Prošlogodišnja vojna vježba Ruske Federacije iskorištena za klikbejt naslove

Vojna vježba oružanih snaga Ruske Federacije u Beringovom moru iz augusta 2020. poslužila je kao klikbejt prilika određenim portalima, koji su vježbu u naslovima svojih članaka ove godine predstavili kao aktuelnu vijest. Jedan portal je tvrdio i da su relevantni akteri pokušali “sakriti” ovu vježbu, iako postoji pregršt zvaničnih potvrda koje datiraju iz vremena kada se vježba dogodila.

Portal Web Tribune je 1.6.2021. objavio članak sa sljedećim naslovom:

Kad se Amerika zatrese a svi ćute: Rusija poslala 50 ratnih brodova i 40 aviona na američki prag

U članku stoji:

Rusija je nadmudrila SAD i američkim oružjem pretukla Amerikance. Kineski analitičari o tome izveštavaju …

SAD često vežbaju nešto što nazivaju “slobodnim plutanjem”.

Zapravo, to znači da se američki brodovi pojavljuju na najneočekivanijim mestima i iritiraju druge zemlje, patrolirajući u blizini njihovih teritorijalnih voda.

Na bilo koji protest, Sjedinjene Države odgovaraju da je to „slobodno plutanje“ i da nema razloga za nezadovoljstvo.

Ali Rusija je uspela da pobedi Amerikance njihovim oružjem.

Prošle godine su se ruski brodovi pojavili kod obala Amerike, u Beringovom prolazu.

„Rusija je poslala 50 ratnih brodova i oko 40 aviona praktično na američki prag.

I ovo je izazvalo paniku među Amerikancima “, navode autori kineskog izdanja.

Međutim, u Rusiji su mirno odgovorili da nema razloga za paniku i da je to samo „slobodno plutanje“.

Kao izvor, Web Tribune navodi portal Borba (.info), na kojem je članak objavljen 31.5.2021. sa sljedećim naslovom:

Rusija nadmudruje strateški neprimetno – koristi snagu protivnika…

Članak sa identičnim naslovom kao na portalu Web Tribune su prenijeli portali Dnevni Žurnal (1.6.2021) i Afera (2.6.2021).

Portal Informer je 2.6.2021. objavio članak o istoj temi, uz tvrdnje da su SAD pokušale da sakriju detalje događaja. Članak je opremljen sljedećim naslovom:

PUTIN PONIZIO AMERE, POSLAO 50 RATNIH BRODOVA I 40 AVIONA PRED OBALE SAD! Vašington krio bruku, Moskva nije htela da ih dalje ponižava, ali... KINEZI NISU HTELI DA ĆUTE!

U uvodnom dijelu članka stoji:

Rusija je nadmudrila SAD i američkim oružjem pretukla Amerikance. SAD su po svaku cenu želele da sakriju da ih je Moskva ponizila, Rusdija s druge strane nije želela da seiri, ali su se u sve umešali Kinzi. Njihovi analitičari su svetu otkrili šta se zaista dogodilo

Na YouTube kanalima Vesti, Obavesti me i Srpska reč objavljeni su videi u kojima naratori čitaju članak Informera.

Šta su činjenice?

Oružane snage Ruske Federacije su krajem augusta 2020. godine održale vojne vježbe u Beringovom moru. U članku objavljenom 29.8.2020, Associated Press prenosi izjavu ruskog admirala Nikolaija Yevmenova:

Zapovjednik ruske mornarice, admiral Nikolai Yevmenov rekao je da je više od 50 ratnih brodova i oko 40 aviona učestvovalo u vježbi u Beringovom moru, koja je uključivala višestruke testove lansiranja projektila.

“Ovo je prvi put da održavamo ovako masovne vježbe tamo”, rekao je Yevmenov u izjavi koju je objavilo rusko Ministarstvo odbrane.

Nije bilo odmah jasno kada su vježbe počele i jesu li završile.

Yevmenov je naglasio da je vojna vježba dio napora Rusije da pojača svoje prisustvo u arktičkom regionu i zaštiti svoje resurse.

Dakle, radi se o događaju koji se desio otprilike devet mjeseci prije nego su objavljeni analizirani članci o ruskoj vojnoj vježbi. U članku na portalu Web Tribune se navodi da su se brodovi u Beringovom moru pojavili “prošle godine”. No, u naslovu se ne spominje da se radi o događaju od prije devet mjeseci, te čitatelji/ke, na osnovu naslova, mogu steći dojam da se radi o nečemu što je aktuelno.

Tvrdnje u članku portala Informer navode čitatelje/ke na zaključak da je vijest o ovoj vježbi čuvana u tajnosti te da je sada razotkrivena. Naime, u ovom članku se tvrdi da su zvaničnici SAD-a htjeli “sakriti poniženje”, dok ruski zvaničnici navodno nisu htjeli komentarisati ovaj događaj, ali su kineski analitičari “otkrili svijetu šta se zaista dogodilo”.

No, američki mediji su izvještavali o ovom događaju u augustu 2020, kada se vojna vježba održala. Naprimjer, portali Anchorage Daily News i Associated Press izvještavali su o ovom događaju 27.8.2020 i 28.8.2020. U uvodnim rečenicama oba članka se navodi da su prisustvo vojnih snaga Ruske Federacije potvrdili zvaničnici vojnih snaga SAD-a:

Ruska podmornica isplivala je na pučinu u četvrtak, u blizini Aljaske, tokom ruske vojne vježbe, rekli su američki vojni zvaničnici.

Američki vojni zvaničnici su također napomenuli da se vojna vježba održavala u međunarodnim vodama, izvan teritorijalnih voda SAD-a.

Na osnovu izjava američkih i ruskih vojnih zvaničnika iz vremena trajanja vježbe ili neposredno nakon njenog završetka, možemo zaključiti da su tvrdnje portala Informer o američkom sakrivanju ove vježbe i izostanku ruskog “likovanja” netačne. Zvaničnici obje države su krajem augusta 2020. potvrdili da se vježba dogodila.

Nijedan od analiziranih članak ne otkriva ko su kineski analitičari koji su navodno tek sada otkrili da se vježba desila. Članak portala Borba (.info), koji je naveden kao izvor u analiziranim člancima, jedini je u kome se može naći informacija o kineskim analitičarima koji su navodno obznanili ovu vijest. U članku piše da se radi o “kineskom izdanju Sohu”. U pitanju je, po svemu sudeći, neprecizan prijevod engleske riječi publication, koja bi u ovom kontekstu značila “medij”. No, Sohu nije medij nego internet-pretraživač i agregator vijesti.

S obzirom na to da se vojna vježba desila krajem augusta 2020. godine, te da naslov članka Web Tribuna od 1.6.2021. ne daje nikakvu informaciju o tome i navodi čitatelje/ke da pomisle da se radi o aktuelnom događaju, dajemo mu ocjenu klikbejt. Istu ocjenu dobijaju i naslovi drugih analiziranih članaka. 

Također, članak Informera sadrži i netačne navode o tome da su zvaničnici SAD-a i Rusije izbjegavali priznati da se vojna vježba održala, te mu dajemo i ocjenu dezinformacija.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Semir Džebo Objavljeno: 16. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me