Raskrinkavanje.ba

Prikrivena reklama za neprovjereni lijek

Frespress.info objavio je vijest da je vakcina protiv raka pluća dostupna u apotekama Medex-Pharm. Vakcina je u upotrebi samo u 4 zemlje na svijetu. U BiH nikada nije testirana, a vijest je ocijenjena kao "prikriveno oglašavanje".

Ovaj portal je u rubrici "Zdravlje" objavio vijest da je u BiH stigla vakcina koja liječi rak pluća uz informaciju da se ista može primiti samo u poliklinici "Medical Irac" u Tuzli. 

CIMAvax-EGF u apotekama Medex-Pharm
Naziv vakcine je CIMAvax-EGF. Ova vakcina je protiv kancera (raka) pluća, može se nabaviti, odnosno kupiti jedino u našim apotekama, tačnije Apoteke Medex-Pharm, a primiti je moguće jedino u našoj poliklinici. CIMAvax-EGF je indikovan kod pacijenata koji imaju nemikrocelularni karcinom pluća u naprednim stadijima (IIIb/IV). Ovaj lijek se daje intramuskularno.
Apoteke Medex-Pharm su jedini predstavnici i ispred zemalja Švicarske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine.
Vakcinu CIMAvax-EGF možete primiti jedino u prostorijama poliklinike “Medical Irac” U Tuzli.
Za više informacija posjetiti web stranicu poliklinike “Medical Irac” u Tuzli ili nas kontaktirajte na našoj Facebook stranici ili nas posjetite u ulici Krečanska 17, Tuzla.

Kao što se vidi iz teksta,  u pitanju je plaćena reklama koja je predstavljena kao vijest. Članak izgleda kao novinarski/autorski tekst i nigdje nije navedeno da se radi o promotivnom sadržaju, na šta upućuje nekoliko stvari.

U samom tekstu članka u fokusu nisu informacije o vakcini i njenoj eventualnoj učinkovitosti, nego  podaci o poliklinici na kojoj se ista može primiti. Dio teksta je čak pisan u prvom licu, što upućuje na to da je pisan od strane samog subjekta koji se reklamira:

Ova vakcina je protiv kancera (raka) pluća, može se nabaviti, odnosno kupiti jedino u našim apotekama, tačnije Apoteke Medex-Pharm, a primiti je moguće jedino u našoj poliklinici.

U tekstu su također pružene sve informacije o navedenoj klinici: naziv, adresa, web stranica i link na njihovu Facebook stranicu. 

S obzirom na sve navedene činjenice i dokaze koji upućuju na to da je u pitanju plaćeni oglas koji je predstavljen kao vijest, te da nigdje nije naglašeno da se radi o promotivnom sadržaju kako to dolikuje novinarskoj profesiji, ovaj članak dobija ocjenu: "prikriveno oglašavanje".

Šta je vakcina CIMAvac-EGF?

Vakcina CIMAvax-EGF razvijena je na Kubi. Osim Kube, trenutno je u opštoj primjeni u samo 3 druge zemlje: Peruu, Kolumbiji i Paragvaju. 

Vakcina se trenutno testira u Sjedinjenim Američkim Državama, Europskoj Uniji i Japanu. Od oktobra 2016. godine vakcina je u testnoj fazi i u Srbiji na institutu "Torlak". 

https://en.wikipedia.org/wiki/CimaVax-EGF 

Agencija za lijekove i medicinska pomagala Bosne i Hercegovine u avgustu 2016. godine stavila je vakcinu "CIMAvax-EGF" na listu registra lijekova BiH.

Kliničko testiranje lijeka koje se trenutno odvija u nekoliko država svijeta, nikada nije urađeno u Bosni i Hercegovini iako je lijek stavljen na listu lijekova Agencije. Sve informacije o vakcini dostupne su na web stranici Agencije.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prikriveno oglašavanje 29.12.2016

Fresh press: CIMAvax-EGF STIGLA U BiH! Vakcina protiv raka pluća dostupna u apotekama Medex-Pharm

Karcinom pluća najveći je ubica među karcinomima. Vodeći je uzrok smrtnosti i muškaraca i žena. Ova bolest najčešće je povezana s pušenjem, a vjerovat...

  • Prikriveno oglašavanje