Priča o Billu Gatesu i novinarki kojoj je ponudio prazan ček je urbana legenda

Lažna priča o intervjuu tokom kojeg je Bill Gates novinarki ponudio prazan ček, na koji je mogla upisati iznos koji želi, došla je i na naše govorno područje.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Facebook korisnik Samir Al-Abbasi 13.6.2021. podijelio je status u grupi Geografija Balkanika - 😲Zanimljivosti, 🤔nauka, 🤠priroda, 😎putovanja…, u kojem opisuje navodni intervju sa Billom Gatesom, tokom kojeg je on održao “poučnu” lekciju novinarki o tajni svog uspjeha. Uz status je podijeljena i fotografija na kojoj Gates sjedi u televizijskom studiju sa još dvije osobe.

U intervjuu s Billom Gatesom, najbogatijim čovjekom na svijetu ...
Spikerka ga je pitala: U čemu je tajna vašeg uspjeha?
Zato joj je dao ček iz svoje čekovne knjižice i rekao joj: Napiši iznos koji želiš !!
Spikerka se iznenadila njegovim zahtjevom i rekala: Ne mislim ovo, gospodine. Tada sam ga pitala na drugi način .. I on je odgovorio isto. Dao joj je ček, a ona je odbila uzeti, pa je pocepao ček i rekao joj: Tajna mog uspjeha je u tome što ne trošim mogućnosti kao Vi  sada. Mogli ste biti najbogatiji spikerka na svijetu ...
Spikerka je razmišljala i pitala ga: je li moguće ponoviti epizodu ?! Odgovorio je: Nema problema, ali prilika se neće ponoviti .........!Status je do vremena pisanja ove analize ostvario 2.500 interakcija, 204 dijeljenja te 502 komentara. Ovo je najranije javno dostupno pojavljivanje priče o navodom intervjuu sa Gatesom na jezicima domaćeg govornog područja, uz ograničenja kao što su postavke privatnosti i mogućnost njihove promjene, ali i brisanje objava sa društvenih mreža.

Nakon objave korisnika Samira Al-Abbasija u spomenutoj Facebook grupi, identična “poučna” priča o Gatesu i “spikerki” objavljena je na 14 Facebook stranica te nekoliko privatnih profila. 

Među navedenim objavama ističe se ona na Facebook stranici Zanimljivo, koja je do vremena pisanja ove analize ostvarila 9.500 interakcija, uz 333 komentara i 249 dijeljenja. Ostale objave imale su znatno manji broj interakcija.

Šta su činjenice?

Rezultati obrnute Google pretrage fotografije koja je objavljena uz status pokazuju da se identična priča o novinarki kojoj je Gates navodno ponudio prazan ček i održao “poučnu” lekciju o uspjehu dijeli i na engleskom govornom području, na Facebooku i blogovima, od 2019. godine (1,2). U ovim objavama, kao i u objavama na našem jeziku, ne navodi se na kojoj je TV stanici održan intervju i kada.

Fotografija je preuzeta iz Gatesovog gostovanja u emisiji “This Morning”, koja se emituje u programu britanske televizije ITV. Gates je u ovoj emisiji gostovao 26.10.2016. godine. Dio snimka emisije dostupan je na YouTube kanalu This Morning i u tom dijelu je i momenat koji je u formi fotografije objavljen uz analizirani status o “poučnoj” lekciji.

Snimak je objavljen pod naslovom “Bill Gates govori o napuštanju koledža i otkriva svoju najveću ekstravaganciju” (Bill Gates Talks Dropping Out Of College And Reveals His Biggest Extravagance).

Osim ovog dijela emisije, na istom YouTube kanalu dostupna su još dva snimka (1,2) iz ovog gostovanja, jedan sa naslovom “Bill Gates govori o svojoj dobrotvornoj fondaciji” i drugi pod naslovom “Bill Gates o ostavljanju novca svojoj djeci”.

Niti u jednom dostupnom snimku Gates voditeljici ne nudi ček sa ponudom da upiše sumu koju želi. 

Pretraga ključnih riječi iz statusa na engleskom jeziku ne daje nikakve kredibilne rezultate koji bi potvrdili da je Gates zbilja izgovorio sve što mu se pripisuje.

Pokušali smo pretražiti i ključne riječi - “Gates”, “check”, “journalist” - ali ni ova kombinacija riječi nije nas dovela do potvrde da je Gates ikada dao intervju koji mu se pripisuje i tokom kojeg je ponudio voditeljici prazan ček. Pretragom smo pronašli članak objavljen 14.12.2019. godine, na stranici The Power of Knowledge, u kojem autor Sylvain Saurel opisuje navodni intervju kao urbanu legendu. Članak tematizira Gatesov put ka uspjehu i bavi se pitanjem kakvo promišljanje pojedinca dovede to takvog uspjeha. Za navodni intervju kaže se da za njega ipak nema jasne potvrde da se ikada desio.

(...) Već nekoliko godina, često pročitam priču o Billu Gatesu i intervjuu koji je možda nekad dao novinaru. Zapravo, ne znam je li se ovaj intervju zaista desio ili je to samo neka vrsta urbane legende koja je jednog dana pokrenuta i vremenom je rasla.(...)

Ni na stranici Fondacije “Bill i Melinda Gates”, kao ni na zvaničnoj Facebook stranici ove fondacije, nismo pronašli intervju koji bi potvrdio statuse o “poučnoj” lekciji.

Kontaktirali smo Fondaciju “Bill i Melinda Gates” iz koje su nam odgovorili da su u pitanju lažni navodi.


Shodno činjenicama, status korisnika Samira Al-Abbasija u grupi Geografija Balkanika - 😲Zanimljivosti, 🤔nauka, 🤠priroda, 😎putovanja… ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Sve kasnije objave sa izmišljenom pričom o praznom čeku koji je Gates ponudio “spikerki” ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 22. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
“Viralna kuhinja”: Preuzimanje zasluga kao sredstvo za skupljanje lajkova na Facebooku

Administratori/ce niza Facebook stranica objavili/e su fotografiju zanimlji...

Lažna vijest
Lažna vijest
Teorija zavjere: Vakcinisani neće “početi umirati najesen”

“Apokaliptične” i posve neutemeljene tvrdnje o tome da će vakcinisani/e nav...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Stare fotografije manipulativno predstavljene kao slike s protesta protiv antipandemijskih mjera u Francuskoj

Korisnici/ce društvenih mreža dijele fotografije prijašnjih protesta i maso...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me