Raskrinkavanje.ba

Premijerka Queenslanda nije lažirala primanje vakcine protiv gripe

Nakon što se premijerka Queenslanda pred kamerama vakcinisala protiv gripe u aprilu 2020. godine, pojavile su se netačne tvrdnje o tome da je “lažirala” cijeli postupak.

Na Facebook stranici Uživo Muzika sa Balkana 10.12.2020. objavljen je videozapis koji prikazuje Annastaciju Palaszczuk, premijerku australijske države Queensland, kako prima vakcinu na kojoj navodno čep sa igle nije skinut. Nije navedeno da li je u pitanju vakcina protiv Covid-19 ili neke druge bolesti, a u opisu snimka, kojim se tvrdi da premijerka nije primila vakcinu nego da je u pitanju prevara, navedeno je:

Evo kako premijerka Queensland-a Australija prima vakcinu. Posmatrajte ovo sa oba oka da vidite kako ni čep sa igle nije skinut!

Tačno je da se na snimku vidi kako medicinska radnica drži vakcinu koja još uvijek na sebi ima čep, te navodno “vakciniše” premijerku.

Videozapis je do momenta pisanja analize imao preko 1.900 dijeljenja, 99 komentara i 375 lajkova. Screenshot videozapisa objavila je i Facebook stranica Istinom protiv laži 5.12.2020. Ipak, prvi videozapis premijerke Palaszczuk kako prima vakcinu na našim prostorima objavljen je na profilu Miroslav Rajh 16. jula, a kojeg je preuzela Facebook stranica MUTNIK, gdje je ovaj videozapis do momenta pisanja analize imao preko 9.300 podjela, 407 komentara i preko 1200 lajkova.

 

Da li je premijerka Palaszczuk lažirala primanje vakcine?

Premijerka države Queensland primila je vakcinu protiv gripe 28.4.2020, što je uradila pred novinarima, na taj način pozivajući građane Queenslanda da urade isto pred sezonu gripe i “izbjegnu mogućnost da istodobno obole od Covida-19 i gripe”, kako navodi Faktograf u analizi 17.6.2020.

Cijeli videozapis premijerke kako prima vakcinu protiv gripe objavio je australski medij 7NEWS Brisbane na svojoj Facebook stranici 29.4.2020. Na videozapisu se vidi da je premijerka zaista primila vakcinu, no zbog toga što je proces trajao svega nekoliko sekundi, novinari su nju i medicinsku radnicu, koja joj je dala vakcinu, zamolili da ponove proces kako bi ih mogli uslikati. Tada medicinska radnica uzima novu vakcinu na kojoj se nalazi čep i simulira vakcinaciju premijerke Palaszczuk. I stvarna vakcinacija i ponovljena simulacija su izvorno objavljeni kao jedan videosnimak, koji prikazuje obje situacije. 

Međutim, internetom i medijima je zatim počeo kružiti dio videosnimka koji prikazuje samo ponovljeni postupak simulacije, uz tvrdnje da je cijeli proces lažiran. 

Nakon što su se proširile tvrdnje da je Palaszczuk “lažirala” primanje vakcine, 7NEWS Brisbane objavio je članak u kojem su prikazali screenshotove snimka na kojima se jasno vidi da je premijerka primila normalnu vakcinu, nakon čega je iskorištena nova vakcina za fotografije:

Palaszczuk je na svom Twitter profilu također objavila originalni snimak vakcinacije uz opis kako “I gripa i Covid-19 mogu biti opasni po život i vršiti pritisak na naše bolnice, stoga je važno da učinimo sve što možemo da smanjimo rizik”. 

Uprkos brzoj reakciji 7NEWS Brisbane, videosnimak je postao viralan na nekoliko jezika, o čemu je pisao Reuters u analizi 11.12.2020. 

Stoga tvrdnju da je premijerka australske države Queensland Annastacia Palaszczuk lažirala primanje vakcine na Facebook profilu Miroslav Rajh ocjenjujemo kao lažnu vijest

S obzirom na to da na videosnimku korištenom kao dokaz za tu tvrdnju nije prikazan momenat kada premijerka zaista prima vakcinu, već simulacija primanja vakcine za potrebe medija, čime je samo dio originalnog snimka manipulativno iskorišten za izvlačenje pogrešnog zaključka, snimak ocjenjujemo i kao manipulisanje činjenicama.  

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 10.12.2020

Facebook profili i stranice: Evo kako premijerka Queensland-a Australija prima vakcinu

  • Manipulisanje činjenicama
  • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 16.06.2020

Facebook profili i stranice: Pogledajte kako se cijepi Premijerka države Queensland u Australiji

  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 16.06.2020

Facebook profili i stranice: Pogledajte kako se cijepi Premijerka države Queensland u Australiji

  • Manipulisanje činjenicama
  • Prenošenje lažnih vijesti