Raskrinkavanje.ba

Prenošenje članka kroz prizmu predrasuda

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Kate Hudson je u intervjuu za “AOL” upotrijebila izraz “genderless approach” (isti pristup bez obzira na rod), od kojeg su američki mediji napravili svojevrsni spektakl. I dok su američki mediji od izjave napravili senzaciju i nisu izmišljali ništa novo, isto se ne može reći za članak objavljen na “Klixu”.  

 

Američka glumica Kate Hudson, u intervjuu za “AOL”, govorila je o mnogim stvarima, međutim izraz “genderless approach” bio je glavna tema za medije koji su prenijeli samo dio tog intervjua. Članak o tome se pojavio i na portalu “Klix” 24.1.2019. godine, a kasnije i na portalima “Vijesti.ba” i “Hayat”, sa nešto drugačijim tonom i u potpunosti izmišljenim zaključkom teksta.

Članak počinje sa nadnaslovom koji je iz nekog razloga stavljen pod navodnike, te naslovom i uvodom u kojem se iznosi netačna tvrdnja o spolu kćerke Hudsonove.

"MODERNA MAJKA"
Kate Hudson: Nisam odredila spol djetetu, o tome će ono odlučiti kada odraste
Glumica Kate Hudson ne želi odrediti spol svog djeteta te tvrdi kako želi da njeno dijete o tome odluči kada odraste. Ona je do sada rodila troje djece.
"To što sam rodila djevojčicu ne mijenja moj pristup cijeloj situaciji, ali želim je odgojiti tako da se ne opterećuje spolom. Još uvijek ne znamo kako će se ona identifikovati", kaže Kate dodajući da se dijete za sada ponaša kao curica.

Prevedeno sa engleskog jezika, "gender" znači rod, a ne spol. Razlika između spola i roda mnogima je nejasna i apstraktna, iako te dvije riječi imaju različite definicije. Članak poput ovog na “Klixu” samo doprinosi konfuziji i reafirmaciji rodnih stereotipa[1], što se vidi u članku, a naročito u komentarima ispod teksta.

U originalnom intervjuu, na pitanje da li je to, što je dobila curicu nakon dva dječaka, promijenilo njen pristup odgoju, glumica je odgovorila:

To ne mijenja moj pristup, ali svakako postoji razlika. Smatram da odgajate svoju djecu kao individualce - sa istim pristupom bez obzira na rod (genderless approach). Još uvijek ne znamo kako će se ona identificirati. Reći ću da za sada ima nevjerojatno ženstvenu energiju. Drugačije nego sa dječacima i, zapravo, zabavno je željeti kupovati dječiju odjeću. S dječacima je bilo, kao, samo gegice i to je to... zapravo, dobro mi je išlo sa dječacima. (Smijeh) Ali s njom, to je sasvim druga situacija. Ima trenutaka kada pomislim “Ne mogu joj to učiniti, jer je baš pretjerivanje”.

Upravo je to dio intervju je zapravo digao čitavu famu u medijima, pa je glumica objavila objašnjenje na svom Instagram profilu povodom medijskih napisa da odgaja dijete bez roda.

(...) Čitava ova klikbejt taktika da odgajam dijete da bude bez roda je blesava i iskreno, nema nikakvog smisla. Odgajam i nastavit ću odgajati djecu, svoje dječake i djevojčicu, da se osjećaju slobodno da budu tačno ono što žele biti. Da imaju samopouzdanje u svojim izborima u životu i da se osjećaju voljeno i da imaju podršku šta god da se desi. (...)

Međutim, netačno prevedena riječ "gender" nije jedini pogrešno interpretirani dio intervjua. Na pitanje novinara kako je bilo odrastati kao jedina djevojčica sa trojicom braće, glumica nije rekla ono što se u “Klixovom” članku tvrdi.

Glumica je i sama odrasla sa starijom braćom te zbog toga vidi razlike između spolova i zna da se djeca time ne bi trebala opterećivati.
"Ja sam se i u haljini ponašala kao dječak, a moj brat je volio oblačiti žensku odjeću pa smo se mijenjali", kroz smijeh je rekla Kate.

Ispravno preveden citat glasi ovako.

Bila sam muškobanjasta djevojčica u haljini. Brat (Boston) koji mi je najbliži po godinama, bio mi je kao sestra, šminkala sam ga i dotjerivala, volio je to.

Članak na “Klixu” se zaključuje prafraziranom izjavom koja je u potpunosti izmišljena.

Dodala je i da želi da njena dva sina razmišljaju na isti način te je odlučila da ih ne opterećuje komplikovanim stvarima. Sve ih pušta da kupuju odjeću koju žele, a svojoj kćeri kupuje neutralnu odjeću.

U originalnom intervjuu sinovi su spomenuti u kontekstu da ih ima, dok je u “Klixovom” članku prikazano kako im glumica nameće svoje (opet izmišljene) stavove. Isto tako, nigdje nije spomenuto da kupuje neutralnu odjeću za kćerku, naprotiv - rekla je da dječake nije oblačila posebno, a da je sada situacija u potpunosti drugačija jer voli kupovati, te da ponekad pretjeruje.  

Kada smo kontaktirali “Klix” sa upitom o izvoru članka, rečeno nam je da je članak nastao na osnovu sekundarnih izvora (CBS, The Independent i People). Nakon ukazivanja da je jedan pasus u potpunosti izmišljen i da se ne nalazi se ni u jednom od izvora koji su nam poslali, rečeno nam je da je riječ o nespretnom prevodu.  

I dok ćemo uvažiti nespretnost mlade novinarke, treba naglasiti da takva nespretnost dovodi do izvlačenja pogrešnih zaključaka. Ni jedan medij naveden kao izvor nije zaključio iz toga da glumica “neće odrediti spol” djetetu, da joj kupuje neutralnu odjeću i kako želi da njena djeca misle kao ona.

Ako pogledamo komentare i njihov rejting koji su ostavljani ispod teksta, kod onih malo promišljenijih se vidi utjecaj takvog narativa,  bio on namjeran ili nastao kao rezultat neznanja i greške.

Problem nerazumijevanja rodnih tema je sveprisutan, ipak u ovom slučaju od jednog izraza u intervjuu, mediji su napravili rodnu temu tamo gdje je, zapravo, nije bilo. Sam autor intervjua na “AOL” je izvadio riječ “genderless” iz konteksta u kojem je rečena te je stavio da stoji samostalno u uvodu u intervju i tako doprinio razvoju situacije.

Zbog činjenice da je u nadnaslovu izraz “moderna majka” stavljen pod navodnike, te zbog izmišljanja parafrazirane izjave dda bi se uklopila u ideju “odgajanja djeteta bez spola”, članke koji su objavljeni na sva tri medija ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje, manipulaciju činjenicama i dezinformaciju.  

(Raskrinkavanje.ba)

Footnotes

 1. ^ Rodni stereotip je generalizacija ili
  predrasuda o atributima,
  karakteristikama ili ulogama koje
  trebaju imati žene i muškaraci.
  Rodni stereotip je štetan kada
  ograničava sposobnost žena i
  muškaraca da razviju svoje lične
  sposobnosti, profesionalne karijere
  ili donose odluke o svojim životima. https://www.ohchr.org/en/issues/women/wrgs/pages/genderstereotypes.aspx
Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 24.01.2019

Klix: Kate Hudson: Nisam odredila spol djetetu, o tome će ono odlučiti kada odraste

Glumica Kate Hudson ne želi odrediti spol svog djeteta te tvrdi kako želi da njeno dijete o tome odluči kada odraste. Ona je do sada rodila troje djec...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 25.01.2019

Hayat: KATE HUDSON TREĆI PUT POSTALA MAJKA: NISAM ODREDILA SPOL DJETETU, O TOME ĆE ONO ODLUČITI KADA ODRASTE

Glumica Kate Hudson je prije dva mjeseca rodila treće dijete, djevojčicu, ali je priznala da ne želi odrediti spol svog djeteta i tvrdi da će njeno di...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 24.01.2019

Vijesti: Kate Hudson: Nisam odredila spol djetetu, o tome će ono odlučiti kada odraste

Glumica Kate Hudson ne želi odrediti spol svog djeteta te tvrdi kako želi da njeno dijete o tome odluči kada odraste. Ona je do sada rodila troje djec...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija