Raskrinkavanje.ba

Probno testiranje rakete Sarmat II i medijske manipulacije

Probno testiranje ruske interkontinentalne balističke rakete RS-28 Sarmat izazvalo je veliku medijsku pažnju. Izvještavajući o ovoj temi, značajan broj medija na našem govornom području prenio je izjave ruskih zvaničnika, ali i ruskog voditelja Vladimira Solovjova. Neki su mu, pritom, pripisali riječi koje nije izgovorio.

Foto: Screenshoot Rutube kanal "Соловьёв LIVE"

Portal Telegraf je 27. aprila objavio članak u kome se tvrdi da je ruski voditelj Vladimir Solovjov  zaprijetio Velikoj Britaniji da će biti “zbrisna sa mape” raketom Satana 2, kako se još imenuje  ruska interkontinentalna balistička raketa RS-28 Sarmat. 

"Putinov glas" preti: "Velika Britanija će biti zbrisana sa mape novom raketom Satana-2"

Ruska državna televizija zapretila je da će "Velika Britanija biti zbrisana sa mape" novom interkontinentalnom balističkom raketom Sarmat.

- Kako se ispostavilo, jedan Sarmat znači minus jedna Velika Britanija - rekao je ruski TV voditelj Vladimir Solovjov.

On je "zapretio" zato što su Britanci postali "potpuno neotesani", rekao je popularni voditelj poznat kao "Putinov glas", naizgled misleći na stalnu podršku Velike Britanije Ukrajini.

Identičan članak, uz skoro iste naslove, pronašli smo i na portalima Glas Balkana i Espreso, dok portal V portal riječi da će Velika Britanija biti zbrisna s mape u naslovu pripisuje ruskoj televiziji. 

Ruska državna televizija zapretila da će "Velika Britanija biti zbrisana sa mape" novom raketom Sarmat

Portal Srbija Danas dodatno je pojačao utisak da će se napad na Veliku Britaniju izvjesno desiti, navodeći uz citat u naslovu i da je poznat datum lansiranja. 

 "VELIKA BRITANIJA ĆE BITI ZBRISANA SA MAPE" Objavljen datum lansiranja Putinove nepobedive rakete "Sarmat"

U tekstu se zapravo govori da bi datum drugog testiranja rakete trebao biti odlučen tokom sedmice.

Ova vijest objavljena je i na nekoliko YouTube kanala (Najnovije vesti, Srbija online, Geopolitika vesti, Svetske sile i Srbija uživo 24h) u čijim se naslovima također navodi kako će Velika Britanija biti zbrisana s mape.

Mondo (rs) , Sok vijestiLajk  i Alo (.rs) imali su nešto drugačiju verziju ovog članka, ali i naslova. Mondo (.rs) tako naslovom čitatelje/ke dovodi u zabludu da je Putin rekao da će Velika Britanija biti zbrisana s mape, Lajk i Sok vijesti ove riječi pripisali su državnoj televiziji,  a Alo ih je predstavio kao nešto što će se sigurno desiti.

"VELIKA BRITANIJA ĆE BITI ZBRISANA SA MAPE", PUTIN ZAPRETIO SATANOM 2: Spremna ruska zver od koje nema odbrane (Mondo.(rs))

RUSI SPREMILI "SATANU 2" Velika Britanija će biti zbrisana sa mape! (VIDEO) (Alo.(rs))

Ruska televizija: Velika Britanija će biti zbrisana sa mape! (Sok vijesti, Lajk)

Izvještavajući o istoj temi, portal Dnevnik (.hr) je svoj članak opremio naslovom u kom je naveden drugačiji citat navodne izjave “ruskog voditelja”:

"Predsjedniče, izbrišite ih s lica zemlje!": Jeziva prijetnja ruskog voditelja članicama NATO saveza

U tekstu se tvrdi da je Solovjov “poticao”  ili “pozvao” Vladimira Putina da “izbriše Veliku Britaniju s lica zemlje” zbog njihove podrške Ukrajini. Kao izvor naveden je Daily Mail.

Portali Web Tribune (.rs) i Croativ pozvali su se na britanski tabloid Sun, opremivši svoje članke naslovima u kojima se tvrdi da je Rusija zaprijetila da će Veliku Britaniju izbrisati sa zemlje.

THE SUN: Zbog podpore Ukrajini, Rusija je zaprijetila da će Britaniju izbrisati sa zemlje – nuklearnim projektilom Sarmat

  

Šta su činjenice?

 

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je 20. aprila 2022. objelodanilo da je ova zemlja izvela  prvo testiranje nove interkontinentalne balističke rakete Sarmat II ili Sotona II. 

Kako se navodi u članku portala Live Science, objavljenom u aprilu ove godine, Rusija je počela razvijati “Sotonu II” 2000-ih godina. Riječ je o interkontinentalnoj balističkoj raketi koja može nositi nekoliko nuklearnih bojevih glava i procjenjuje se da ima domet do 18.000 km. Zvanično se zove RS-28 Sarmat. Oružje je javnosti predstavio Putin 2018. godine, a krajem aprila ove godine Rusija je provela uspješno testiranje. Ova raketa razvijena je s ciljem da zamjeni trenutnu rusku interkontinentalnu balističku raketu – zastarjelu R-36 iz sovjetske ere – koju je NATO nazvao “Sotona“, navodi Live Science.

Pozivajući se na Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, Radio Slobodna Evropa navodi da je probno lansiranje projektila Sarmat obavljeno iz postrojenja Plesetsk na sjeveru Rusije i da su njene bojeve glave uspješno dosegle lažne ciljeve na poligonu Kura, 6.000 kilometara dalje na poluostrvu Kamčatka.

Budući da je rusko ministarstvo odbrane ovu raketu okarakterisalo kao raketu koja ima najveći domet u svijetu, njeno probno testiranje izazvalo je veliku pažnju medija, prije svega u Rusiji, a zatim i kod nas. Značajan broj medija na našem govornom području prenio je izjave ruskih zvaničnika o raketi, ali i i riječi ruskog voditelja Vladimira Solovjova.

Solovjov je, naime, 27. aprila, u četvoročasovnoj emisiji “Puni kontakt” (Полный контакт), između ostalog uključio i šefa ruske svemirske agencije Dmitrija Rogozina (na snimku od 2.36). U jednom trenutku, Solovjov je od gosta tražio da se osvrne na komentare o ruskom naoružanju te pomenuo i raketu Sarmat.

Voditelj: Govorite o visoko preciznom oružju. Sada, što ukrajinska strana, što Blinken, pokušavaju nas ubijediti da naše oružje nije takvo kako se o njemu govorilo, da će uskoro kod Rusa nestati svega. Ali mislim da je upravo suprotno. Mislim da treba iznenađivati i pokazivati da je naše oružje jako dobro. 
Šta se može očekivati? Koje vrste perspektivnog i visokotehnološkog oružja se trebaju  pojaviti? I naravno veliko pitanje je o Sarmatu. Jer kako se ispostavlja, jedan Sarmat – minus jedna Velika Britanija, jer su oni previše nepristojni.

Gost: Ne govorimo o korištenju strateškog nuklearnog oružja u konfliktu u Ukrajini.

Voditelj: Očigledno ne.

Gost: Znam jačinu ovog oružja i znam da sredstvo njegovog transportovanja non-stop se testira, non- stop se testira sistem borbene kontrole u razradi koje učestvuje naravno i Roskosmos. Glavom odgovaram da ova stvar radi jako pouzdano i ona je zlokobna u smislu potencijala odmazde koja će biti usmjerena na glavu bilo kojeg agresora. Ali ovi sistemi se ne mogu primijeniti na...

Voditelj: Na taktičkom nivou, naravno.

Gost: Da, na taktičkom nivou jer će se sve završiti za tri sekunde sa ogromnim brojem žrtava među civilnim stanovništvom što je naravno nedopustivo.

Ubrzo su o ovome izvijestili i neki strani mediji, kao što su The Sun i Daily Mail, na čije su se tekstove pozvali pojedini portali na našem govornom području. Ovi članci na engleskom jeziku također sadrže formulacije da je Solovjov pozvao Putina da “izbriše Veliku Britaniju s lica zemlje", odnosno da “Rusija prijeti da izbriše Veliku Britaniju s lica zemlje”. Međutim, videoisječak iz emisije, objavljen u člancima, a koji bi trebalo da podupre ove tvrdnje, zapravo sadrži samo sljedeći citat: 

 'Kako se ispostavilo, jedan Sarmat znači minus jedna Velika Britanija. Zato što su postali sasvim nepristojni.

Solovjov, dakle, jeste rekao da “jedna raketa Sarmat znači minus jedna Velika Britanija”, što bi se moglo protumačiti kao prijetnja.

No, ipak nije rekao riječi koje su mu pripisali mediji obuhvaćeni ovom analizom – da će “Velika Britanija biti zbrisana s mape” ovom raketom. Stoga svi članci koji sadrže ovu formulaciju dobijaju ocjenu dezinformacija.

Isto ocjenjujemo i članke i YouTube objave u kojima su ove riječi pripisane Rusiji, Putinu, državnoj televiziji ili u kojima su predstavljene kao činjenična tvrdnja.

Naslovi u kojima su ove riječi pripisane Rusiji ili Putinu dodatno ocjenjujemo i kao klikbejt, budući da je iz članaka jasno da nije u pitanju zvanična poruka. 

Članak portala Srbija danas također dodatno dobija i ocjenu klikbejt zbog manipulativnih navoda o tome da je objavljeno vrijeme lansiranja, iako tekst donosi suprotne informacije.

Naslov članka portala Dnevnik (.hr), u kome se Solovjovu pripisuju riječi "Predsjedniče, izbrišite ih s lica zemlje!", također dobija ocjenu dezinformacija.
 

Napomena

16.6.2022. Članak portala Telegraf je u međuvremenu izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

17.6.2022. Espreso i Dnevnik(.hr) su u međuvremenu izmijenili članke, oni sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

20. 6.2022. Članci portala Srbija danas i Alo su u međuvremenu izmijenjeni, sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

28.6.2022. Mondo (.rs) je u međuvremenu izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Irmana Mujezin i Marija Manojlović, Raskrinkavanje.ba )

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 27.04.2022

Espreso.co.rs: "PUTNOV GLAS" OZBILJNO ZAPRETIO: Velika Britanija će biti ZBRISANA sa mape novom RAKETOM, zovu je SATANA-2!

Ovo je došlo pošto je Rusija objavila da će izgraditi 46 strateških borbenih sistema Sarmat

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 27.04.2022

Telegraf: "Putinov glas" preti: "Velika Britanija će biti zbrisana sa mape novom raketom Satana-2"

Vest o probnom lansiranju rakete objavljena je u sredu, 20. aprila

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 28.04.2022

V portal: Ruska državna televizija zapretila da će "Velika Britanija biti zbrisana sa mape" novom raketom Sarmat

Ovo je došlo pošto je Rusija objavila da će izgraditi 46 strateških borbenih sistema Sarmat

 • Dezinformacija
Klikbejt 27.04.2022

Srbija danas (.com): "VELIKA BRITANIJA ĆE BITI ZBRISANA SA MAPE" Objavljen datum lansiranja Putinove nepobedive rakete "Sarmat"

Vest o probnom lansiranju rakete objavljena je u sredu, 20. aprila

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 27.04.2022

Mondo.rs: "VELIKA BRITANIJA ĆE BITI ZBRISANA SA MAPE", PUTIN ZAPRETIO SATANOM 2: Spremna ruska zver od koje nema odbrane

Raketa "Satana 2", teška je 208 tona, a Rusija tvrdi da može da dostigne brzinu od skoro 16.000 milja na sat. Ruska državna televizija otvoreno je zap...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 27.04.2022

Sok Vesti: Ruska televizija: Velika Britanija će biti zbrisana sa mape!

Kremlj je upozorio Veliku Britaniju da će gađati vojne lokacije u toj zemlji zbog britanske podrške Ukrajini. Ova pretnja posledica je govora britansk...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.04.2022

Lajk (.rs): Ruska televizija: Velika Britanija će biti zbrisana sa mape!

Kremlj je upozorio Veliku Britaniju da će gađati vojne lokacije u toj zemlji zbog britanske podrške Ukrajini. Ova pretnja posledica je govora britansk...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.04.2022

Dnevnik.hr: "Predsjedniče, izbrišite ih s lica zemlje!": Jeziva prijetnja ruskog voditelja članicama NATO saveza

Ruski televizijski voditelj Vladimir Solovjov je putem ruskih državnih medija poticao Vladimira Putina da "izbriše Veliku Britaniju s lica zemlje" nuk...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 13.05.2022

Croativ: THE SUN: Zbog podpore Ukrajini, Rusija je zaprijetila da će Britaniju izbrisati sa zemlje – nuklearnim projektilom Sarmat

-Poznati ruski TV voditelj zaprijetio je da će Rusija upotrijebiti nuklearni raketni sustav Sarmat da zbriše Britaniju s lica zemlje zbog podrške Ukra...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 10.05.2022

Webtribune: “THE SUN“: Zbog podrške Ukrajini, Rusija zapretila da će zbrisati Britaniju sa lica zemlje uz pomoć nuklearne rakete „Sarmat“

Poznati ruski TV voditelj zapretio je da će Rusija upotrebiti nuklearni raketni sistem „Sarmat“ da zbriše Britaniju sa lica Zemlje zbog podrške Ukraji...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.04.2022

Glas Balkana: "Putinov glas" preti: "Velika Britanija će biti zbrisana sa mape novom raketom Satana-2"

Vest o probnom lansiranju rakete objavljena je u sredu, 20. aprila

 • Dezinformacija
Klikbejt 27.04.2022

Alo: RUSI SPREMILI "SATANU 2" Velika Britanija će biti zbrisana sa mape! (VIDEO)

Raketa "Satana 2", teška je 208 tona, a Rusija tvrdi da može da dostigne brzinu od skoro 16.000 milja na sat. Ruska državna televizija zapretila otvor...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno