Priča o privođenju bez ikakvih potvrda

Novi Vjetar objavio je nepotpisan članak u kojem se tvrdi da je smijenjena dekanesa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Almira Hadžović-Džuvo, prilikom prelaska državne granice, privedena na razgovor u službene prostorije USKOK-a. Za iznesenu tvrdnju nisu pruženi nikakvi dokazi niti izvori, a vijest je ocijenjena kao "pristrasno izvještavanje".

Ocijenjeni članci
Novi vjetar Lažna vijest;

Kako saznajemo Almira-Hadžović Džuvo prilikom ulaska u Hrvatsku, presretnuta je od strane službenika Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (USKOK) i dovedena u službene prostorije USKOK-a na razgovor. 
Razlog ispitivanja Almire-Hadžović Džuvo od strane USKOK-a prema riječima sugovornika su sumnjivi poslovi njenog supruga Almira Džuve, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) sa Tomislavom Karamarkom, bivšim direktorom Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske (SOA).

U  članku, čiji autor/ka nije potpisan/a, nije naveden niti jedan izvor informacije koja je objavljena, osim neimenovanog “sugovornika”. Osoba o kojoj se piše nije dobila prostor za komentar, a iz članka se može zaključiti da nije bilo ni pokušaja da se Almira Hadžović-Džuvo kontaktira prije objave. Nijedan drugi medij u BiH nije prenio ili objavio sličan sadržaj, niti su u ovom tekstu ponuđeni bilo kakvi dokazi da se opisani događaj zaista odigrao.

Kontaktirali smo USKOK povodom iznesenih tvrdnji,  čiji nam je glasnogovornik odgovorio da na ovakve upite ne daju komentare. 

USKOK: Ne dajemo takve informacije

​​​​​​"Poštovani,Povodom Vašeg upita, obavještavamo Vas da, sukladno zakonskim odredbama, ne dajemo informacije o tome istražujemo li nešto ili ne. Nadalje, također Vas obavještavamo da ne komentiramo medijske navode i da ne odgovaramo na upite koji se odnose na njihov sadržaj."

Obratili smo se, također, i Almiru Hadžović-Džuvo, koja nam nije odgovorila na pismeni upit, ali smo je uspjeli kontaktirati telefonom.  

Almira Hadžović-Džuvo: Sve je lažna vijest

U telefonskom razgovoru, Hadžović-Džuvo je rekla da nije presretnuta i privedena na razgovor u prostorije USKOK-a. Također, potvrdila je da je niko nije kontaktirao prije objave ovog članka radi potvrde iznesenih tvrdnji ili komentara istih.

Uzimajući u obzir odgovor koji smo dobili od Almire Hadžović-Džuvo, kao i činjenice da u članku nije ponuđen nikakav izvor ili dokaz tvrdnje, isti dobija ocjenu "pristrasno izvještavanje". 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 17. 11. 2017 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimak iz Poljske ne prikazuje masovne proteste protiv obavezne vakcinacije

Početkom maja na Facebooku se pojavio snimak masovnih demonstracija u Poljs...

Lažna vijest Demantirano
Klikbejt
Testiranje 5G mreže u BiH nije proizvelo “čudne oblake”, niti “mučninu i glavobolju” kod anonimnog Sarajlije

Nakon što je BH Telecom saopštio da je testirao 5G mrežu u Bosni i Hercegov...

Klikbejt
Lažna vijest
MUP Republike Srpske nije “stavio tri prsta” u video za kampanju protiv vrbovanja djece na internetu

Nekoliko portala je prenijelo članak u kojem se netačno tvrdi da je Minista...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me