PSG nije “uduplao” broj pratilaca na Instagramu 24 sata nakon potpisa ugovora sa Messijem

Potpis argentinskog nogometaša sa francuskim klubom je jedna od glavnih vijesti u svijetu sporta ove sedmice. No, ova vijest je popraćena i netačnim tvrdnjama vezanim za navodni eksponencijalni rast broja pratilaca PSG-a na Instagramu.

Ocijenjeni članci
Klix Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Akter Prenošenje lažnih vijesti; Sportske.ba Lažna vijest; Ispravljeno; Tuzlanski info portal Prenošenje lažnih vijesti; Izdvojeno Prenošenje lažnih vijesti; BH Portal Prenošenje lažnih vijesti; Pogled Prenošenje lažnih vijesti; Sport.ba Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Jannah news Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti;

Portal Sportske je 11.8.2021. objavio članak sa sljedećim naslovom:

Efekat zvani Messi: Nestvaran porast pratitelja na službenoj stranici PSG-a

U članku se tvrdi da se nakon transfera Lionela Messija iz Barcelone u Paris Saint Germain, broj pratitelja PSG na Instagramu udvostručio. Kao dokaz za te tvrdnje priložen je navodni screenshot Instagram profila pariškog kluba. 

Transfer Argentinca u Paris Saint Germain, uz sve fudbalske beneficije, Parižanima donosi i veliki porast popularnosti. To se ponajbolje vidi na primjeru zvaničnog Instagram profila pariškog kluba.

Prije Leovog dolaska, PSG je imao nešto manje od 20 miliona pratitelja na Instagramu. Nakon Messijevog transfera – broj onih koji prate PSG na toj mreži se udvostručio!

Iste tvrdnje je prenio i portal Klix, 12.8.2021, u članku sa naslovom u kojem se navodi da je “broj pratitelja PSG-a na Instagramu uduplan za manje od 24 sata”:

Nakon Messijevog dolaska broj pratitelja PSG-a na Instagramu uduplan za manje od 24 sata

Iste tvrdnje 12. augusta objavili su i portali Jannah news, Sport (.ba), Pogled, Bh portal, Tuzlanski info portal i Akter. Portal Izdvojeno je sa druge strane istu tvrdnju objavio u drugom, opširnijem članku koji se ne bavi samo ovom temom. 

Šta su činjenice?

Američki magazin Newsweek se već bavio tvrdnjama koje su predmet ove analize. Newsweek tvrdi da su se glasine o naglom rastu pratilaca PSG-a na Instagramu prvobitno pojavile 11. augusta na društvenoj mreži Twitter. 

Twitter nalog koji se spominje u analizi Newsweeka kao izvor ovih navoda je @footballfunnys, i riječ je o nalogu koji u opisu profila ima upozorenje da se radi o profilu koji objavljuje parodiju.

Zvanični instagram profil ovog fudbalskog kluba iz Pariza na dan pisanja ove analize, 13.8.2021. godine, ima 45.9 miliona pratitelja. 

 

Međutim, nije tačno da se taj broj udvostručio nakon što je Messi potpisao ugovor. 

Messi je zvanično ugovor sa novim klubom potpisao 10. augusta, dok je već 5. augusta bilo zvanično potvrđeno da karijeru neće nastaviti u Barceloni. 

Prema podacima sa CrowdTangle-a, broj pratioca na Instagram profilu PSG-a je u periodu od 5.8.2021. do 13.8.2021. povećan za 8.22 miliona - sa 37.729.575 na dan 5.8.2021. na 45.947.784 u trenutku pisanja ove analize na dan 13.8.2021.


 

Na dan kada je transfer Argentinca ozvaničen, PSG dakle nije imao 19.8 miliona pratitelja kako se tvrdi, nego 41.8 miliona. Na dan transfera, ali i dan kasnije, ovaj profil jeste zabilježio značajan rast od više od 5.5 miliona pratitelja, ali se taj broj zasigurno nije udvostručio. 

Zvanični profil PSG-a  na Instagramu je, prema CrowdTangle-u, brojku od 19.8 miliona pratilaca ostvario davnog 7. marta 2019, te to nije bilo trenutno stanje broja pratilaca na dan 10.8.2021, kako se tvrdi u člancima koji su predmet ove analize.

Dakle, tvrdnje da se broj pratilaca na zvaničnom Instagram nalogu PSG-a uduplao sa 20 miliona na 40 miliona, u samo 24 sata od službenog potpisa argentinskog nogometaša Lionela Messija za ovaj klub, su netačne. Screenshot koji je priložen kao dokaz za navedene tvrdnje, a koji je izvorno objavljen na satiričnom Twitter profilu, vjerovatno je montaža.

Zbog svega navedenog, portal Sportske koji je na našem govornom području prvi objavio navedene tvrdnje, dobija ocjenu lažna vijest. Drugi portali koji su prenijeli ove tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Napomena 16.8.2021.

Članci portala Sportske i Klix su u međuvremenu izmijenjeni tako da sadrže tačne informacije, te dobijaju i ocjenu ispravljeno.

Napomena 20.8.2021.

Članak portala Sport je u međuvremenu izmijenjen tako da sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Semir Džebo Objavljeno: 13. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Lažna vijest
Ivermektin nije lijek za Covid-19, ali ne izaziva sterilitet kod muškaraca

Antiparazitik Ivermektin ne liječi Covid-19, iako ga antivakcinacijski akti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Ispravljeno
Lažna vijest
Dezinformacije lažnog franjevca: Alexis Bugnolo o vakcinama protiv Covid-19

Više od 15.000 interakcija na društvenim mrežama zabilježio je članak u koj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me