Raskrinkavanje.ba

Protesti, terorizam i sumnjiva lica: Epizoda II

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

“SRNA” je sedmog jula objavila da je jedan od članova organizacije “ReStart Srpska” iz Bijeljine uhapšen zbog  pozivanja na terorizam. Dan kasnije se ispostavilo da nije tako.

Agencija SRNA i “Nezavisne novine” objavili su sedmog jula vijest da je član organizacije „ReStart Srpska“ uhapšen zbog poziva na terorizam, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova RS:  

BANjALUKA, 7. JULA /SRNA/ - Pripadnici MUP-a Republike Srpske uhapsili su danas u Banjaluci lice čiji su inicijali A.S. /28/ iz Bijeljine koje je osumnjičeno za javno podsticanje na terorističke aktivnosti.
"Ovo lice je u ranijem periodu javno, putem društvenih mreža, pozvalo na bombaške napade na Policijsku upravu Bijeljina", saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.
Ovo lice će nakon završene kriminalističke obrade biti predato Republičkom javnom tužilaštvu uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu javno podsticanje na terorističke aktivnosti.
Srna nezvanično saznaje da je riječ o Aleksandru Stojanoviću, članu pokreta "Restart Srpske", koji je na Fejsbuku stavio fotografiju zgrade Policijske uprave Bijeljina preko koje piše "Ako furaš bombu na muriju baci je".

https://lh6.googleusercontent.com/kYp7Uj9wEb1VttK4xSCI4RFxH3KMYa4-3JgIPnPZv2WC570mN1qdnWI2gOhBhbTVNsSpQZPCHYZ1ZwID6mkpcEZnjUNWC1APTZ8MOcnj3ILupdSxSIC3Qfj4RB1U5wWaNm3WX8Mk

Na portalu “Nezavisnih novina”, tvrdnja da se radi o članu "ReStarta" izvučena je i u naslov teksta; a "vijest" je objavljena RTRS - istog dana kada je ova televizija objavila lične podatke drugog člana “ReStarta”, Stefana Blagića, i dovela ga u vezu sa “kriminalnim miljeom”, o čemu smo pisali ovdje. Ubrzo je priču prenio cijeli niz medija. 

https://lh3.googleusercontent.com/JKa2JXG0cQypax3y_mh1f8pM9kuERlV5WSzRwO3GtajiFIXWf_ysQ08eiLahJZcuJAMKgZ9EHOX3eDPG9tynumVLXUzBG3US-hwsNQxCewBAx7ZuLwnngI-AV1-FuiQaoXkBjOyd

Sljedećeg dana, Stefan Blagić održao je konferenciju za štampu, na kojoj je demantovao ove navode: “Radi se o osobi koja ima identično ime i prezime s jednim našim članom iz Nevesinja, ali osim toga nemaju ništa zajedničko. Naš član, A.S., je profesor i živi u Nevesinju”.

Dan kasnije, oglasio se i “pravi” Aleksandar Stojković iz Bijeljine na svom Facebook profilu:

E ovako da se izjasni "Terorista" o stvarima koje su se dešavale u poslednja dva dana. Bio sam u Banja Luci i trebao sam da budem na protestima. U subotu oko 15h bio sam lišen slobode, jer kako mi rekoše policajci da je izdata potjernica za mene. U mupu su mi objasnili da me "traži" Bijeljinska policija već "mjesec dana" zbog javnog pozivanja na terorističke napade. Bio sam u pritvoru više od 24h, psihički maltretiran, tjeran da priznam nešto što nije, da kažem za nekoga nešto. Šta se dalje dešava, vraćam se u Bn, saznajem da su pripadnici banjalučkog mupa digli svu frku. Podigli su cjeli mup Bijeljine na noge zbog navodnih terorističkih pretnji. Niko me ovde nije tražio niti je bila kakva potjernica raspisana za mene. Ovo su sve uradili zbog nekih svojih ličnih razloga. Ne žele da narod izlazi na proteste, žele da ljude upropaste na bilo kakav način. E da vam ja kažem bićete svi tuženi, već se radi na tome, svaki portal koji je objavio laži i bljuvotine o meni biće takodje tužen.

Istinitost ovih navoda nismo provjeravali, s obzirom da nisu povezani sa tvrdnjama koje ocjenjujemo. No, svakako će biti zanimljivo vidjeti kako će se slučaj dalje razvijati, s obzirom da je MUP najavio da će Stojković “biti predat Tužilaštvu uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu”, dok Stojković pak najavljuje tužbu protiv policije zbog privođenja na osnovu nepostojeće potjernice.

Ne ulazeći u to kako je došlo do ovog hapšenja baš na dan protesta u Banja Luci,  tvrdnju da inicijali “A.S.” označavaju Aleksandra Stojanovića iz “ReStarta” SRNA je zasnovala na, kako su rekli “nezvaničnim saznanjima”, koja su mogla biti dobijena samo iz MUP RS. No čak i u tom slučaju, ova je novinska agencija morala znati da to nije tačno, jer je vijest ilustrovala fotografijom Facebook profila drugog Aleksandra Stojanovića, sa koje se jasno vidi da nije u pitanju ista osoba. Ista fotografija bila je dostupna i svima koji su vijest prenijeli nakon objave. Stoga originalni članak ocjenjujemo kao lažnu vijest, a članke koji su uslijedili kao prenošenje lažne vijesti.

Članak sa lažnom tvrdnjom da se radi o članu “ReStarta” još uvijek je dostupan na portalima “Srna”, “RTRS”, “Moja Banjaluka”, “Radio Sarajevo”, “Slavenski Jutarnji”, “Big portal”, “Vijesti.ba” te “Semberske”. Mnogi drugi su vijest prenijeli, ali su je nakon demanta obrisali ili uredili - jedini koji to nisu učinili su “Srna”, “RTRS”, Radio Sarajevo” i “Moja Banjaluka”, te njihovi članci zadržavaju gore navedene ocjene.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 07.07.2018

Srna: U BANjALUCI UHAPŠENO LICE ZBOG JAVNOG PODSTICANjA NA TERORIZAM

BANjALUKA, 7. JULA /SRNA/ - Pripadnici MUP-a Republike Srpske uhapsili su danas u Banjaluci lice čiji su inicijali A.S. /28/ iz Bijeljine koje je osum...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 07.07.2018

RTRS: U Banjaluci uhapšeno lice zbog javnog podsticanja na terorizam

Pripadnici MUP-a Republike Srpske uhapsili su danas u Banjaluci lice čiji su inicijali A.S. /28/ iz Bijeljine koje je osumnjičeno za javno podsticanje...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.07.2018

Mojabanjaluka: Član grupe "ReStart" uhapšen zbog sumnje da je pozivao na napad na policiju

Dvadesetosmogodišnji A.S. iz Bijeljine lišen je slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo "Javno podsticanje na terorističke aktivnosti", saopš...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.07.2018

Radio Sarajevo: RS / Mladić iz Bijeljine uhapšen zbog pozivanja na terorizam

Pripadnici MUP-a Republike Srpske danas su u Banjoj Luci uhapsili osobu inicijala A.S. (1990.) iz Bijeljine, za koju se sumnja da je izvršio krivično...

  • Prenošenje lažnih vijesti