Preporuka SZO-a se nije promijenila: Osobe koje su preboljele Covid-19 trebaju primiti obje doze vakcine

Iako naučna zajednica ispituje da li je jedna doza vakcine dovoljna za osobe koje su preboljele Covid-19, Svjetska zdravstvena organizacija i dalje savjetuje da te osobe prime obje doze.

Ocijenjeni članci
Oslobođenje Dezinformacija; Ispravljeno; Faktor Dezinformacija; Ispravljeno;

Imunolog Jasenko Karamehić dao je intervju za Faktor, koji je objavljen na ovom portalu 25.5.2021:

Karamehić: Ko treba primiti samo jednu dozu vakcine, pretjerani optimizam skupo bi mogli platiti

U članku se navodi da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) donijela odluku kako je osobama koje su preboljele Covid-19 dovoljna jedna doza vakcine, ukoliko se radi o vakcinama koje se moraju primiti u dvije doze:

Prof. dr. Jasenko Karamehić, imunolog, kazao je da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), nakon analiziranja onih koji su prebolovali COVID-19, titar antitijela, te drugih ispitivanja koja su urađena tokom pandemije, donijela odluku da je, kod onih koji su prebolovali zarazu, dovoljno da prime jednu dozu vakcine.

Ista tvrdnja napisana je i u članku koji je na portalu Oslobođenje objavljen 27.5.2021, a u kojem je sagovornik također Karamehić.

SZO za one koji su prebolovali Covid-19 preporučuje jednu dozu vakcine, dr. Karamehić objasnio: Ne valja imati ni preslab, a ni prejak imunitet - oboje dovodi do bolesti!

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je posljednjih dana iznijela novinu u vakcinaciji stanovništva protiv infekcije Covid-19 prema kojoj je svima onima koji su je prebolovali dovoljna samo jedna doza vakcine za ojačan imunitet. I bh. medicinski stručnjaci ukazali su na ovakvu mogućnost i kod nas, pošto je naučno utemeljena.

Klinički imunolog prof. dr. Jasenko Karamehić kaže za Oslobođenje da je SZO nakon godinu i po pandemije uvidio da pacijenti koji su prebolovali Covid-19 imaju zadovoljavajući nivo antitijela i relativno dobar imunitet.
(...)
- Oni koji su prebolovali Covid-19 imaju sopstvena antitijela koja vremenom slabe, njihov broj nestaje. Ali, ostaju memorijske ćelije koje uvijek mogu da reaguju, antigeni, ako dođe do reinfekcije s Covid-19. Iz tog razloga su oni predložili, da ne bi bilo mnogo ni imunoglobulina, tih antitijela, da se ide s jednom vakcinom

 

Šta su činjenice?

SZO nije donijela preporuku niti “novinu” da osobe koje su prebolovale Covid-19 trebaju primiti samo jednu dozu vakcine protiv ove bolesti. Ova organizacija u preporukama za vakcinaciju protiv ovog oboljenja navodi da bi i osobe koje su prebolovale Covid-19 trebale da se vakcinišu. 

Biologinja i naučna blogerka Jelena Kalinić kontaktirala je Mirzu Palu iz kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Bosnu i Hercegovinu, koji je dao izjavu za Glas Amerike. Članak, čiji je Kalinić autor, na ovom portalu je objavljen 2.6.2021: 

„U ovom trenutku, zvanično, SZO još uvijek savjetuje da se prime dvije doze vakcine odnosno prema uputama proizvođača, kada su u pitanju dvodozne vakcine“, kaže za Glas Amerike dr. Mirza Palo iz kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO/SZO) za Bosnu i Hercegovinu.

„SZO je svjesna i prati situaciju da pojedine zemlje uvode po jednu dozu za one koji su preboljeli, imali pozitivan PCR test ili imaju antitijela, ali još uvijek nema dovoljno dokaza za preporuku“, kaže Palo i naglašava da je to trenutno i situacija se može promijeniti sa pristizanjem novih dokaza.

U naučnoj zajednici se raspravlja o tome da li je jedna doza vakcine dovoljna za osobe koje su preboljele Covid-19, no trenutna istraživanja su još uvijek u “preprintu”, što znači da ih još nisu pregledali stručnjaci iz iste oblasti. 

Jedna od država koje su usvojile princip davanja jedne doze vakcine osobama koje su preboljele Covid-19 je Njemačka. Prema preporuci njemačkog Instituta “Robert Koch”, u Njemačkoj se osobama koje su preboljele Covid-19 daje samo jedna vakcina šest mjeseci nakon što je dijagnosticiran Covid-19. Kako navode, već postoji imunitet nakon bolesti, zbog čega jedna doza vakcine služi kao “booster”, odnosno pojačivač imunološkog odgovora. 

Sa druge strane, Reuters je 1.3.2021. pisao da će Njemačka, Italija, Francuska i Španija davati samo jednu dozu ljudima koji su preboljeli Covid-19, zbog nestašice vakcina. 

Iako se u nekim zemljama primjenjuje takva praksa, SZO nije izdala preporuku niti iznijela “novinu” da osobe koje su preboljele Covid-19 trebaju primiti samo jednu dozu vakcine. Stoga ovu tvrdnju u člancima portala Faktor i Oslobođenje ocjenjujemo kao dezinformaciju

Napomena

14.6.2021: Nakon objave naše analize, portal Oslobođenje objavio je ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

15.6.2021: Portal Faktor objavio je ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 10. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimak ruskog “sanitarnog topa” predstavljen kao “zaprašivanje sa zemlje”

Na društvenoj mreži Facebook objavljen je snimak rada “sanitarnog topa” rus...

Lažna vijest Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Upute za Johnson & Johnson vakcinu imaju prazne stranice jer su ažurirane informacije dostupne na internetu

Videosnimak sa TikToka prikazuje da uputstvo u pakovanju Johnson & Johnson...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me