze sa SDA.  Ali, pritom, niti u jednom od osam navedenih incidenata nema nikakve umješanosti, niti se ona navodi, Huseina Rošića.

Zbog toga što tvrdnje iznesene u naslovu nemaju uporište u tekstu, oba članka dobijaju ocjenu klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Footnotes

  1. ^ CITAT: "Sana info"
  2. ^ CITAT: "USN"
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 20. 07. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Geneza lažne vijesti o tome da Paul Pogba napušta reprezentaciju Francuske

Nakon što je britanski tabloid The Sun objavio lažnu vijest da Paul Pogba,...

Lažna vijest
Lažna vijest
Empire State Building jučer nije bio osvijetljen bojama zastave BiH

Brojni portali prenijeli su tweet Denisa Zvizdića, netačno ustvrdivši da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Demantirano
Analiza
10 najčitanijih: Dezinformacije o COVID-19

Početkom ove godine, klikbejt mediji su izmišljali lokalne slučajeve zaraze...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me