Prikrivena reklama za neprovjereni lijek

Frespress.info objavio je vijest da je vakcina protiv raka pluća dostupna u apotekama Medex-Pharm. Vakcina je u upotrebi samo u 4 zemlje na svijetu. U BiH nikada nije testirana, a vijest je ocijenjena kao "prikriveno oglašavanje".

Ocijenjeni članci
Fresh press Prikriveno oglašavanje;

Ovaj portal je u rubrici "Zdravlje" objavio vijest da je u BiH stigla vakcina koja liječi rak pluća uz informaciju da se ista može primiti samo u poliklinici "Medical Irac" u Tuzli. 

CIMAvax-EGF u apotekama Medex-Pharm
Naziv vakcine je CIMAvax-EGF. Ova vakcina je protiv kancera (raka) pluća, može se nabaviti, odnosno kupiti jedino u našim apotekama, tačnije Apoteke Medex-Pharm, a primiti je moguće jedino u našoj poliklinici. CIMAvax-EGF je indikovan kod pacijenata koji imaju nemikrocelularni karcinom pluća u naprednim stadijima (IIIb/IV). Ovaj lijek se daje intramuskularno.
Apoteke Medex-Pharm su jedini predstavnici i ispred zemalja Švicarske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine.
Vakcinu CIMAvax-EGF možete primiti jedino u prostorijama poliklinike “Medical Irac” U Tuzli.
Za više informacija posjetiti web stranicu poliklinike “Medical Irac” u Tuzli ili nas kontaktirajte na našoj Facebook stranici ili nas posjetite u ulici Krečanska 17, Tuzla.

Kao što se vidi iz teksta,  u pitanju je plaćena reklama koja je predstavljena kao vijest. Članak izgleda kao novinarski/autorski tekst i nigdje nije navedeno da se radi o promotivnom sadržaju, na šta upućuje nekoliko stvari.

U samom tekstu članka u fokusu nisu informacije o vakcini i njenoj eventualnoj učinkovitosti, nego  podaci o poliklinici na kojoj se ista može primiti. Dio teksta je čak pisan u prvom licu, što upućuje na to da je pisan od strane samog subjekta koji se reklamira:

Ova vakcina je protiv kancera (raka) pluća, može se nabaviti, odnosno kupiti jedino u našim apotekama, tačnije Apoteke Medex-Pharm, a primiti je moguće jedino u našoj poliklinici.

U tekstu su također pružene sve informacije o navedenoj klinici: naziv, adresa, web stranica i link na njihovu Facebook stranicu. 

S obzirom na sve navedene činjenice i dokaze koji upućuju na to da je u pitanju plaćeni oglas koji je predstavljen kao vijest, te da nigdje nije naglašeno da se radi o promotivnom sadržaju kako to dolikuje novinarskoj profesiji, ovaj članak dobija ocjenu: "prikriveno oglašavanje".

Šta je vakcina CIMAvac-EGF?

Vakcina CIMAvax-EGF razvijena je na Kubi. Osim Kube, trenutno je u opštoj primjeni u samo 3 druge zemlje: Peruu, Kolumbiji i Paragvaju. 

Vakcina se trenutno testira u Sjedinjenim Američkim Državama, Europskoj Uniji i Japanu. Od oktobra 2016. godine vakcina je u testnoj fazi i u Srbiji na institutu "Torlak". 

https://en.wikipedia.org/wiki/CimaVax-EGF 

Agencija za lijekove i medicinska pomagala Bosne i Hercegovine u avgustu 2016. godine stavila je vakcinu "CIMAvax-EGF" na listu registra lijekova BiH.

Kliničko testiranje lijeka koje se trenutno odvija u nekoliko država svijeta, nikada nije urađeno u Bosni i Hercegovini iako je lijek stavljen na listu lijekova Agencije. Sve informacije o vakcini dostupne su na web stranici Agencije.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 21. 11. 2017 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Upozorenje o opasnosti za Hajdučka vrata pretvoreno u lažnu vijest i klikbejt

Hipotetska “vijest iz budućnosti” o rušenju spomenika prirode Hajdučka vrat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano
Dezinformacija
Šta je stvarno rekao Aljoša Čampara o anonimnoj prijavi protiv Osmana Mehmedagića Osmice?

Članak na portalu N1 manipulativno je predstavio izjavu Aljoše Čampare o to...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt Demantirano
Klikbejt
Nije tačno da “Vučić dobija Nobelovu nagradu za mir”, niti je za nju lično nominovan

Vijest da je švedski političar Magnus Jacobsson za Nobelovu nagradu za mir...

Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me