Raskrinkavanje.ba

Prenošenje informacija bez provjere: Niko nije čuo za ubistva konja u Prijedoru

Uznemirujući članak njemačkog magazina Bild o navodnom pokolju konja u Prijedoru prenijeli su brojni domaći mediji. Ipak, zvanične institucije i inspekcije u RS nisu zabilježile nijedan takav slučaj. Saznanja o ubistvima konja nemaju ni konjičke organizacije, veterinarske ambulante niti uzgajivači konja.

Foto: Pixabay

Na portalu njemačkog magazina Bild 3. oktobra objavljen je članak s tvrdnjom da je u Bosni i Hercegovini, tačnije u okolini Prijedora, "za tri dana zaklano 45 konja". Uz navode da "vlasnici konja u okolini Prijedora žive u strahu" dok "kriminalci tumaraju njihovim farmama i štalama, ubijajući njihove dragocjene konje", članak sadrži i nekoliko uznemirujućih fotografija koje prikazuju mrtve i ozlijeđene konje. 

Fotografije su potpisane kao "privatne", a detalji navodnih klanja, trovanja i ozljeđivanja konja u članku su bazirani na izjavama "poduzetnika koji je želio ostati anoniman". Bildov članak u izvornom obliku nema nijednu službenu potvrdu opisanih događaja. Osim anonimnih, ne navode se drugi izvori informacije o navodnom pokolju konja na području Prijedora.

Na kraju članka prenesena je izjava jahačice Christiane Schaurte, koja se, prema informacijama sa službene stranice Međunarodne jahačke federacije (FEI), natječe za BiH. U njenoj izjavi stoji da su ova "djela vjerovatno politički motivisana" i da se "stiče utisak da se jedna grupa stanovništva istjerava sa ovog područja".

Članak, ili navode iz njega, sljedećeg su dana, 4. oktobra, prenijeli brojni portali u BiH. Najranija objava navoda o pokolju konja pojavila se na portalu N1, u kojoj je naglašeno da je Policijska uprava Prijedor potvrdila da nema nikakvih saznanja o navodima Bilda. Tom je članku naknadno dodana i informacija da "nijedan takav slučaj nije prijavljen PU Prijedor".

Prevod Bildovog članka ubrzo su objavili Klix, Hayat, Crna hronika, Prijedor Danas te mnogi drugi. Iako se već iz naslova tih članaka može doznati da se radi o navodima iz njemačkog magazina, Bildove tvrdnje u njima prenijete su bez potvrde zvaničnih izvora u BiH te bez ikakvih dodatnih komentara. 

Istog su se dana, 4. oktobra, Bildovi navodi pojavili i na portalu Oslobođenje, uz sljedeći naslov:

Šta se dešava u okolini Prijedora? - O brutalnim ubistvima konja piše i Bild: Nekima odrubljuju glave

Uz implikacije da se o ubistvima konja u Prijedoru pisalo i ranije, odnosno da o njima sada "piše i Bild", ovaj je članak na Facebooku podijeljen uz eksplicitnu tvrdnju da je u Prijedoru "u samo nekoliko dana brutalno ubijeno čak 45 konja". U sličnoj je formi prevod Bildovog članka objavio i hrvatski Nacional.

Neki su portali u naslovima članaka u potpunosti izostavili činjenicu da se radi o tvrdnjama Bilda:

Brutalni pokolj životinja u BiH: Kriminalci ubijaju konje, nekima je vrijednost i 20.000 eura (Večernji)
Kriminalci u Prijedoru ljudima masovno ubijaju konje (Drukčiji)

Prijedorska policija je portalu N1 već 4. oktobra dostavila odgovor na upit o navodima iz Bildovog članka u kojem su rekli da u Prijedoru nije evidentiran ni prijavljen nijedan slučaj ubistva konja. Sljedećeg dana, 5. oktobra, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske na svojoj je stranici objavilo i saopštenje Policijske uprave Prijedor povodom navoda s Bilda, u kojem stoji:

Povodom članka njemačkog „Bilda“ o navodnom masakru konja na području prijedorske regije, obavještavamo javnost da Policijskoj upravi Prijedor nije prijavljen nijedan slučaj brutalnog ubijanja konja, te da su podaci koji su objavljeni u ovom članku netačni i neprofesionalni, imajući u vidu da se nigdje ne navodi izvor ovako senzacionalističke informacije. Apelujemo na lokalne medije koji su prenijeli i objavili ovaj tekst, da objave i ispravku ovog teksta i sami izvrše provjeru ovih činjenica. Podsjećamo da je zadatak novinarstva objektivno, tačno i profesionalno izvještavanje.

 

Medijske reakcije na izjavu o "političkoj motivaciji" 

Saopštenje prijedorske policije kojim se opovrgavaju tvrdnje iz Bildovog članka rezultiralo je novim valom medijskih objava o nepotvrđenim dešavanjima u Prijedoru (1, 2, 3), a naročito burne reakcije medija u RS i Srbiji izazvala je izjava jahačice Christine Schaurte o “političkoj motivaciji” iza navodnog pokolja konja. 

Tako je novinska agencija Srna 5. oktobra objavila razgovor s novinarom iz Srbije Sinišom Ljepojevićem, koji je Bildov članak nazvao "dijelom totalnog hibridnog rata Zapada protiv Republike Srpske, koji ulazi u višu, intenzivniju fazu", dok je novinar Mladen Kremenović u autorskom tekstu za beogradsku Politiku članak okarakterisao kao "lažnu vijest koja je uznemirila Prijedor" te "izazvala gnjev u javnosti, prevashodno zbog asocijacija na ratnu propagandu devedesetih godina prošlog vijeka". Reakcije na navode iz Bildovog članka objavila su regionalna izdanja ruskih državnih medija Sputnik Srbija i RT Balkan. Sputnik je Bildov članak nazvao "plodom bolesne mašte njemačke žute štampe", ustvrdivši da "za pisanje o Balkanu i Srbiji nije potrebno nikakvo znanje niti su neophodne provjerene informacije, već samo - zla namjera". U sličnom tonu, o Bildovom članku pisao je i RT Balkan, navodeći da je "Bild oklevetao Prijedor bez ikakvog povoda" te da je "bez ijednog relevantnog izvora" na navodnu priču o masovnim ubistvima konja "nadovezao priču o ratu devedesetih u BiH".

S obzirom na to da je članak magazina Bild snažno odjeknuo u BiH i regionu te izazvao niz reakcija i komentara, Raskrinkavanje je upit o navodima iz članka uputilo redakciji ovog magazina, pitajući ih da li imaju potvrdu za tvrdnje o masovnim ubistvima konja u Prijedoru od nekog zvaničnog izvora. Dodatno, pitali smo i da li ih je nakon objave članka neko kontaktirao kako bi te tvrdnje demantovao.

Do vremena pisanja ove analize na taj upit nismo dobili odgovore. 

Naknadno je članak magazina Bild dopunjen dva puta. Prva dopuna članka sadrži svojevrsni pokušaj distanciranja od izjave jahačice Christiane Schaurte, ispod koje autorice članka sada propituju "da li konflikti iz prošlosti igraju ulogu u napadima (na konje)?", dodajući da je "to i dalje nejasno".

U drugoj dopuni članka, koja se može vidjeti na ovom linku, dodana je izjava iz MUP-a RS u kojoj se navodi da "takav slučaj (ubistva konja) nije evidentiran niti prijavljen" prijedorskoj policiji. Bild je i na ovu izjavu dodao novi komentar, ustvrdivši da i dok je "moguće da konji nisu registrovani, fotografije govore same za sebe".
 

Šta o navodima Bilda kažu institucije, inspekcije, veterinari i uzgajivači konja u RS?

Uz upit koji je otišao na adresu magazina Bild, Raskrinkavanje je povodom tvrdnji iz spornog članka kontaktiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Savez konjičkih organizacija BiH te veterinarske stanice i uzgajivače konja u Prijedoru i ostatku RS, pitajući ih da li imaju ikakva saznanja o navodnim slučajevima ubistava konja u Prijedoru. S obzirom na to da je Bild u članku naveo da je ubijeno čak 45 konja, neke od sagovornika pitali smo i da li raspolažu informacijama o broju konja u ovoj opštini u RS.

Aleksandar Macanović, rukovodilac Odsjeka za informisanje i informacione tehnologije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, odgovorio nam je sljedeće:

Radi se o klasičnoj lažnoj vijesti. Nema nikakvog ubijanja konja. Već je reagovao MUP Republike Srpske, koji je uputio i demant njemačkom Bildu koji je i objavio takvu laž. Ni MUP-u, ni ovom Ministarstvu nije prijavljen nijedan slučaj navodnog ubijanja konja, bilo gdje, pa ni na području Prijedora.

Macanović je dodao i da ovo ministarstvo ne raspolaže informacijom o broju konja po opštinama i gradovima Republike Srpske jer Zavod za statistiku RS ne publikuje ove brojeve zadnje dvije godine, osim za cijelu Republiku Srpsku. 

U odgovoru na upit o ukupnom broju konja na području Prijedora, a koji smo poslali ovoj instituciji, odgovoreno nam je da Zavod za statistiku RS ne raspolaže traženim podacima.

Alma Nefić, predsjednica Saveza konjičkih organizacija BiH (SKOBiH), za Raskrinkavanje je rekla da "prema SKOBIH nije prijavljen niti jedan takav slučaj od strane vlasnika konja registriranih u SKOBIH" te da je ovaj savez nakon medijskih navoda o ubistvima konja u Prijedoru također uputio upite na adrese nekoliko institucija u RS. 

Pored demantija koji je SKOBiH dobio od prijedorske policije, Alma Nefić je Raskrinkavanju proslijedila i odgovor Dragane Vukojević-Pilipović, veterinarske inspektorice Odsjeka za inspekcijske poslove Grada Prijedora, u kojem stoji da, u vezi s navodima iz teksta portala Bild o masakru konja u Prijedoru, "ova inspekcija nema nijednu prijavu fizičkog lica i epizootiološki ovlašćenih veterinarskih organizacija".

Pored zvaničnih institucija i organizacija, na naše upite odgovorili su i Luka Mitraković, vlasnik Ergele "Mitraković" iz Srpca i predsjednik Udruženja uzgajivača lipicanera RS, te Slađana Delić-Zvicer, suvlasnica ugašenog konjičkog kluba "Monterival" iz Prijedora. Mitraković nam je u telefonskom razgovoru rekao da je u redovnom kontaktu s uzgajivačima konja, uključujući i one u Prijedoru, te dodao da, prema njegovim saznanjima, "u Prijedoru sveukupno nema 20 rasnih pedigriranih grla". Mitraković je dodao da smatra da se u ovom slučaju radi o dezinformaciji. 

Sličan odgovor dobili smo i od Delić-Zvicer. Ona je rekla da je proteklih dana bila u kontaktu s drugim uzgajivačima u BiH i da smatra da se u ovom slučaju radi "o fikciji i izmišljenoj priči". Delić-Zvicer je za Raskrinkavanje izjavila da nije upoznata ni s jednim slučajem ubistva konja u ovom gradu. 

Iz veterinarskih ambulanti "Samsara" i "Vet Med by Dr. Lukač" iz Prijedora telefonskim putem nam je potvrđeno da nemaju nikakva saznanja o bilo kakvim ubistvima konja na području Prijedora. Iz obje ambulante također su naglasili da sumnjaju da na ovom području uopšte i ima više od 40 konja. 
 

Prenošenje medijskih navoda bez kritičkog otklona

Objavljivanje sadržaja, odnosno tvrdnji koje se u cjelini zasnivaju na izjavama anonimnih izvora predstavlja izrazito problematičnu medijsku praksu, posebno u slučaju izvještavanja o događajima čija se autentičnost može provjeriti putem zvaničnih izvora. Isto vrijedi i za neselektivno prenošenje takvih sadržaja. 

Drugim riječima, ako se u medijskom prostoru pojavi informacija upitne istinitosti, a čiji je primarni i jedini izvor anoniman, mediji koji je prenose nisu lišeni odgovornosti da je dodatno provjere. 

Ipak, i u slučaju prenošenja uznemirujućeg članka o navodnom pokolju 45 konja u Prijedoru kojeg je objavio njemački Bild, niz portala s našeg govornog područja ove je navode objavio bez prethodne provjere tvrdnji kod zvaničnih izvora i bez kritičkog otklona, odnosno propitivanja da li se takvo nešto u Prijedoru zaista i desilo. 

Nakon što je prijedorska policija opovrgla navode Bilda, neki su portali prvobitno objavljene članke dopunili policijskim saopštenjem. S druge strane, neki su portali to saopštenje objavili naknadno, odnosno u formi novog članka, dok se prvobitne objave Bildovih navoda na ovim portalima i dalje nalaze u obliku u kojem su prvi put plasirane javnosti.

Shodno navedenom, tvrdnja da je Bild izvijestio o 45 konja ubijenih u okolini Prijedora, prenesena bez konteksta da za takve navode nema nikakve potvrde iz zvaničnih ili drugih imenovanih izvora, dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Tvrdnja da je u Prijedoru ubijeno 45 konja, objavljena u Facebook statusu portala Oslobođenje, odnosno da "kriminalci u Prijedoru ljudima masovno ubijaju konje", objavljena u naslovu članka na portalu Drukčiji, dobija ocjenu lažna vijest. Ostale objave ovih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Napomena

13.10.2023: Portali Klix, Crna hronika, Oslobođenje i Pressmedia su nakon objave ove analize unijeli izmjene u članke, pa je člancima dodana i ocjena ispravljeno.

16.10.2023: Portal Hayat je napravio izmjene u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno. Večernji list (.hr) je ispravio netačne navode u članku, pa je članku dodana ocjena ispravljeno.

18.10.2023: Portal Source je ispravio svoj članak te dobija i ocjenu ispravljeno. 

19.10.2023: Portal Una je ispravio članak te dobija i ocjenu ispravljeno. 

11.12.2023: Portal Banjaluka (.com) je ispravio članak pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Elma Murić, Alena Beširević za Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 04.10.2023

Klix: Njemački Bild piše o pokolju konja kod Prijedora: U tri dana zaklano 45 životinja

Vlasnici konja u okolici Prijedora žive u strahu. Kriminalci već danima haraju njihovim farmama i štalama, ubijajući im dragocjene konje, piše njemačk...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 04.10.2023

Crna Hronika: Njemački Bild piše o pokolju konja u BiH

Vlasnici konja u okolici Prijedora žive u strahu. Kriminalci već danima haraju njihovim farmama i štalama, ubijajući im dragocjene konje, piše njemačk...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 04.10.2023

Oslobođenje: Šta se dešava u okolini Prijedora? - O brutalnim ubistvima konja piše i Bild: Nekima odrubljuju glave

Nekim su mrtvim životinjama nakon zločina oko vrata obješene vranije šape, navodi se

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 05.10.2023

Kiseljak info: FARMERI U STRAHU/Njemački Bild piše o pokolju konja u BiH: U tri dana ubijeno 45 životinja

“Počinitelji su iznimno profesionalni. Prije zločina sustavi nadzora su onesposobljeni. Počinitelji nose izlizane cipele kako ne bi ostavili otiske na...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 05.10.2023

PressMedia: Njemački Bild piše o pokolju konja u BiH: U tri dana ubijeno 45 životinja

Vlasnici konja u okolici Prijedora žive u strahu. Kriminalci već danima haraju njihovim farmama i štalama, ubijajući im dragocjene konje, piše njemačk...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 05.10.2023

Radio Donji Vakuf: Njemački Bild piše o pokolju konja u BiH: U tri dana ubijeno 45 životinja

Vlasnici konja u okolici Prijedora žive u strahu. Kriminalci već danima haraju njihovim farmama i štalama, ubijajući im dragocjene konje, piše njemačk...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 05.10.2023

Viteški: Njemački Bild piše o pokolju konja u BiH: U tri dana ubijeno 45 životinja

Vlasnici konja u okolici Prijedora žive u strahu. Kriminalci već danima haraju njihovim farmama i štalama, ubijajući im dragocjene konje, piše njemačk...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 04.10.2023

Hayat: BILD O ZVJERSTVIMA KOD PRIJEDORA: UBIJENO JE 45 KONJA, JEDNIMA SU ODRUBILI GLAVE

Vlasnici konja oko Prijedora žive u strahu. Kriminalci danima haraju njihovim farmama i štalama, ubijajući njihove vrijedne konje.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 04.10.2023

Banjaluka net: Njemački “Bild” tvrdi da je kod Prijedora za tri dana ubijeno 45 konja

Vlasnici konja u okolici Prijedora žive u strahu. Kriminalci već danima haraju njihovim farmama i štalama, ubijajući im dragocjene konje, piše njemačk...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 04.10.2023

Banjaluka: Njemački Bild piše o pokolju konja kod Prijedora: U tri dana zaklano 45 životinja

Vlasnici konja u okolini Prijedora žive u strahu. Kriminalci već danima haraju njihovim farmama i štalama, ubijajući im dragocjene konje, piše njemačk...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 05.10.2023

Nacional.hr: Masakr nad konjima kod Prijedora o kojem piše i Bild: Metal u prsa, odrubljivanje glave, otrov za štakore

Vlasnici konja u okolici Prijedora žive u strahu. Kriminalci već danima haraju njihovim farmama i štalama, ubijajući im dragocjene konje, o čemu piše...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 05.10.2023

Otisak: Njemački Bild piše o pokolju konja kod Prijedora: U tri dana zaklano 45 životinja!

Vlasnici konja u okolici Prijedora žive u strahu. Kriminalci već danima haraju njihovim farmama i štalama, ubijajući im dragocjene konje, piše njemačk...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 04.10.2023

Prijedor danas: Njemački Bild piše o pokolju konja kod Prijedora: U tri dana zaklano 45 životinja – FOTO

Vlasnici konja u okolici Prijedora žive u strahu. Kriminalci već danima haraju njihovim farmama i štalama, ubijajući im dragocjene konje, piše njemačk...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 04.10.2023

Una ba: Njemački Bild piše o pokolju konja kod Prijedora: U tri dana zaklano 45 životinja

Vlasnici u strahu

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 04.10.2023

Prijedor24: Njemački Bild piše o pokolju konja kod Prijedora: U tri dana zaklano 45 životinja

Vlasnici konja u okolini Prijedora žive u strahu. Kriminalci već danima haraju njihovim farmama i štalama, ubijajući im dragocjene konje, piše njemačk...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 05.10.2023

Magazin Plus: Njemački Bild piše o pokolju konja kod Prijedora: U tri dana zaklano 45 životinja

Vlasnici konja u okolici Prijedora žive u strahu. Kriminalci već danima haraju njihovim farmama i štalama, ubijajući im dragocjene konje, piše njemačk...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 04.10.2023

Source.ba: Šta se dešava u okolini Prijedora - O brutalnim ubistvima konja piše i njemački Bild: Nekima odrubljuju glave

Vlasnici konja u okolini Prijedora već neko vrijeme žive u strahu jer se sve češće dešavaju slučajevi brutalnih ubistava ovih plemenitih životinja.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Lažna vijest 05.10.2023

Drukčiji: Kriminalci u Prijedoru ljudima masovno ubijaju konje

Vlasnici konja u okolici Prijedora žive u strahu. Kriminalci već danima haraju njihovim farmama i štalama, ubijajući im dragocjene konje, piše njemačk...

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 05.10.2023

Večernji list: Brutalni pokolj životinja u BiH: Kriminalci ubijaju konje, nekima je vrijednost i 20.000 eura

Počinitelji su iznimno profesionalni. Prije zločina sustavi nadzora su onesposobljeni. Počinitelji nose izlizane cipele kako ne bi ostavili otiske na...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno