Priča o kengurima na ražnju u Kanadi došla sa generatora lažnih članaka

Nekoliko portala je kao stvarnu vijest objavilo izmišljenu priču o Srbima koji su, “u znak odmazde”, zbog Novaka Đokovića oteli i na ražnju ispekli dva kengura.

Nakon što mu je dato medicinsko izuzeće od pravila koja nalažu obaveznu vakcinaciju protiv Covid-19, što je jedan od uslova za učešće u Australian Openu, srbijanski teniser Novak Đoković je 5. januara sletio u Australiju. Po slijetanju u Melbourne, vlasti ove zemlje poništile su mu vizu, te je on smješten u hotel za tražioce azila. Sud u Melbourneu je u ponedjeljak, 10. januara, poništio odluku o ukidanju vize Đokoviću i naložio da se teniser odmah pusti iz pritvora. Ipak, ovaj slučaj nije bio riješen u vrijeme pisanja ove analize, budući da australijski ministar za imigraciju može ponovo da razmotri ukidanje vize.

Mediji širom svijeta prate situaciju sa velikom pažnjom, a posebno je veliko interesovanje onih u regionu. Vijesti o ovom slučaju redovno objavljuju i mediji iz Bosne i Hercegovine.

Portal BH vijesti je tako 8.1.2021. godine objavio članak sa naslovom:

NEVJEROVATNE SLIKE IZ KANADE: Šest Srba oteli dva kengura iz Zoološkog vrta i ispekli ih na ražnju u znak odmazde za Đokovića

U članku se navodi da je šest muškaraca iz područja Hamilton (Kanada) optuženo da su oteli dva zapadna siva kengura iz zoološkog vrta u Torontu. Oni su navodno uhapšeni nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije na kojima se vide kako peku životinje na ražnju na jednom fudbalskom igralištu. Tvrdi se da je riječ o odmazdi, jer je teniseru Novaku Đokoviću “odbijen ulazak” u Australiju. 

Šest muškaraca iz područja Hamiltona optuženo je za provalu u zoološki vrt u Torontu (Kanada) i ubistvo dva rijetka zapadna siva kengura. Muškarce je uhapsila regionalna policija Hamiltona Wentwortha nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije muškaraca kako peku dvije rijetke životinje na lokalnom nogometnom igralištu.

Regionalna policija je upozorena na objavu na društvenim mrežama kada su mještanki koja je šetala svog kućnog ljubimca prišli muškarci iz Srbije i upitali je želi li dodati svog ljubimca na ražanj uz dva kengura koji se peku. Žena, čije ime se ne otkriva zbog policijske istrage koja je u toku, rekla je novinarima CNN-a da je muškarce vidjela kako piju, pjevaju i ljube se, javlja portal “worldgreynews”.

Kada je žena prišla muškarcima kako bi ih obavijestila da krše brojne propise i covid mjere, muškarci su joj nastavili govoriti da su ponosni što su pravoslavni Srbi i vrijeđali njen rodni identitet.

Policija iz Hamiltona brzo je stigla i uhapsila šestoricu Srba nakon što je jedan od pijanih muškaraca počeo da se skida do gola, nazivao policajce “NATO ubicama” i prodefilirao glavom jednog od ubijenih kengura po parku psujući i hvaleći zvijezdu srpskog tenisa Novaka Đokovića.

Šestorica Srba su navodno zadržani u pritvoru. Iako je prethodno rečeno da su kenguri oteti i ubijeni, na kraju članka se navodi da su istražitelji utvrdili da je uzrok smrti kengura koronavirus.

Članak sa ovim tvrdnjama su istog dana objavili i portali X vijesti, Naj portal i Ilidza grad te portal Petface 11.1.2022. godine. Ovaj portal navodne počinioce dodatno optužuje da su “stvorili ružnu sliku o srpskom narodu i Srbiji”.

Ako ste mislili da je ovo vest koja je preuzeta sa portala NEWS NET, nažalost, prevarili ste se. Ovo se zaista dogodilo, a pojedinci su ponovo stvorili ružnu sliku o Srpskom narodu i Srbiji. Umesto da pokažemo dostojanstvo i časno podržimo pravnu borbu Novaka Đokovića, neki od nas su se poneli kao najgori i najmonstruozniji zločinci koji ne biraju žrtve da pokažu svoju pravu prirodu.

Na društvenim mrežama dijele se i screenshotovi naslova u kojima se tvrdi da je šest Srba otelo dva kengura iz zoološkog vrta (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7).

 

Šta su činjenice?
 

BH vijesti i X vijesti su kao izvor naveli Slobodnu Bosnu. Ovaj je medij prvi objavio priču o Srbima koji su 8. januara na ražnju pekli kengure u znak osvete. Prva verzija članka Slobodne Bosne identična je člancima prethodno navedenih portala, no u međuvremenu je članak izmijenjen. U naslovu sada stoji da je riječ o “šali satiričnog portala”, a u dodatnoj napomeni na kraju članka daju se informacija o sajtu Worldgreynews.

URNEBESNA ŠALA SATIRIČNOG PORTALA: Šest Srba oteli dva kengura iz Zoološkog vrta i ispekli ih na ražnju u znak odmazde za Đokovića

(...)

NAPOMENA: Portal "worldgreynews" osnovan je 2017. godine i objavljuje mješavinu stvarnih i lažnih vijesti koje su kreirali korisnici portala. Prema informacijama samog portala, svrha stranice je zabava korisnika. Domena portala je anonimno registrovana u Srbiji.

Prije nego što je Slobodna Bosna izmijenila svoj članak, prenijeli su ga prethodno navedeni portali, ali i još neki mediji. 

Hayat je svoj članak naknadno obrisao (link arhive prvobitnog članka), dok je portal I Balkan dodao istu napomenu kao i Slobodna Bosna, i to nakon objave prve verzije bez napomene.

Istu napomenu sadrže i članci portala Maxportal, Press media i Dugopolje, koji su takođe objavili ovu priču. Press media, kao i Slobodna Bosna, u naslovu navodi da je riječ o “šali satiričnog portala”.

U napomeni objavljenoj u članku portala Sport1.Oslobođenje stoji da je tekst “satiričnog karaktera”.

Priču je objavio i portal Serbian Times, koji navodi da je riječ o šali i da je Worldgreynews najpoznatiji fake news generator na svijetu.

 

Worldgreynews – o kakvom je sajtu riječ?
 

Svi pomenuti mediji kao izvor navode “portal worldgreynews”. Članak koji su prenijeli naši mediji je na ovom sajtu objavljen 6. januara. Riječ je o “generatoru lažnih vijesti”, stranici koja omogućava korisnicima/ama da sami/e kreiraju izmišljenu vijest.

U opisu stranice navodi se sljedeće:

Svrha ove web stranice je zabava. Koristite je za šalu s prijateljima. Ne snosimo odgovornost za sadržaj. Ako ste uvrijeđeni nekim sadržajem, pošaljite nam link na [email protected] i sadržaj će biti obrisan. 


Dakle, lažnu vijest može kreirati bilo koji korisnik/ca. Kao što se može vidjeti na ovom linku, moguće je izabrati logo nekoliko svjetski poznatih medija kako bi sve izgledalo uvjerljivije. 
 


Članak o Srbima koji su na ražnju ispekli kengure izgleda kao da ga je objavio CNN.

Izmišljeni članci potekli sa ovog sajta su se i ranije dijelili kao stvarne vijesti.

Worldgreynews takođe objavljuje i linkove na vijesti drugih medija, kao što je Sky News. U ovom slučaju, ukoliko kliknete na neku od vijesti koja se nalazi na početnoj stranici sajta, bit ćete preusmjereni na sajt Sky Newsa.

Pojedini mediji su u ispravljenim verzijama svojih članaka Worldgreynews netačno predstavili kao satirični portal. Kao što smo prethodno objasnili, riječ je o generatoru lažnih vijesti, a ne o satiričnom portalu. 

Fotografija koja je iskorištena u članku napravljenom na sajtu Worldgreynews nastala je tokom druženja Srpskog kulturnog i humanitarnog društva Morava iz Stuttgarta, o čemu je pisao portal Rasejanje (.info) u tekstu iz maja 2019. godine.

 

Članak portala Slobodna Bosna, koji je prvi na našem govornom području predstavio ovu izmišljenu vijest kao stvarnu, dobija ocjenu lažna vijest. Članci portala BH vijesti, X vijesti, Najportal, Ilidža grad i Petface, zbog prenošenja istih tvrdnji, dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti. Istu ocjenu dobijaju i objave drugih izvora na Facebooku koje sadrže ovu tvrdnju, a koje nemaju napomenu o satiri.

Članci portala Slobodna Bosna, Maxportal, Sport1.Oslobođenje, Press media, I Balkan, Dugopolje i Serbian Times, koji su naknadno ispravili svoje članke i u njih uvrstili napomene o karakteru i porijeklu “vijesti”, dobijaju i ocjenu ispravljeno.

Napomena

01.02.2022: Najportal je u članku ispravio netačne navode, te je članku dodana i ocjena Ispravljeno.


(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 12. 01. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Zbog čega je voditeljka izgubila svijest u programu uživo?

U člancima i objavama na društvenim mrežama se slučaj gubitka svijesti vodi...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Neprovjereno
Lažna vijest
Fauci, Gates i Covid-19: Nepresušna inspiracija za teoretičare/ke zavjere

Portal poznat po prenošenju teorija zavjere objavio je članak prepun tvrdnj...

Lažna vijest Teorija zavjere Klikbejt
Lažna vijest
AI fotografije hapšenja američkih političara/ki predstavljene kao stvarne

Korisnici/e Facebooka dijele fotografije koje navodno prikazuju hapšenja am...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me