Raskrinkavanje.ba

Prvoaprilska šala o Kolindi Grabar-Kitarović predstavljena kao prava vijest

Hrvatski portal Index je prvog aprila objavio da će Kolinda Grabar-Kitarović voditi mirovne pregovore o ratu u Ukrajini zahvaljujući povjerenju koje je stekla kod ruskog predsjednika Vladimira Putina. Pojedini portali su ovu prvoaprilsku šalu prenijeli kao stvarnu vijest.

Portal Index je prvog aprila, kada se tradicionalno zbijaju šale, objavio šaljivi tekst u kojem se navodi da je bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izabrana da pregovara sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom o ratu u Ukrajini. U tekstu se prenose detalji navodnog tajnog izvještaja Vijeća sigurnosti UN-a, po kojem bi u pregovore s Putinom trebalo uključiti ljude koji imaju historiju odnosa sa ruskim predsjednikom. 

Osoba koja je izabrana za voditeljicu pregovaračkog tima je upravo bivša hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović, kojoj bi ova uloga poslužila kao završni test za poziciju glavne sekretarke NATO saveza, navodi se u šaljivom tekstu.

Međutim, naziv alijanse “istraživačkih medija iz SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Njemačke” koja je “objavila” detalje izvještaja - AP-RL FOOL ukazuje da je riječ o šaljivom sadržaju:

ZAGREB, 1. TRAVNJA

Odnosi između Zapada i Putina došli su u kritičnu fazu u kojoj je postalo previše opasno da mirovni pregovori ovise samo o ukrajinskim i ruskim diplomatima, stoji u novom izvješću Vijeća sigurnosti UN-a čije je detalje ekskluzivno objavila AP-RL FOOL alijansa istraživačkih medija iz SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Prema izvješću koje ima oznaku tajnosti, na dramatičnom sastanku odlučeno je kako je u pregovore "hitno potrebno uključiti osobe koje imaju povijest odnosa s Putinom i koje znaju argumentirati stvari tako da ih on razumije i prihvaća".

“AP-RL FOOL” je izvedenica engleske fraze “April Fool’s”, što je engleski izraz za običaj da se zbijaju šale na prvi april. Alijansa medija s takvim imenom ne postoji.

Kao motiv za šalu o povjerenju koje Kolinda Grabar Kitarović uživa kod ruskog predsjednika zasigurno su poslužili njeni sastanci sa Putinom tokom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018. godine (link), poziv Putinu da posjeti Hrvatsku nakon čestitke na novom predsjedničkom mandatu (link) i slično. Međutim, bivša hrvatska predsjednica je u intervjuu za emisiju RTL Direkt, emitovanu 24.3.2022. godine, govorila o tome kakvi su bili njihovi raniji razgovori i rekla da s Putinom nije razgovarala više od dvije godine. 

Index je za šalu o pregovaračkoj ulozi Grabar-Kitarović kao “argumentaciju” naveo njenu ambiciju da dođe na poziciju nove sekretarke NATO saveza. U spomenutom intervjuu za RTL Direkt, te u kasnijim javnim nastupima (Jutarnji list, 5.4), Grabar-Kitarović je uglavnom zaoblizalila pitanja o ambicijama da dođe na tu poziciju.

Još jedan detalj iz Indexovog teksta jasan je indikator da je riječ o šaljivom sadržaju. U pitanju je citat iz “izvještaja” Vijeća sigurnosti. U njemu se navodi izjava o nestašici jogurta u Jugoslaviji, koju je Grabar-Kitarović dala 2018. za austrijski list Kleine Zeitung, kritikujući jugoslovenski komunizam. 

"Tajne službe zemalja članica Saveza imaju informacije kako Putin i danas svojim suradnicima spominje kako je Kolinda bila prva koja je javno progovorila o važnim temama poput nestašice jogurta u Jugoslaviji. Smatra da je to snažna poruka i pokazatelj svima što se dogodi kad se odmetnu od Rusije, kao što je Titova Jugoslavija učinila, a sada i Ukrajina radi iste greške", stoji u završnom dijelu izvješća.

Indexov šaljivi tekst opremljen je fotografijom Grabar-Kitarović i Putina, koji zajedno drže sportski dres na kojem je ćirilicom ispisano “KOLINDA”. Ova fotografija je kontekstualizirana na samom kraju teksta navodom da je bivša predsjednica od Putina primila dres ruske reprezentacije. Međutim, riječ je o fotomontaži fotografije koju je 15.7.2018. godine snimio Yuri Kadobnov na službenom sastanku Grabar-Kitarović i Putina, koji je održan uoči finala Svjetskog prvenstva u kojem se Hrvatska borila za poziciju šampiona. 

 

Gore: Fotografija iz opreme Indexovog članka; Dole: Izvorna fotografija upotrijebljena za montažu.  Izvor: EPA

 

Od šale do “vijesti”

  Brojni portali iz BiH i regije su prvog aprila prenijeli Indexovu šalu. Neki portali su, ipak, pribjegli intervencijama u tekstu ili su ga objavili u danima poslije prvog aprila, što je ovom neoznačenom šaljivom sadržaju dalo ton stvarne vijesti. 

U članku portala Press Media, objavljenom također 1.4.2022. godine, izostavljen je naziv “alijanse istraživačkih novinara”, odnosno indikacija da se radi o prvoaprilskoj šali.

Kolinda Grabar-Kitarović izabrana za šeficu pregovaračkog tima sa Putinom

U izvještaju koje je objavilo Vijeće sigurnosti UN-a, a koje su objavile alijanske svjetskih istraživačkih medija, da bi se okončao rat u Ukrajini nije dovoljno da mirovni pregovori ovise samo o ukrajinskim i ruskim diplomatama, već i zvaničnici iz drugih zemalja.

Press Media je ovim potezom izostavio detalj koji je “ključ” za prepoznavanje šale. Ostatak teksta formulisan je kao da je riječ o legitimnom izvještavanju. 

Članak ovog portala nije bio opremljen ni fotomontažom sa dresom, nego pravom fotografijom Grabar-Kitarović i Putina sa Svjetskog prvenstva.

Portal Alo je također objavio šalu 1.4. i opremio je naslovom koji su drugi portali koristili kao klikbejt. Naslov ovog portala glasio je:

POTPUNO TAJNI PREGOVORI S PUTINOM VEĆ U TOKU Šokantno je ko je glavni pregovarač-političarka koju svi vrlo dobro znamo)

Portal Sve za vas (.site) je 3.4. objavio članak opremljen istim naslovom. Međutim, u ovom članku je “informacija” o pregovaračkoj ulozi Grabar-Kitarović, bez ikakve indikacije o šaljivom sadržaju, objavljena kao stvarna vijest:

Jedna od onih koja je aktivno uključena u pregovore je nama jako poznata političarka. Radi se naravno i Kolindi Grabar Kitarović i ovo će sigurno biti njen završni test za poziciju generalnog sekretara NATO-a.

Portali Luftika.xyz (2.4) i Top Vijesti Balkan (3.4) objavili su isti naslov. Ipak, u ovim člancima je objavljen i link na članak portala Alo, uz napomenu da se tu može pročitati ostatak teksta. 

Tekst klon portala sve-zavas (.site), koji je imao gotovo identičan naslov, nije sadržavao nijednu informaciju koja je tim naslovom najavljena. U tekstu se, dakle, ne spominju ni tajni pregovori ni informacija da je “političarka koju svi vrlo dobro znamo” Kolinda Grabar-Kitarović.

Zbog izostavljanja indikacije koja bi čitateljima/kama ukazala da je u pitanju šala, članak portala Press dobija ocjenu lažna vijest.

Portal Sve za vas (.site), koji je navode o pregovaračkoj ulozi Kolinde Grabar-Kitarović predstavio kao stvarnu informaciju, dobija ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Ocjenu klikbejt dobija naslov klon portala sve-zavas (.site) čiji tekst ne objašnjava nijednu informaciju najavljenu u naslovu. 

Napomena

13.4.2022. Portal Press Media je u ocjenjeni članak uvrstio informacije koje su nedostajale. U skladu s tim, ovaj članak dobija i ocjenu ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 01.04.2022

PressMedia: Kolinda Grabar-Kitarović izabrana za šeficu pregovaračkog tima sa Putinom

U izvještaju koje je objavilo Vijeće sigurnosti UN-a, a koje su objavile alijanske svjetskih istraživačkih medija, da bi se okončao rat u Ukrajini nij...

  • Lažna vijest
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 03.04.2022

Sve za vas (.site): POTPUNO TAJNI PREGOVORI S PUTINOM VEĆ U TOKU! Šokantno je ko je glavni pregovarač: U PITANJU JE POLITIČARKA KOJU SVI VRLO DOBRO ZNAMO! ŠOK I NEVERICA! (FOTO)

Putin je nekoliko puta govorio da je spremana na pregovore sa Ukrajinom i da je spreman da završi sukobe koji se dešavaju u Ukrajini, ukoliko se ispun...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 03.04.2022

Sve-zavas.site: TAJNI PREGOVORI S PUTINOM U TOKU! Šokantno je ko je glavni pregovarač: U PITANJU JE POLITIČARKA KOJU SVI VRLO DOBRO ZNAMO! (FOTO)

Nastavljamo da se bavimo temom koja je broj jedan u celom svtu, a naravno da je u pitanju ruska invazija na Ukrajinu, koja traje već više od mesec dan...

  • Klikbejt