Privlačenje čitatelja/ki klikbejt naslovima o Miri Banjac

Izvještavajući o povratku glumice Mire Banjac snimanju, nekoliko portala opremilo je članke klikbejt naslovima koji navode na zaključak da se desilo nešto tragično.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na portalu Magazin Dan 13. juna 2023. objavljen je članak opremljen naslovom:

CRNI UTORAK U SRBIJI: Nije bilo nade: Brojala je do 93…

Suprotno ovom dramatičnim naslovu, koji u kombinaciji s fotografijom sugeriše da je poznata glumica Mira Banjac preminula, u članku se zapravo govori o njenom povratku snimanju.

Glumica Mira Banjac dugo je bila narušena zdravlja zbog čega je bila hospitalizirana, a u tim trenutcima situacija nije izgledala nimalo dobro po nju. Mediji su se naveliko raspisali o njezinom stanju te se nagađalo da se, s obzirom na svoje 93 godine, zbog fizičkog stanja neće moći vratiti na pozornicu. Također je sugerirano da bi trebala posvetiti svoje vrijeme brizi o sebi i mirnom životu sa svojim sinom. Ipak, nakon dva i pol mjeseca liječenja, Mira se iznenađujuće vratila na ekrane i ostavila u nedoumici ljubitelje telenovela.

U nastavku članka navodi se da je u proteklom periodu glumica imala zdravstvenih problema zbog sepse i bolova u koljenima, kao i da se njeno zdravstveno stanje popravilo, pa se vratila poslu. Kako se navodi, ona je na snimanju televizijske serije “Zakopane tajne”.

Slične članke o povratku glumice snimanju, s identičnim naslovom, objavili su i Balkan Life Today, Savjeti za deset, Žena portal i Dobar dan.

Portal USK vijesti je istim naslovom opremio članak u kome se navodi da se glumica preselila u predgrađe Novog Sada i u kom se prenose navodne izjave njenih novih komšija. I u ovom se članku ističe da glumica ima 93 godine, da je imala zdravstvenih problema, no da uprkos tome i dalje radi.

Dakle, nijedan od navedenih naslova ne odgovara sadržaju članka. Iako formulacije “crni utorak u Srbiji”, “brojala do 93” i “nije bilo nade” upućuju na to da se desilo nešto tragično, iz samih je članaka jasno da to nije slučaj. 

Ovi članci su u međuvremenu obrisani, ali na Facebooku su i dalje dostupne objave sa njihovim linkovima, gdje su u opisu, u kombinaciji sa fotografijom, sugeriše da je poznata glumica Mira Banjac preminula.

L

Liječenje glumice Mire Banjac u bolnici, koje se pominje u člancima, zapravo se desilo prije nekoliko godina, a ne nedavno, kako bi se moglo zaključiti. Mediji su početkom 2019. pisali da je  Banjac zbog ozbiljnih bolova i problema sa sepsom završila u bolnici, gdje je zadržana nekoliko mjeseci (1, 2). Banjac je u avgustu 2021. godine doživjela saobraćajnu nezgodu u kojoj je povrijedila nogu. Mediji su sredinom maja 2023. prenijeli njenu izjavu da se teško kreće i da ne prihvata nove uloge. Krajem aprila ove godine Alo je takođe prenio izjave Banjac da “danima ne izlazi iz kuće” i da je odbila sve poslovne ponude, ali i nagovijestila da bi se mogla vratiti snimanju. Alo je u članku podsjetio na glumičine zdravstvene probleme i boravak u bolnici, navodeći da se to desilo prije četiri godine. 

Kako piše portal Lepa&Srećna u članku objavljenom 12. juna ove godine, glumica je prihvatila ulogu u seriji "Zakopane tajne" i vraća se snimanju.

Budući da čitatelje/ke navode na pogrešan zaključak da je Mira Banjac preminula ili da se desilo nešto tragično, naslovi članaka portala Magazin Dan, Savjeti za deset, Balkan Life Today, Zena portal, Dobar dan i USK vijesti dobijaju ocjenu klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 19. 06. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Demencija, rak i kokain: Dezinformacije o štetnostima šećera

Društvenim mrežama širi se kompilacija tvrdnji o navodnim štetnostima konzu...

Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Direktno gledanje u sunce nije bezopasno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak u kome se iznose netačne i opasne tv...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Berlinski grafit “kanibala” Zelenskog ne postoji

Na društvenim mrežama dijeli se screenshot izmišljenog članka Deutsche Well...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me