Raskrinkavanje.ba

Priča o kengurima na ražnju u Kanadi došla sa generatora lažnih članaka

Nekoliko portala je kao stvarnu vijest objavilo izmišljenu priču o Srbima koji su, “u znak odmazde”, zbog Novaka Đokovića oteli i na ražnju ispekli dva kengura.

Nakon što mu je dato medicinsko izuzeće od pravila koja nalažu obaveznu vakcinaciju protiv Covid-19, što je jedan od uslova za učešće u Australian Openu, srbijanski teniser Novak Đoković je 5. januara sletio u Australiju. Po slijetanju u Melbourne, vlasti ove zemlje poništile su mu vizu, te je on smješten u hotel za tražioce azila. Sud u Melbourneu je u ponedjeljak, 10. januara, poništio odluku o ukidanju vize Đokoviću i naložio da se teniser odmah pusti iz pritvora. Ipak, ovaj slučaj nije bio riješen u vrijeme pisanja ove analize, budući da australijski ministar za imigraciju može ponovo da razmotri ukidanje vize.

Mediji širom svijeta prate situaciju sa velikom pažnjom, a posebno je veliko interesovanje onih u regionu. Vijesti o ovom slučaju redovno objavljuju i mediji iz Bosne i Hercegovine.

Portal BH vijesti je tako 8.1.2021. godine objavio članak sa naslovom:

NEVJEROVATNE SLIKE IZ KANADE: Šest Srba oteli dva kengura iz Zoološkog vrta i ispekli ih na ražnju u znak odmazde za Đokovića

U članku se navodi da je šest muškaraca iz područja Hamilton (Kanada) optuženo da su oteli dva zapadna siva kengura iz zoološkog vrta u Torontu. Oni su navodno uhapšeni nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije na kojima se vide kako peku životinje na ražnju na jednom fudbalskom igralištu. Tvrdi se da je riječ o odmazdi, jer je teniseru Novaku Đokoviću “odbijen ulazak” u Australiju. 

Šest muškaraca iz područja Hamiltona optuženo je za provalu u zoološki vrt u Torontu (Kanada) i ubistvo dva rijetka zapadna siva kengura. Muškarce je uhapsila regionalna policija Hamiltona Wentwortha nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije muškaraca kako peku dvije rijetke životinje na lokalnom nogometnom igralištu.

Regionalna policija je upozorena na objavu na društvenim mrežama kada su mještanki koja je šetala svog kućnog ljubimca prišli muškarci iz Srbije i upitali je želi li dodati svog ljubimca na ražanj uz dva kengura koji se peku. Žena, čije ime se ne otkriva zbog policijske istrage koja je u toku, rekla je novinarima CNN-a da je muškarce vidjela kako piju, pjevaju i ljube se, javlja portal “worldgreynews”.

Kada je žena prišla muškarcima kako bi ih obavijestila da krše brojne propise i covid mjere, muškarci su joj nastavili govoriti da su ponosni što su pravoslavni Srbi i vrijeđali njen rodni identitet.

Policija iz Hamiltona brzo je stigla i uhapsila šestoricu Srba nakon što je jedan od pijanih muškaraca počeo da se skida do gola, nazivao policajce “NATO ubicama” i prodefilirao glavom jednog od ubijenih kengura po parku psujući i hvaleći zvijezdu srpskog tenisa Novaka Đokovića.

Šestorica Srba su navodno zadržani u pritvoru. Iako je prethodno rečeno da su kenguri oteti i ubijeni, na kraju članka se navodi da su istražitelji utvrdili da je uzrok smrti kengura koronavirus.

Članak sa ovim tvrdnjama su istog dana objavili i portali X vijesti, Naj portal i Ilidza grad te portal Petface 11.1.2022. godine. Ovaj portal navodne počinioce dodatno optužuje da su “stvorili ružnu sliku o srpskom narodu i Srbiji”.

Ako ste mislili da je ovo vest koja je preuzeta sa portala NEWS NET, nažalost, prevarili ste se. Ovo se zaista dogodilo, a pojedinci su ponovo stvorili ružnu sliku o Srpskom narodu i Srbiji. Umesto da pokažemo dostojanstvo i časno podržimo pravnu borbu Novaka Đokovića, neki od nas su se poneli kao najgori i najmonstruozniji zločinci koji ne biraju žrtve da pokažu svoju pravu prirodu.

Na društvenim mrežama dijele se i screenshotovi naslova u kojima se tvrdi da je šest Srba otelo dva kengura iz zoološkog vrta (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7).

 

Šta su činjenice?
 

BH vijesti i X vijesti su kao izvor naveli Slobodnu Bosnu. Ovaj je medij prvi objavio priču o Srbima koji su 8. januara na ražnju pekli kengure u znak osvete. Prva verzija članka Slobodne Bosne identična je člancima prethodno navedenih portala, no u međuvremenu je članak izmijenjen. U naslovu sada stoji da je riječ o “šali satiričnog portala”, a u dodatnoj napomeni na kraju članka daju se informacija o sajtu Worldgreynews.

URNEBESNA ŠALA SATIRIČNOG PORTALA: Šest Srba oteli dva kengura iz Zoološkog vrta i ispekli ih na ražnju u znak odmazde za Đokovića

(...)

NAPOMENA: Portal "worldgreynews" osnovan je 2017. godine i objavljuje mješavinu stvarnih i lažnih vijesti koje su kreirali korisnici portala. Prema informacijama samog portala, svrha stranice je zabava korisnika. Domena portala je anonimno registrovana u Srbiji.

Prije nego što je Slobodna Bosna izmijenila svoj članak, prenijeli su ga prethodno navedeni portali, ali i još neki mediji. 

Hayat je svoj članak naknadno obrisao (link arhive prvobitnog članka), dok je portal I Balkan dodao istu napomenu kao i Slobodna Bosna, i to nakon objave prve verzije bez napomene.

Istu napomenu sadrže i članci portala Maxportal, Press media i Dugopolje, koji su takođe objavili ovu priču. Press media, kao i Slobodna Bosna, u naslovu navodi da je riječ o “šali satiričnog portala”.

U napomeni objavljenoj u članku portala Sport1.Oslobođenje stoji da je tekst “satiričnog karaktera”.

Priču je objavio i portal Serbian Times, koji navodi da je riječ o šali i da je Worldgreynews najpoznatiji fake news generator na svijetu.

 

Worldgreynews – o kakvom je sajtu riječ?
 

Svi pomenuti mediji kao izvor navode “portal worldgreynews”. Članak koji su prenijeli naši mediji je na ovom sajtu objavljen 6. januara. Riječ je o “generatoru lažnih vijesti”, stranici koja omogućava korisnicima/ama da sami/e kreiraju izmišljenu vijest.

U opisu stranice navodi se sljedeće:

Svrha ove web stranice je zabava. Koristite je za šalu s prijateljima. Ne snosimo odgovornost za sadržaj. Ako ste uvrijeđeni nekim sadržajem, pošaljite nam link na [email protected] i sadržaj će biti obrisan. 


Dakle, lažnu vijest može kreirati bilo koji korisnik/ca. Kao što se može vidjeti na ovom linku, moguće je izabrati logo nekoliko svjetski poznatih medija kako bi sve izgledalo uvjerljivije. 
 


Članak o Srbima koji su na ražnju ispekli kengure izgleda kao da ga je objavio CNN.

Izmišljeni članci potekli sa ovog sajta su se i ranije dijelili kao stvarne vijesti.

Worldgreynews takođe objavljuje i linkove na vijesti drugih medija, kao što je Sky News. U ovom slučaju, ukoliko kliknete na neku od vijesti koja se nalazi na početnoj stranici sajta, bit ćete preusmjereni na sajt Sky Newsa.

Pojedini mediji su u ispravljenim verzijama svojih članaka Worldgreynews netačno predstavili kao satirični portal. Kao što smo prethodno objasnili, riječ je o generatoru lažnih vijesti, a ne o satiričnom portalu. 

Fotografija koja je iskorištena u članku napravljenom na sajtu Worldgreynews nastala je tokom druženja Srpskog kulturnog i humanitarnog društva Morava iz Stuttgarta, o čemu je pisao portal Rasejanje (.info) u tekstu iz maja 2019. godine.

 

Članak portala Slobodna Bosna, koji je prvi na našem govornom području predstavio ovu izmišljenu vijest kao stvarnu, dobija ocjenu lažna vijest. Članci portala BH vijesti, X vijesti, Najportal, Ilidža grad i Petface, zbog prenošenja istih tvrdnji, dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti. Istu ocjenu dobijaju i objave drugih izvora na Facebooku koje sadrže ovu tvrdnju, a koje nemaju napomenu o satiri.

Članci portala Slobodna Bosna, Maxportal, Sport1.Oslobođenje, Press media, I Balkan, Dugopolje i Serbian Times, koji su naknadno ispravili svoje članke i u njih uvrstili napomene o karakteru i porijeklu “vijesti”, dobijaju i ocjenu ispravljeno.

Napomena

01.02.2022: Najportal je u članku ispravio netačne navode, te je članku dodana i ocjena Ispravljeno.


(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 08.01.2022

BH Vijesti: NEVJEROVATNE SLIKE IZ KANADE: Šest Srba oteli dva kengura iz Zoološkog vrta i ispekli ih na ražnju u znak odmazde za Đokovića

Šest muškaraca iz područja Hamiltona optuženo je za provalu u zoološki vrt Toronta i otmicu dva rijetka zapadna siva kengura u znak odmazde što je srp...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 08.01.2022

Slobodna Bosna: URNEBESNA ŠALA SATIRIČNOG PORTALA: Šest Srba oteli dva kengura iz Zoološkog vrta i ispekli ih na ražnju u znak odmazde za Đokovića

Šest muškaraca iz područja Hamiltona optuženo je za provalu u zoološki vrt Toronta i otmicu dva rijetka zapadna siva kengura u znak odmazde što je srp...

 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.01.2022

X Vijesti: NEVJEROVATNE SLIKE IZ KANADE: Šest Srba oteli dva kengura iz Zoološkog vrta i ispekli ih na ražnju u znak odmazde za Đokovića

Šest muškaraca iz područja Hamiltona optuženo je za provalu u zoološki vrt Toronta i otmicu dva rijetka zapadna siva kengura u znak odmazde što je srp...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.01.2022

Ilidža grad: NEVJEROVATNE SLIKE IZ KANADE: SRBIJANCI OTELI KENGURE IZ ZOOLOŠKOG VRTA I ISPEKLI IH NA RAŽNJU U ZNAK ODMAZDE ZA ĐOKOVIĆA

Šest muškaraca iz područja Hamiltona optuženo je za provalu u zoološki vrt Toronta i otmicu dva rijetka zapadna siva kengura u znak odmazde što je srb...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.01.2022

Najportal (.ba): Šta su im krive životinje: U ZNAK ODMAZDE ZBOG NOLETA, SRBIJANCI OTELI KENGURE I ISPEKLI IH NA RAŽNJU

Šest muškaraca iz područja Hamiltona optuženo je za provalu u zoološkom vrtu Toronta (Kanada) i ubistvo dva rijeka zapadna siva kengura. Oni su to ura...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 11.01.2022

Pet face: MONSTRUOZNA BRUKA – Srbi uhapšeni jer su ukrali dva kengura iz zoo vrta i ispekli ih na ražnju!

Ako ste mislili da je ovo vest koja je preuzeta sa portala NEWS NET, nažalost, prevarili ste se. Ovo se zaista dogodilo, a pojedinci su ponovo stvoril...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.01.2021

IBalkan: UŽASNE SLIKE IZ KANADE: Šest Srba oteli dva kengura iz Zoološkog vrta i ispekli ih na ražnju u znak odmazde za Đokovića… (foto)

Šest muškaraca iz područja Hamiltona optuženo je za provalu u zoološki vrt Toronta i otmicu dva rijetka zapadna siva kengura u znak odmazde što je srp...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.01.2021

Sport1.Oslobodjenje: Srbijanci oteli kengure iz zološkog vrta i ispekli ih na ražnju u znak odmazde zbog Novaka Đokovića

Kada je žena prišla muškarcima kako bi ih obavijestila da krše brojne propise i covid mjere, muškarci su joj nastavili govoriti da su ponosni što su p...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 09.01.2022

Max portal: Srbi oteli dva kengura iz ZOO vrta i ispekli ih u znak odmazde za Đokovića

Šest muškaraca iz područja Hamiltona optuženo je za provalu u zoološki vrt u Torontu (Kanada) i ubojstvo Skippyja i Ralpha, dva rijetka zapadna siva...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.01.2022

PressMedia: URNEBESNA ŠALA SATIRIČNOG PORTALA: Šest Srba oteli dva kengura iz Zoološkog vrta i ispekli ih na ražnju u znak odmazde za Đokovića

Šest muškaraca iz područja Hamiltona optuženo je za provalu u zoološki vrt u Torontu (Kanada) i ubistvo dva rijetka zapadna siva kengura. Muškarce je...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 09.01.2022

Dugopolje: Srbi oteli dva kengura iz ZOO vrta i ispekli ih u znak odmazde za Đokovića

Regionalna policija je upozorena na objavu na društvenim mrežama kada su ženi koja je šetala svog kućnog ljubimca prišli muškarci iz Srbije i upitali...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 09.01.2022

Serbian Times: OSVETA ZA NOLETA! Šestorica Srba optužena za ubistvo dva kengura u Zoo vrtu u Torontu!

Šest muškaraca iz oblasti Hamiltona optuženo je za provalu u zoološki vrt Toronta i kidnapovanje dva retka zapadna siva kengura u znak odmazde što je...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno