Presuda Mladiću iskorištena za klikbejt naslov o komentaru srbijanskog opozicionara

Portal Slobodna Bosna je eksploatisao pravosnažnu presudu kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora u svrhu prikupljanja klikova, opremivši članak o reakciji na presudu klikbejt naslovom.

Ocijenjeni članci
Slobodna Bosna Klikbejt; Ispravljeno;

Nakon što je Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove 8.6.2021. godine potvrdio prvostepenu presudu kojom je na doživotnu kaznu zatvora osuđen bivši general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, mediji su intenzivno prenosili reakcije javnosti iz regiona.

Pojedini portali su ovu vrlo ozbiljnu temu odlučili eksploatisati u svrhu prikupljanja klikova na svoje članke.

Tako je portal Slobodna Bosna 8.6.2021. godine objavio članak pod naslovom:

REAKCIJA NENADA ČANKA: "Genocid u BiH nije srpska stvar, presuda Mladiću je jako važna zbog OSVETE"

Naslov članka čitatelje navodi na zaključak da predsjednik opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak relativizuje genocid u Srebrenici, te da “predviđa” osvetu zbog presude Mladiću.

Ipak, u članku se navodi cjelovita izjava Nenada Čanka, te kontekst u koji je stavio presudu Mladiću: 

Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine izjavio je danas da će pravosnažna presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću, koji je osuđen na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina, spriječiti nove zločine. Dodao je da genocid u Bosni i Hercegovini "nije srpska stvar".

“To je stvar određene politike čijeg smo protagonistu, Slobodana Miloševića, uspjeli u jednom trenutku da svrgnemo sa vlasti. I pošaljemo u Haag. Zato što u Srbiji nije bilo snage da mu se sudi. Ovo sa Ratkom Mladićem mora da se shvati kao poraz politike koja je razorila Jugoslaviju. Koja je uvela priču o etničkom čišćenju”, naveo je Čanak u saopštenju.

U članu se također navodi da je Čanak o presudi Mladiću kazao sljedeće:

Prema njegovim riječima, izuzetno je važno da se pojedine ideje definitivno definišu kao zločinačke. U čemu presuda Ratku Mladiću i satisfakcija koju su dobile žrtve i njihovi preživjeli rođaci, mogu da dobiju svoj puni smisao.
(...)
“U suprotnom, sve će se pretvoriti u osvetu. A nije poenta osveta. Poenta je u tome da se spriječi da se u budućnosti takve stvari ponavljaju. U tom smislu je osuda Ratka Mladića beskonačno važna za demokratske procese i u samoj Srbiji”, ocjenio je Nenad Čanak.

Naslov članka na portalu Slobodna Bosna, dakle, sadrži navode koji su manipulativno izvučeni iz konteksta i ne odražavaju izjave Čanka koje su citirane u samom članku. Stoga mu dajemo ocjenu klikbejt.

Napomena

16.6.2021.Nakon objave ove analize, portal Slobodna Bosna ispravio je naslov svog članka, stoga im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 14. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Fotografija masovnih demonstracija u bivšem Sovjetskom Savezu predstavljena kao prizor sa nedavnog protesta u Beču

Fotografija sa protesta u Moskvi, snimljena prije 30 godina, netačno je pre...

Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Lažna vijest
“Medicinske sestre” sa protesta u Australiji šire netačne tvrdnje o vakcinisanima u toj zemlji

Videosnimci u kojima navodno bivše medicinske sestre iz Australije iznose m...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me