Protesti u Nizozemskoj: Manipulativno predstavljene fotografije

Društvenim mrežama dijele se fotografije s manipulativnim tvrdnjama da se radi o fotografijama nastalim tokom julskih protesta nizozemskih farmera.

Ilustracija: Unsplashed

Nizozemski farmeri su u julu ove godine počeli protestovati protiv planova vlade te zemlje da smanji količinu đubriva koju farmeri mogu koristiti, ali i broj stoke, navodi se u članku Reutersa od 22. jula. No, smanjenja bi dovela do mogućnosti da se ruralne zajednice u potpunosti ekonomski uguše, izvijestio je Reuters. 

Protesti su privukli pažnju teoretičara/ki zavjere u svijetu i kod nas. U kontekstu teorija zavjere, ovi se protesti povezuju s izmišljenim planovima “elita” da izazovu nestašice i uspostave kontrolu stanovništva, a sve s ciljem da izvrše depopulaciju. O ranijim manipulacijama vezanim za ove proteste pisali smo u analizi na linku.

Neke od manipulacija na društvenim mrežama uključuju navodne fotografije protesta, kojim se “dokazuju” ili masovnost odaziva farmera o kojoj mediji navodno šute, ili neopravdana upotreba sile protiv demonstranata. U ovoj analizi bavili smo se fotografijama za koje se netačno tvrdi da su nastale na ovogodišnjim protestima u Nizozemskoj.

 

Fotografija koja prikazuje stotine traktora na ulici nastala je 2019. godine 

Već drugi dan protesta farmera, na Facebook profilu Mile Albijanic podijeljena je fotografija na kojoj se vide stotine traktora koji su blokirali ulicu, uz opis da se radi o farmerima u Holandiji:

Danasnja slika sa protesta farmera u Holandiji, nije zavrijedila mnogo paznje domaćih medija. Ne samo nasih lokallnih, vec i svjetskih, pogitovo ne Evropskih. Naravno, da ovakve informaciie mogu izazvati lokalno stanovjistvo na slicne organizacije, pa se potkupljeni mediji vode devizom "cutanje je zlato".

Fotografija je s istom tvrdnjom objavljena na Twitteru ovdje i ovdje

Ipak, fotografija nije “zavrijedila mnogo pažnje” u medijima zato što je nastala 2019. godine, o čemu je pisala novinska agencija Associated Press u analizi 7.7.2022. Kako se navodi u članku AP-a, fotografija jeste nastala u Nizozemskoj, ali tokom protesta u oktobru 2019. godine. Objavljena je na stranici agencije Getty Images, gdje je navedeno da je nastala 16.10.2019. godine. Snimio ju je fotograf Robin Van Lonkhuijsen za novinsku agenciju AFP. 

Izvor: Getty Images

Tvrdnju da fotografija objavljena na Facebook profilu Mile Albijanic prikazuje protest farmera u Nizozemskoj ove godine ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

 

Fotografija oklopnih vozila snimljena je u Nizozemskoj prije protesta 

Također 5. jula, na Facebook profilu Mile Perić objavljena je fotografija oklopnih vozila uz sljedeći opis:

Ova oklopna vozila nisu snimljena u Ukrajini - već su juče u Holandiji! Holandska vlada ih je izvezla kako bi se nasilno, poput Trudoove vlade u Kanadi, suprotstavila svojim pobunjenim građanima, farmerima i seljacima.
BBC, ITV, CNN, Fox, RTS, Pink... ćute o ovoj pobuni. Ćute, kako se virus pobune ne bi raširio, kako se ne bi i drugi počeli ugledati na pobunjene holandske seljake.

Fotografija oklopnih vozila objavljena je na web stranici Ministarstva odbrane Nizozemske, gdje je navedeno da se radi o oklopnom vozilu YPR-765 KMar koje se danas koristi za policijske poslove. 

Izvor: Defensie.nl

Fotografiju smo pronašli na web stranici Militaire Spectator s nizozemskom domenom, gdje je korištena kao naslovna fotografija za članak o nizozemskoj kraljevskoj gardi Marechussee, koji je objavljen 6.11.2014. godine.

Na nizozemskom portalu West ova fotografija objavljena je 21. juna 2022. godine. Članak smo preveli koristeći Google Translate, a navedeno je da će na taj dan kraljevska garda proći regijom u oklopnim vozilima te da se stanovništvo ne treba brinuti s obzirom na to da se radi o vojnoj vježbi.

Budući da je fotografija oklopnih vozila objavljena godinama prije, tvrdnja da prikazuje vladin odgovor na proteste 4. jula, objavljena na Facebook profilu Mile Perić, također dobija ocjenu lažna vijest

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 25. 07. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izjave o “potkožnom nadzoru” i “hakiranju ljudi” Yuvala Hararija nemaju veze s mikročipovima

Nerazumijevanje stvarnog značenja koncepta "potkožnog nadzora", kojeg Yuval...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Snimak iz 2019. ne prikazuje posljedice vakcina protiv Covid-19

Snimak koji prikazuje nepomične ljude u parku dijeli se društvenim mrežama...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Teorije zavjere o Gatesu još uvijek popularne: Patenti, vakcine i Epsteinovo ostrvo

Na društvenim mrežama kruži spisak tvrdnji o Billu Gatesu, od kojih su neke...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me