Protesti iz Francuske nemaju nikakve veze sa pandemijom

Na Facebook stranici “MASKE DOL civilna iniciativa” objavljen je snimak koji prikazuje različite proteste u Francuskoj, uz implikacije da prikazuje “anti-Covid” proteste, što nije tačno.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama;

Na Facebook stranici MASKE DOL civilna iniciativa 27.1.2021. godine objavljen je video uz opis: 

FRANCUSKA U PROTESTIMA! NAŠI MEDIJI SU TIHI!

Protest ljekara, nastavnika, vatrogasaca, radnika, policije... Održava se u svim gradovima u Francuskoj. Ali mediji u svojim izvještajima objavljuju potpuno suprotne priče. Najavljeni su 31.1.2021. protesti širom Evrope! Šta čekamo, hoćemo li im se pridružiti?

Videosnimak je, zapravo, kompilacija različitih kadrova koji prikazuju proteste širom Francuske, međutim, ni u opisu, a ni u samom snimku, ne objašnjava se šta video, ustvari, prikazuje i o kakvim protestima se radi. Do vremena objave ove analize video sa stranice MASKE DOL civilna iniciativa podijeljen je 3.100 puta.

Kao što se da naslutiti iz naziva, MASKE DOL civilna iniciativa je Facebook stranica na kojoj se učestalo promoviraju “zavjerološki” narativi u vezi sa pandemijom koronavirusa. S obzirom na naziv stranice i sadržaj koji inače objavljuje, zajedno sa činjenicom da je u opisu navedeno kako su širom Evrope najavljeni protesti za kraj januara 2021. (“anti-Covid” protesti, op.a), ova objava implicira da snimak prikazuje proteste povezane sa koronavirusom, odnosno mjerama za suzbijanje koronavirusa, iako to nije eksplicitno navedeno. Međutim, protesti na snimcima nemaju nikakve veze sa koronavirusom.

Snimak podijeljen na ovoj stranici originalno je objavljen na Facebook stranici The Daily Politik 21.1.2020. godine. U opisu videa navodi se da radnici u Francuskoj protestuju protiv “centrističke politike”, te se nigdje ne spominje koronavirus. Štaviše, video je objavljen tri dana prije nego što su u Francuskoj registrovani prvi slučajevi koronavirusa. Važno je naglasiti da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila pandemiju virusa SARS-CoV-2 11.3.2020. godine, više od mjesec nakon što je objavljen video na stranici The Daily Politik

Kako je Raskrinkavanje već pisalo u analizi iz jula 2020. godine, snimak u kojem medicinski radnici bacaju odjeću na pod, što je prvi snimak u objavljenoj kompilaciji, zapravo je sa protesta o radu održanih 14.1.2020. godine u bolnici Saint-Louis u Parizu. Video je izvorno objavljen na Twitter profilu ove pariške bolnice istog tog datuma, a prikazuje osoblje bolnice koje protestuje protiv najavljenih reformi penzionog sistema. 

Protesti protiv reforme penzionog sistema u Francuskoj su počeli 5. decembra 2019. Sindikati u toj zemlji su ustali protiv plana Vlade predsjednika Emmanuela Macrona da sprovede najveću reformu penzionog sistema poslije Drugog svjetskog rata, protiveći se uvođenju dužeg radnog vijeka i kasnijem odlasku u penziju, navodi se u medijskim izvještajima iz tog perioda, kao što je članak na portalu France24 od 24. januara.

O ovoj kompilaciji snimaka sa protesta, koja se na drugim jezicima dijelila uz eksplicitnije tvrdnje o tome da snimci prikazuju proteste protiv mjera suzbijanja pandemije ili protiv “novog svjetskog poretka”, pisao je i fact-checking portal Maldita iz Španije.

U drugom dijelu videosnimka vidi se kako ljudi, za koje se navodi da su nastavnici, bacaju ruksake na pod ispred natpisa "Lycée Lakanal en lutte (u borbi)". Ni ovaj protest nije povezan sa koronavirusom, a snimci sa ovog protesta, kako navodi Maldita, objavljeni su još 14.1.2020. na društvenim mrežama. Naime, prema pisanjima francuskih medija, poput La Parisiena, protest je održan u obrazovnom centru Lycée Lakanal početkom 2020. godine, kada su radnici, zajedno sa radnicima drugh škola, protestovali protiv reforme penzionog sistema. 

U jednom od kadrova se vide medicinske sestre koje bacaju haljine na lutku obučenu u odijelo. I ovi snimci nastali su na protestu iz januara prošle godine i nemaju veze sa koronavirusom. Jedan od snimaka sa ovog protesta objavila je i Facebook stranica Udruženja korisnika i zdravstvenih radnika (AUS), a ispod snimka se navodi da se u njemu pojavljuju njegovatelji bolnice Avicenne u Bobignyu, koji protestuju protiv francuske vlade. 

Kompilacija prikazuje još nekoliko drugih protesta, međutim, kako je i Maldita utvrdila, svi kadrovi prikazuju proteste protiv penzione reforme, koji su održani početkom 2020. godine i nemaju nikakve veze sa pandemijom koronavirusa. 

S obzirom na to da se u opisu ove kompilacije objavljene na stranici MASKE DOL civilna iniciativa, uz najave održavanja “anti-Covid” protesta širom Evrope krajem januara ove godine, implicira da i objavljeni snimci iz Francuske prikazuju upravo takve proteste, objavu na ovoj stranici ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama.

(Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 19. 02. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Sinteza popularnih teorija zavjere o pandemiji u viralnoj Facebook objavi

Facebook objava koja u sebi sadrži brojne netačne tvrdnje i teorije zavjere...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije govorio o “depopulizaciji putem prisilne vakcinacije” kao rješenju za klimatske promjene

Fotografija naslovne stranice starog “zavjerološkog” časopisa stigla je i d...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Od anonimnog izvora do lažne vijesti: Haris Silajdžić ne osniva novu stranku

Portal Slobodna Bosna objavio je da Haris Silajdžić osniva novu političku s...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me