Raskrinkavanje.ba

Prodaja Prostate Purea na stranici izmišljene naučne konferencije

Internet-promocija i prodaja preparata za koji se tvrdi da liječi upalu prostate, iako se ne radi o registrovanom lijeku, ima sve više taktika za obmanu potrošača/ica.

Foto: pressfoto, Freepik 

Na stranici koja je napravljena da izgleda kao zvanična stranica naučne konferencije, 3. maja 2023. godine objavljen je tekst o novom “lijeku” protiv prostatisa kojim je moguće izliječiti tu upalu za samo sedam dana.

“Konačno je postalo moguće izlečiti prostatitis kod kuće i za samo 1 nedelju.” Na XVI međunarodnoj zdravstvenoj konferenciji govorili su o novom leku za prostatitis

Na stranici je iskorišten logotip turskog Anadolu medicinskog centra kako bi se stvorio privid kredibilnog izvora. U sklopu tog medicinskog centra organizovana je i naučna konferencija, navodi se u tekstu, na kojoj je predstavljen lijek koji omogućava “poboljšanje prostate bez antibiotika i rektalne masaže”. 

XVI. Međunarodna zdravstvena konferencija, održana u Istanbulu na bazi Medicinskog centra Anadolu, postala je bogata novitetima i inovacijama. Ipak, najveća pažnja lekara bila je usmerena na novi lek za prostatitis, koji vam omogućava da poboljšate prostatu za samo jednu nedelju kod kuće bez antibiotika i rektalne masaže.

Foto: Screenshot stranice na kojoj se promoviše “lijek za prostatitis”

U tekstu je navedeno da su simptomi uznapredovalog prostatitisa zastupljeni kod većine muškaraca u Bosni i Hercegovini te da su, prema “istoj medicinskoj statistici”, opaženi patološki procesi u prostati u 98% muškaraca starijih od 35-40 godina. Navodi se da prostatitis vodi ka adenomu prostate, impotenciji i raku, a da je liječenje te upale složeno i dugotrajno. Liječenje navodno podrazumijeva uzimanje velike količine antibiotika i tretman rektalne masaže. 

Rješenje su, navodi se, pronašli turski naučnici. Ono “omogućava liječenje upale prostate za samo sedmicu bez posjete ljekaru i bez “ponižavajuće masaže”. “Lijek” je na konferenciji navodno predstavio turski doktor i profesor urologije Onder Uygur. Predstavljanje lijeka ilustrovano je ovako: 

Navodni lijek predstavljen na konferenciji nosi naziv Prostate Pure:

Novi preparat, koji je nazvan Prostate Pure, sadrži skoro 4000 (!) puta veću koncentraciju biološki aktivnih supstanci u odnosu na uobičajeni postupak. To je ono što objašnjava njegovu visoku efikasnost.

(..)

Štaviše, radi se isključivo o prirodnom preparatu, bez štetnih antibiotika i bilo kakve hemije. Prostate Pure se može uzimati bez lekarskog recepta i koristiti za samolečenje.

Pri dnu stranice nalazi se forma za naručivanje proizvoda Prostate Pure po cijeni od 59,90 KM, a za potvrdu narudžbe potrebno je unijeti ime i broj telefona. 

 

Šta su činjenice?

Raskrinkavanje se u nedavnoj analizi bavilo manipulativnim taktikama uz pomoć kojih se na internetu promoviše navedeni proizvod. Tada se Prostate Pure reklamirao na stranici koja je oponašala izgled informativnog portala, a detalje možete pročitati u analizi ispod.

Kao i u ranijem slučaju, stranica za promociju, koja je ovaj put imitacija stranice “naučne konferencije” Anadolu bolničkog sistema, također nije autentična. Klik na bilo koju od rubrika “o konferenciji”, “program”, “budite u konferenciji” ili slično vodi na formu za naručivanje proizvoda koja se nalazi pri dnu stranice. 

 

Manipulativna promocija preparata

Osim što je sama stranica neautentična, i njen sadržaj obiluje izmišljenim informacijama. Turski ljekar i profesor urologije Onder Uygur, sudeći po Google pretrazi, ne postoji. Fotografija kojom je ilustrovano njegovo predstavljanje “lijeka” Prostate Pure preuzeta je iz teksta portala Asia Plus iz 2018. godine, koji govori o dvodnevnoj razmjeni znanja između turskih i tadžikistanskih doktora u oblasti neonatalne medicine.  

Analizirani tekst opremljen je fotografijom još jednog doktora koji nije imenovan. Međutim, radi se o azerbejdžanskom otorinolaringologu Elnuru Akperovu

Format analiziranog teksta, uključujući korištenje simbola Anadolu medicinskog sistema i gotovo sve fotografije, iskorišten je i za promociju preparata protiv prostatitisa na arapskom i albanskom jeziku - na kojem je, pak, promovisan preparat Pro Drops. O netačnim informacijama koje su korištene za tu promociju pisao je albanski fact-checking portal Faktoje

 

Šta je i čime se liječi prostatitis? 

Prostatitis je upala prostatne žlijezde. Postoje akutni i hronični oblik ove upale. Ovo stanje obično nije opasno po život. Suprotno navodima iz teksta da prostatitis može dovesti i do karcinoma, na stranici britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS) naglašeno je da nema jasnih dokaza da prostatitis povećava šanse za kancer. 

Akutni prostatitis, navodi NHS, može biti opasan po život i zahtijeva hitno liječenje, no riječ je o rijetkom oboljenju. 

Liječenje prostatitisa uglavnom podrazumijeva korištenje lijekova protiv bolova i antibiotika, dok se u nekim slučajevima prepisuju i lijekovi za olakšavanje obavljanja fizioloških potreba (alfa-blokatori i laksativi), navedeno je na stranici NHS-a. 

Urolog Petar Bajić pri Cleveland klinici navodi da nema dokaza da masaža prostate donosi ikakve medicinske koristi, uključujući i olakšavanje simptoma prostatitisa. Riječ je o tretmanu koji je korišten u prošlosti i nema mjesta u modernoj urološkoj praksi, pa ostaje nejasno zašto se u analiziranim tekstovima insistira na tome da tretman upale prostate podrazumijeva i “rektalnu masažu”. 

Prostate Pure nije na spisku lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Riječ je o preparatu brenda Bio Plar, koji postoji od 2019. godine “s ciljem ponude visokokvalitetnih prirodnih preparata koje smo htjeli kupiti, ali nismo bili zadovoljni ponudom i kvalitetom dostupnih proizvoda na tržištu”, navedeno je u sekciji “O nama” na stranici brenda. Proizvode ovog brenda u BiH distribuira kompanija Obscale iz Srebrenika. Proizvod se prodaje i u Srbiji i Hrvatskoj.

Tekst na stranici nepostojeće naučne konferencije, na kojoj je izmišljeni doktor predstavio preparat Prostate Pure, ocjenjujemo kao lažnu vijest

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 03.05.2023

incr.space: “Konačno je postalo moguće izlečiti prostatitis kod kuće i za samo 1 nedelju.”Na XVI međunarodnoj zdravstvenoj konferenciji govorili su o novom leku za prostatitis

XVI. Međunarodna zdravstvena konferencija, održana u Istanbulu na bazi Medicinskog centra Anadolu, postala je bogata novitetima i inovacijama. Ipak, n...

  • Lažna vijest