Raskrinkavanje.ba

Priča o “zolji” iz Širokog Brijega

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Prvo putem društvenih mreža a onda i portala, fotografija, odnosno video iz Širokog Brijega nastao tokom slavlja zbog uspjeha hrvatske reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu obišla je region. I da, u slavlje je bila uključena i zolja.

Najstariji video snimak, tačnije snimak ekrana Instargam story videa koji smo pronaši, objavljen je 16. jula na Twitter nalogu “Surf Panda” u 20:40h uz opis “Meanwhile in Široki. #zolja”. Napominjemo da ne možemo utvrditi kada je i gdje prvi put objavljena fotografija, odnosno screenshot koji je vjerovatno i ranije lutao društvenim mrežama.

BOX: Šta je “zolja”

M80 odnosno „Zolja“ je jednokratni lako prenosivi protutenkovski raketni bacač proizveden u bivšoj Jugoslaviji. Zamišljena je za pojedinačnu upotrebu u borbi protiv borbenih vozila i tenkova. Karakteristike su mu jednostavnost upotrebe i mala težina. Sastoji se od prednje cijevi te stražnje koja je uvučena u prednju, pucačkog mehanizma, prednjeg i stražnjeg nišana, ručice za prenošenje te poklopca za pokrivanje prednjeg i stražnjeg dijela cijevi.

“Predmet” koji se vidi na snimku sigurno nije “Zolja”, kako je navedeno u člancima. Riječ je o cijevi bacača koja ostane nakon što on jednom bude iskorišten. Iz razloga koje nema potrebe dodatno objašnjavati, ova vrsta opreme, dakle iskorištene, prilično je raširena, a cijev ispaljene zolje moguće je kupiti legalno i javno, putem oglasa. Tek površnom pretragom oglasnih servisa, našli smo dva u kojima se prodaju upravo cijev iskorištenog ručnog bacača M80, a u jednom čak i neiskorištenog).

Na video snimku se vidi kako čovjek na ulici iz prazne cijevi zolje ispaljuje vatromet. Isti taj vatromet pao je samo nekoliko metara ispred mjesta dešavanja i eksplodirao na zemlji. Ovaj potez, na osnovu već tada svih jasno uočljivih informacija, svakako je za osudu iz više razloga. Prvi je nedvojbeno uopće posjedovanje cijevi zolje. Drugi je iznošenje iste u javnost iako je prazna (u kontekstu “prave” municije za zolju - granate), treći ispaljivanje vatrometa iz prazne cijevi zolje, četvrti reakcija nakon što je vatromet pao previše blizu...

Sve i da je ovaj vatromet ispaljen iz bilo čega drugog, njegova eksplozija na sred ulice prepune ljudi, bila bi dovoljno opasna i osuđujuća činjenica. Srećom, niko nije stradao.

Pored niza razloga za osudu ovakvog poteza koji su bili jasni već gledanjem video snimka sa Twittera, mediji su odluči ovu priču dodatno dramatizirati. Navikli smo na to tokom Svjetskog nogometnog prvenstva, a svjedočimo nažalost tome i nakon njega. Zanimljivo je da su, što je vrijeme više odmicalo, naslovi i izvještaji postajali sve dramatičniji, pa smo došli sve do terminologije “teškog vatrenog naoružanja” i “ispaljenog projektila iz zolje”. No, krenimo redom. Zapamtimo samo činjenicu da je ovaj video snimak, zajedno sa svim legitimnim razlozima za osudu, bio javan 16. jula u 20:40 sati.

Svoj medijski debitantski nastup je priča o vatrometu iz Širokog Brijega dobila na portalu “Faktor”:

U Širokom slavili uz ispaljivanje zolje?
Naime, na društvenim mrežama pojavila se fotogfrafija na kojoj stariji mušarkac drži nešto što neodoljivo podsjeća na ručni bacač "Zolja".

U naslovu je na kraju stavljen upitnik, a tekst nije donio odgovor na pitanje. Navedena je samo nepotvrđena špekulacija sa društvenih mreža, a video, koji je također sa društvenih mreža, nije pomenut. Priložena je samo fotografija, odnosno ranije pomenuti screenshot.

2

“BH info magazin”, “Sarajevo grad”, “Goražde online”, “Buka” i “Vijesti” objavili su članak identičan onom objavljenom na “Faktoru”, zajedno sa upitnikom u naslovu.

“Slobodna Bosna” je djelimično bila zadovoljna kako je “Faktor” izvijestio o ovom događaju, pa je odlučila prenijeti članak, uz dodatne dijelove. “Slobodna Bosna” je naime dodala, kako u uvodu tako i u naslovu, i tvrdnju da je u Širokom Brijegu "ispaljena zolja":

NOVO DIVLJAŠTVO U ŠIROKOM BRIJEGU: Uspjeh Hrvatske slavili ispaljivanjem zolje!
Nakon šovinističkog divljanja i skandiranja "Je*em te Bosno" tokom svjetskog prvenstva, novi incident u Širokom Brijegu - konačni uspjeh reprezentacija Hrvatske dočekan je ispaljivanjem iz zolje.

Dakle u naslovu “ispaljivanje zolje”, u tekstu “ispaljivanje iz zolje”, a videa nigdje. Idući članak, poslije “Faktora” i “Slobodne Bosne”, a posljedni tog dana, objavljen je na portalu “Klix”. Članak ovog portala pominjemo u ovoj analizi iako on neće dobiti ocjenu. Razlog za to je taj što je ovaj portal prvi objavio i video snimak. Također, korištena je terminologija “školske zolje”, odnosno “jedne vrste imitacija minobacača”, te se u članku ne tvrdi da je ispaljen ikakav “projektil”, za razliku od drugih članaka.

Sutradan su portali nastavili izvještavati o ovoj fotografiji i video snimku. “Radio Kameleon” je objavio članak u kojem tvrdi da je iz “ručnog bacača raketa, poznatijeg kao “zolja”, ispaljen projektil”, ali navodi da nije poznato o kakvoj municiji je riječ:

Naime, na fotografiji se vidi kako muškarac iz ručnog bacača raketa, poznatijeg kao “Zolja”, ispaljuje projektil. Da li se radi o manevarskoj municiji, ili bojevoj to je na policiji da utvrdi.

Video snimak nije priložen u članku, iako je već dan ranije bio dostupan u medijima, dakle više ne samo na društvenim mrežama. Da jeste, bilo bi jasno da nije u pitanju ni manevarska ni bojeva municija, nego vatromet.

Srbijanski “Espreso” priložio je i video snimak, ovaj put sa Youtubea, ali je i naveo da se prilikom slavlja “koristilo teško vojno naoružanje”:

Međutim, danas se na društvenim mrežama pojavila fotografija koja pokazuje da se tokom slavlja u ovom gradu koristilo i teško vojno naoružanje. Naime, na fotografiji se vidi kako muškarac iz ručnog bacača raketa, poznatijeg kao “Zolja”, ispaljuje projektil. Da li se radi o manevarskoj municiji, ili bojevoj to je na policiji da utvrdi.

Hrvatski portal “Dnevno” ali i srbijanski “Kurir”, uradili su isto - priložili snimak ispaljivanja vatrometa uz tvrdnju o korištenju teškog vojnog naoružanja i ispaljivanju projektila:

On je od nekud izvukao teško vojno naoružanje, odnosno “Zolju” iz koje je ispalio projektil iako je bio okružen ljudima.

“Kvaka” je 17. jula u večernjim satima, objavila članak koji je donio samo fotografiju i opis:

Na internetu se pojavila fotografija čovjeka iz Širokog Brijega koji ispaljuje projektil iz “zolje” kako bi na taj način proslavio uspjeh Hrvatske reprezentacije

Srbijanski “Telegraf” objavio je članak o ovoj temi 17. jula u 13 sati:

Hrvat pucao iz zolje i tako slavio plasman u finale Mundijala (VIDEO)
On je na ulice Širokog Brijega izašao sa zoljom u rukama iz koje je, zatim, pucao.

Upravo u ovom članku naime prvi put je napomenuto da je iz cijevi prazne zolje zapravo ispaljen vatromet:

Međutim, vredi napomenuti da je u pitanju bio vatromet koji se često ispaljuje iz prazne zolje. Da je puna, sasvim sigurno bi zapalio sve iza sebe.

Dakle, video snimak koji prikazuje kako čovjek iz prazne cijevi zolje ispaljuje vatromet koji pada ispred njega i eksplodira na ulici objavljen je na Twitteru 16. jula u 20 sati, a nešto kasnije se prvi put pojavio i na nekom portalu.

Nakon toga, portali su to u svojim naslovima predstavili ovako:

 • U Širokom slavili uz ispaljivanje zolje? (Faktor)

 • NOVO DIVLJAŠTVO U ŠIROKOM BRIJEGU: Uspjeh Hrvatske slavili ispaljivanjem zolje! (Slobodna Bosna)

 • U Širokom Brijegu prilikom proslave navijač Hrvatske pucao iz "školske zolje" (Klix)

 • LUDILO U ŠIROKOM BRIJEGU: Uspjeh Hrvatske proslavio ispaljivanjem projektila iz “Zolje” (Kameleon)

 • (VIDEO) JEZIVA SNIMKA IZ BiH: Zbog Vatrenih ispalio projektil iz ‘Zolje’ (Dnevno)

 • NISU UVREDILI SAMO SRBE! Bosanci besni na Hrvate, ludak u Širokom Brijegu slavio pucanjem iz zolje! (VIDEO) (Espreso)

 • JEZIVA SCENA IZ BiH: Slavio uspeh hrvatskih fudbalera, pa zapucao iz ZOLJE! Hvatali se za GLAVU! (VIDEO) (Kurir)

 • Hrvat pucao iz zolje i tako slavio plasman u finale Mundijala (VIDEO) (Telegraf)

Svi ovi naslovi aludiraju na to da je neko iz ručnog raketnog bacača ispalio granatu. Da se to zaista desilo, za ovu priču bi čuli mnogo ranije i od mnogo više medija, obzirom da bi okolo bilo na desetine poginulih. Također, da je "prava" granata ispaljena na način prikazan na video snimku, prije svega bi bila povrijeđena osoba koja je istu ispalila zbog neadekvatnog rukovanja.

Svi članci u ovoj analizi dobili su ocjenu klikbejt iz razloga što se naslovi ne podudaraju sa suštinom članka, tačnije video snimkom. Nije niko “pucao iz zolje” niti “ispalio” projektil kako se najavljivalo u naslovima. Iz cijevi zolje ispaljen je vatromet, a razliku smo već objasnili. Jedino “Faktor” i portali koji su preuzeli njegov članak, u ovoj analizi neće dobiti ocjenu klikbejt, a razlog toga je upitnik na kraju naslova ali i činjenica da se ništa eksplicitno ne tvrdi.

Svi članci osim "Telegrafa", će dobiti i ocjenu dezinformacija. Razlog za to je taj što naslovi i tekstovi članaka iskrivljuju samu vijest kao takvu. Napomenuli smo na početku ove analize legitimne razloge za osudu ovakvog poteza, međutim niko od medija ih nije pomenuo. Umjesto toga su iskoristili priliku da snimak predstave kao nešto mnogo strašnije, kao da već nije dovoljno strašno i uznemiravajuće, te time osigurali čitanost. Time nisu ukazali na problem i kritikovali potez viđen na video snimku, nego bili dio problema iz razloga što su dezinformisali javnost. Smatramo da ovako postavljeni članci dodatno doprinose dramatizaciji već dovoljno dramatičnog događaja, te situaciju vidljivu na video snimku predstavljaju kao ispaljivanje granate iz raketnog bacača, a ne kao korištenje zaostalih dijelova iskorištenog naoružanja kao sredstva za ispaljivanje vatrometa na slavlju, što se zaista desilo. 

Napomena 24.12.2020.

Redakcija portala Kurir nas je obavijestila o ispravkama unešenim u prvobitni članak, zbog čega mu je dodijeljena i ocjena ispravljeno.

Napomena

22.01.2021. Nakon objave naše analize, portal Espreso objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

16.08.2023: Portal Telegraf objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

1.9.2023. Članak portala Sarajevo grad koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom i naknadno su mu dodate ocjene zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 16.07.2018

Faktor: U Širokom slavili uz ispaljivanje zolje?

Fudbalska reprezentacija Hrvatske danas se nakon osvajanja srebrene medalje na Svjetskom prvenstvo vratila u svoju domovinu.

 • Dezinformacija
Klikbejt 16.07.2018

Slobodna Bosna: NOVO DIVLJAŠTVO U ŠIROKOM BRIJEGU: Uspjeh Hrvatske slavili ispaljivanjem zolje!

Nakon šovinističkog divljanja i skandiranja "Je*em te Bosno" tokom svjetskog prvenstva, novi incident u Širokom Brijegu - konačni uspjeh reprezentacij...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Dezinformacija 16.07.2018

BH Info magazin: U Širokom slavili uz ispaljivanje zolje?

Fudbalska reprezentacija Hrvatske danas se nakon osvajanja srebrene medalje na Svjetskom prvenstvo vratila u svoju domovinu. Izabranicima Zlatka Dalić...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 16.07.2018

Sarajevo Grad: ŠTA SE DEŠAVA U HERCEGOVINI: U Širokom slavili uz ispaljivanje zolje?!

Fudbalska reprezentacija Hrvatske danas se nakon osvajanja srebrene medalje na Svjetskom prvenstvo vratila u svoju domovinu.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 16.07.2018

Vijesti: U Širokom slavili uz ispaljivanje zolje?

Fudbalska reprezentacija Hrvatske danas se nakon osvajanja srebrene medalje na Svjetskom prvenstvo vratila u svoju domovinu. Izabranicima Zlatka Dalić...

 • Dezinformacija
Klikbejt 17.07.2018

Kameleon: LUDILO U ŠIROKOM BRIJEGU: Uspjeh Hrvatske proslavio ispaljivanjem projektila iz “Zolje”

Hrvatska slavi drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u nogometu, a u Zagrebu je upriličen veličanstven doček gdje je “vatrene” dočekalo preko pola milio...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Dezinformacija 17.07.2018

Gorazde online: U Širokom slavili uz ispaljivanje zolje?

Izabranicima Zlatka Dalića u Zagrebu je oko 300.000 ljudi priredilo spektakularan doček, kakav svakako zaslužuje najveći sportski uspjeh u historiji n...

 • Dezinformacija
Klikbejt 17.07.2018

Espreso.rs: NISU UVREDILI SAMO SRBE! Bosanci besni na Hrvate, ludak u Širokom Brijegu slavio pucanjem iz zolje! (VIDEO)

Hrvatska slavi drugo mesto na Svetskom prvenstvu u fudbalu, a u Zagrebu je upriličen veličanstven doček gde je Vatrene dočekalo preko pola miliona lju...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 17.07.2018

Buka: HERCEGOVCI SE VESELE PO SVOM U Širokom slavili uz ispaljivanje zolje?

Fudbalska reprezentacija Hrvatske danas se nakon osvajanja srebrene medalje na Svjetskom prvenstvo vratila u svoju domovinu.

 • Dezinformacija
Klikbejt 17.07.2018

Dnevno.hr: (VIDEO) JEZIVA SNIMKA IZ BiH: Zbog Vatrenih ispalio projektil iz ‘Zolje’

Neki su ipak malo pretjerali sa slavljem

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 17.07.2018

Kurir: JEZIVA SCENA IZ BiH: Slavio uspeh hrvatskih fudbalera, pa zapucao iz ZOLJE! Hvatali se za GLAVU! (VIDEO)

Navijačko ludilo zbog uspeha fudbalske reprezentacije Hrvatske se prenelo i van granica te zemlje, a neki su, čini se ipak malo preterali sa slavljem.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 17.07.2018

Telegraf: Hrvat pucao iz zolje i tako slavio plasman u finale Mundijala (VIDEO)

Na svu sreću, nije bila napunjena...

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 17.07.2018

Kvaka: Široki Brijeg: Pucnjem iz “zolje” proslavio srebro Hrvatske reprezentacije

Na internetu se pojavila fotografija čovjeka iz Širokog Brijega koji ispaljuje projektil iz "zolje" kako bi na taj način proslavio uspjeh Hrvatske rep...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 17.07.2018

Faktor.mk: (ВИДЕО) Славеше за успехот на Хрватите и пукаше со зоља

Навивачко лудило имаше и надвор од границите на Хрватска, па така во Широки Брег во БиХ еден човек славеше, по што почна да пука со зоља.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 16.07.2018

Saff: Široki Brijeg: Uspjeh Hrvatske proslavio ispaljivanjem projektila iz “Zolje”?

Hrvatska slavi drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u nogometu, a u Zagrebu je upriličen veličanstven doček gdje je “vatrene” dočekalo preko pola milio...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija