Prosvjetnim radnicima u RS plata nije umanjena za 70% zbog vanrednog stanja

U Republici Srpskoj je 16. marta zbog pandemije koronavirusa proglašeno vanredno stanje. Na društvenim mrežama i aplikacijama za komunikaciju se pojavila montirana fotografija, koja navodono prikazuje članak objavljen na RTRS-u u kojem se navodi da Ministarstvo prosvjete i kulture prosvjetnim radnicima platu umanjuje za 70%, odnosno za 80% u Banja Luci. Povodom ove lažne fotografije oglasio se i RTRS, kao i pomenuto ministarstvo.

"Vlada Republike Srpske proglasila je danas vanrednu situaciju povodom pojave virusa korona” prenio je RTRS 16. marta 2020. 

Na društvenim mrežama se istog dana pojavio screenshot članka koji je navodno objavljen na portalu Radio televizije Republike Srpske. Screenshot je na svom Twitter profilu objavio između ostalih i Srđan Puhalo koji ima više od 20.000 pratitelja, sudeći prema screenshotu objave koju smo pronašli na Twitteru obzirom da originalni post na njegovom profilu više ne postoji. 

Na fotografiji je vidljiv naslov članka koji navodno glasi “Vlada usvojila prijedlog ministarstva prosvjete za isplatu naknada za period prekida nastave”.

Na fotografiji je vidljiv i tekst članka u kojem navodno stoji da je Ministarstvo prosvjete zbog vanrednog stanja smanjilo plate prosvjetnim radnicima za 70%, odnosno za 80% za one koji rade u Banja Luci:

Vlada Republike Srpske je usvojila prijedlog ministarstva prosvjete Natalije Trivić o obračunu plate prosvjetnim radnicima za vrijeme prekida nastava usled vanrednog stanja. Budući da je prekid vanredan, zarade prosvjetnim radnicima biće umanjene za 70% za sve regije RS, a u Banja Luci za 80%.

Međutim, članak sa ovakvim sadržajem ne postoji na portalu RTRS-a, niti na portalu agencije Srna, koja je navodno navedena kao izvor. Ono što je zanimljivo je i činjenica da je na fotografiji već na prvi pogled vidljiva razlika između teksta, koji je izraženiji i oštriji, u odnosu na pozadinu koja je zamućena.  

Na portalu RTRS-a postoji članak objavljen 16.3.2020 u 11:28 i u kojem je Srna navedena kao izvor, međutim njegov naslov glasi “U izolaciji žena čiji je muž boravio u Sloveniji”.

Nakon što smo napravili screenshot originalnog članka i uporedili tu fotografiju sa fotografijom koja je kružila na društvenim mrežama, razlika između teksta i pozadine na lažnoj fotografiji je postala još izraženija. 

Povodom ove očigledno montirane fotografije koja prikazuje tekst koji nije objavljen na portalu RTRS-a, oglasilo se i ministarstvo koje je pomenuto u tekstu. 

Ministarstvo prosvjete i kulture: Najoštrije osuđujemo plasiranje neistina
Povodom pojave informacija na društvenim mrežama o navodnom smanjenju plata prosvjetnim radnicima zbog obustave nastave u školama, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske najoštrije osuđuje ovakvo plasiranje neistina u trenutku kada ovo ministarstvo preduzima niz mjera na zaštiti učenika i nastavnika i sprečavanja pojave širenja virusa korona.
Ministarstvo prosvjete i kulture obavještava sve prosvjetne radnike da će im plate biti redovno obračunate u skladu sa Zakonom o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj.
Iako se ne izvodi nastavni proces u školama, prosvjetni radnici su na raspolaganju svojim učenicima i za vrijeme izvođenja nastave putem RTRS-a.
S ciljem zaustavljanja širenja netačnih informacija ovo ministarstvo je obavijestilo o svemu i Ministartvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kako bi preduzelo adekvatne mjere i radnje protiv neodgovornih pojedinaca.

RTRS je objavio i članak pod naslovom “RTRS najoštrije osuđuje zloupotrebu našeg logotipa; Obaviješten MUP Srpske”:

Radio-televizija Republike Srpske najoštrije osuđuje zloupotrebu logotipa RTRS-a, odnosno izgleda naše web stranice, koja je iskorišćena da bi se, foto-montažom, plasirala neistinina informacija o navodnom smanjenju plata prosvjetnim radnicima zbog obustave nastave u školama.
Radi se o manipulaciji i lažnoj vijesti koja je proširena putem vibera i društvenih mreža, o čemu je Radio-televizija Republike Srpske obavijestila Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

S obzirom da nije tačno da je prosvjetnim radnicima u Republici Srpskoj smanjena plata za 70%, odnosno 80% usljed vanrednog stanja zbog koronavirusa, niti je tako nešto objavio RTRS, tvrdnje sa društvenih mreža ocjenjujemo kao lažne.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 16. 03. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest
Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me