Priča o nesreći koja se možda i nije desila

„Pakovanje“ starih, neprovjerenih i neprovjerljivih navoda ili vijesti iz prošlosti tako da stvaraju percepciju da je riječ o događajima iz sadašnjosti jedan je od omiljenih žanrova online medija koji novinarsku etiku ne shvataju naročito ozbiljno. Tako je i u ovom slučaju u kojem je cijeli članak posvećen nesreći na brodu - koja možda nikada nije ni desila.

Članak o navodnoj misteriji vezanoj za nesreću na podjednako misterioznom brodu, inače staru nekoliko desetljeća, neki online mediji su objavili sa uredničkom opremom koja sugerira da se nesreća zbila u sadašnjosti. Portal “Express.hr” je tako 14.marta ove godine objavio članak pod naslovom:

„Našli brod pun mrtvih mornara razbacanih po palubi“

Priča o mrtvim mornarima razbacanim po palubi broda, misterija je stara više decenija:

Bio je to jasan, sunčan dan ili u lipnju 1947. ili u veljači 1948. godine – budući da su informacije različite. Svi brodovi koji su plovili između Sumatre i Malezije kroz tjesnac Malaka primili su odjednom signal poziva u pomoć. Signal kao da se pojavio niotkud. Najbliži brod 'Silver Star', promijenio je smjer i odmah krenuo prema mjestu za koje su navigacijski časnici odredili prema koordinatama, kao mjesto nesreće. Poziv u pomoć, ubrzo su shvatili, dolazio je s nizozemskog teretnog broda SS Ourang Medan. (...)
Članovi posade 'Silver Stara' ubrzo su u daljini spazili brod. Kad su mu prišli bliže, izgledalo je da je posada već ubijena. (...)
Nijedan čovjek nije bio živ, pripovijedaju se priče, samo leševi razbacani po palubi broda. Svi su imali grimase koje su govorile da su pretrpjeli neku strašnu agoniju, ali nije bilo znakova borbe niti su bili ranjeni.

Na kraju članka sa naslovom koji nesreću predstavlja kao aktuelan događaj, navodi se da je u pitanju misterija o kojoj ne postoje nikakvi dokazi:

„Ni danas nitko ne zna što se točno dogodilo s posadom i ovim brodom. Neki tvrde da je brod prevozio biološko oružje, pa je vlada htjela zamesti tragove. Drugi tvrde da je to bio krijumčarski brod koji je prevozio nitroglicerin ili kalijev cijanid, treći tvrde da se iz pukotine ispod broda pojavio metanski oblak... Apsurd je to što o ovom događaju nisu ostali dokazi. Ni jedan zapis ne spominje brod po imenu 'Ourang Medan', niti postoji ijedna službena evidencija koja se odnosi na incident.“

Zbog tvrdnje u naslovu, koja ostavlja dojam da je radnja istinita i da se zbila u sadašnjosti, članak ocjenjujemo kao klikbejt.

Napomena: 26.3.2019.

 

Naknadno je na naš upit odgovorila redakcija "Oslobođenja", koja je uklonila članak sa ovog portala. Shodno tome, članak "Oslobođenja" dobio je ocjenu demantirano. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Analizirano na osnovu sugestije:
Našli brod pun mrtvih mornara razbacanih po palubi
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 22. 03. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Majmunske boginje – nova inspiracija za dezinformatore/ke

Najbrojnije dezinformacije koje smo analizirali tokom prethodne sedmice tič...

Dezinformacija
Australija ne usvaja zakon koji će braniti ljudima da sami uzgajaju hranu

Korisnici/e društvenih mreža dijele objave u kojima se netačno tvrdi da Aus...

Dezinformacija
Dezinformacija
Ruski sveštenici ne blagosiljaju “Sotonu” na viralnoj fotografiji

U člancima mnogobrojnih portala iz regiona objavljena je fotografija koja n...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me