Raskrinkavanje.ba

Protest austrijskih desničara tokom govora Zelenskog ne predstavlja nikakvo “okretanje plime”

Tokom govora Volodimira Zelenskog u austrijskom Parlamentu grupa političara napustila je prostoriju u znak protesta. Iako je na društvenim mrežama predstavljen kao politička “promjena plime”, ovaj protest zapravo je potez austrijskih desničara, koji je savršeno dosljedan njihovim dosadašnjim proruskim stavovima.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na Facebooku je 31.3.2023. objavljen video koji prikazuje dio govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u austrijskom Parlamentu. Objavljeni video sadrži i ispis u kojem se tvrdi da se “plime konačno okreću protiv ovog rasplesanog diktatora”, kao i da su, umjesto ovacija, austrijski političari izašli u znak protesta.

Zelenski održao govor austrijskom parlamentu i umjesto da dobije ovacije kao u američkom kongresu, austrijski političari su izašli u znak protesta. 

Plime se konačno okreću protiv ovog rasplesanog diktatora.

 

U trenutku pisanja ove analize objava je imala 128 reakcija, sedam komentara i podijeljena je 48 puta. Video je pogledan više od 1.700 puta

Ko je napustio austrijski Parlament tokom govora ukrajinskog predsjednika?

Video i tvrdnje iz navedene objave potječu s Twitter profila DC_Draino, na kojem je ista objava na engleskom jeziku objavljena 30.3.2023. godine. Profil pripada Roganu O’Handleyu, koji se naziva “političkim influenserom”, a koji ga koristi za promovisanje desničarskog sadržaja. Na LinkedIn profilu njegovo prisustvo na društvenim medijima predstavljeno je kao O’Handleyovo zanimanje. 

Video prikazuje govor Zelenskog u austrijskom Parlamentu i grupu političara koji napuštaju salu, a na svojim mjestima ostavljaju znakove s logom svoje stranke i napisima “mjesto za slobodu” i “mjesto za neutralnost” na njemačkom jeziku. Zbog kadra, odnosno ugla iz kojeg je video snimljen, čini se kao da je većina parlamentaraca napustila salu.

 

Međutim, to nije tako. Grupa od 20-ak parlamentaraca napustila je salu tokom sjednice održane 30.3.2023, a ne čitav Parlament ili njegova većina, kako se čini na snimku. U pitanju su pripadnici desničarske političke partije Slobodarska stranka Austrije (FPÖ). O tome je pisao BBC u članku 30.3.2023. godine, u kojem se navodi:

Preko 20 desničarskih austrijskih parlamentaraca izašlo je iz Parlamenta tokom govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Političari iz Slobodarske stranke (FPÖ) naveli su da je govor Zelenskog narušio austrijsku neutralnost. (...).

U donjoj komori austrijskog Parlamenta je 30 FPÖ političara i oni su bili jedina stranka koja se usprotivila govoru Zelenskog.

Iz videosnimka koji je objavio BBC, a koji prikazuje gotovo cijeli Parlament, jasno je da je u pitanju mala grupa parlamentaraca.

BBC navodi i da ova partija ima historiju proruskih stavova. Tom su se temom bavili i brojni drugi izvori, koji navode kako FPÖ još od 2007. podržava politiku Vladimira Putina te da su 2016. potpisali i Sporazum o saradnji s Putinovom strankom Ujedinjena Rusija (1, 2, 3, 4).

Članovi iste stranke su i prošle godine opstruirali govor Zelenskog u Parlamentu, navodi se u članku Euroactivea 20.4.2022. U slučaju parlamentaraca sa snimka i njihove partije, dakle, nije se desila nikakva “promjena klime”, već nastavak odranije poznatih stavova i aktivnosti.

Je li tačno da se “plime okreću protiv diktatora” Zelenskog?

Kada je riječ o Austriji generalno, iako ova država zastupa stav neutralnosti još od 1955. godine, u slučaju rata u Ukrajini, država zvanično podržava Ukrajinu, koju smatraju žrtvom ruske agresije. U članku ReliefWeba objavljenom 13.5.2022. navodi se kako je Austrija od početka rata pružala značajnu humanitarnu pomoć Ukrajini. U članku se prenosi i izjava ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga, koji je rekao:

U svjetlu brutalnog ruskog agresorskog rata, Ukrajina zaslužuje našu neograničenu solidarnost i pomoć. Najvećom isplatom ikada iz Fonda katastrofa u inostranstvu, posebno pomažemo najranjivije ljude koji trpe posljedice ove potpuno neopravdane agresije. Dakle, Austrija ustrajno zastupa svoj pristup pomoći na mjestu – odgovorno i razumno.

Isti je ministar taj stav potvrdio i u Parlamentu nakon govora Zelenskog 30. marta ove godine, kao i na Twitteru, gdje je istog dana objavio da “Austrija nikada nije politički neutralna kada se međunarodno pravo gazi tako brutalno”.

Početkom februara ove godine austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen posjetio je Ukrajinu i obećao dodatnu pomoć, što se može vidjeti na službenoj stranici predsjednika Austrije. Uz to, Austrija je dio Evropske unije, koja podržava Ukrajinu. 

U spomenutoj objavi ukrajinski predsjednik naziva se i “diktatorom”, što nema uporište u realnosti i dio je propagandnih narativa diskreditacije Volodimira Zelenskog, o čemu se više može naći u analizi SEECheck mreže portala za provjeru činjenica iz jula 2022. godine.

Shodno činjenicama, napuštanje sale od članova jedne desničarske stranke ne može se tumačiti kao “okretanje plime”, odnosno bilo kakva promjena političkih stavova. Dodatno, u objavi se manipulativno tvrdi da su salu napustili “političari”, ne precizirajući koji, te sam snimak navodi na zaključak da je u pitanju većina članova/ica Parlamenta.

Stoga navedenu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju, manipulisanje činjenicama i pristrasno izvještavanje.

(Maida Salkanović i Emir Zulejhić za Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 31.03.2023

Facebook profili i stranice: Zelenski u austrijskom parlamentu

Ovaj haman otples'o svoje 🙂

  • Manipulisanje činjenicama
  • Pristrasno izvještavanje
  • Dezinformacija