Raskrinkavanje.ba

Put agencijske vijesti: Ljuti reditelj, odmetnuti producenti, monarhisti i - NATO

U gotovo komičnom članku, novinska agencija Tanjug je sasvim ozbiljno utvrdila da je svađa unutar ekipe okupljene oko filma “Košare”, nastala kao rezultat - NATO lobiranja.

Na portalu novinske agencije Tanjug, 24. avgusta je objavljen članak pod sljedećim naslovom:

Prekid snimanja filma-pokušaj NATO lobista da menjaju istoriju

Članak je ubrzo nestao sa originalnog linka na portalu pomenute agencije, no pretragom ove stranice se i dalje može pronaći trag ovog teksta.

Iako je Tanjug obrisao članak, u međuvremenu ga je objavio niz portala na kojima se isti može pročitati u izvornom obliku. 

Portal B92 članak preuzet sa Tanjuga je objavio uz sljedeći naslov:

Sukob usred snimanja filma "Košare", iza svega stoji NATO?

Centralna tema članka je prekid snimanja igranog filma"Košare", reditelja Balše Đoge, koji se bavi sukobom srpske i kosovske vojske na prijevoju Košare u blizini granice s Albanijom 1999. godine. Snimanje filma je obustavljeno zbog nesuglasica unutar filmske ekipe, zbog čega je priča i dospjela u medije u Srbiji.

O tome se u Tanjugovom tekstu navodi sljedeće:

Beograd -- POKS ocenio da sukob producenata, reditelja i scenariste filma "Košare", usred snimanja filma, predstavlja pokušaj NATO lobista da menjaju istoriju.

U tome kažu, podržavaju stav komandanta odbrane Košara 1999. godine, pukovnika u penziji Ljubinka Ðurkovića, koji je, podsećaju, kao nestranačka ličnost, bio prvi na listi koalicije Za kraljevinu Srbiju na nedavno održanim parlamentarnim izborima.

Predsednik POKS Žika Gojković istakao je da film "Košare" nije običan film, već mora biti na filmskom platnu ovekovačena slava heroja Košara i putokaz za buduće generacije kako se voli i brani otadžbina.

"Duže od 20 godina čekamo ovu priliku, a sukob filmske ekipe i prekid snimanja, već baca senku na ovo istorijski važno delo naše kinematografije. ''Košare'' će biti poput udžbenika istorije Srbije, i država mora da zaustavi sve pokušaje da se heroji i bitka omalovaže i obesmisle", rekao je Gojković, a navodi se u saopštenju POKS-a.

Uz B92, članak sa istim naslovom objavili su portali Srbin, Naša Borba i Webtribune, dok je na portalima Vaseljenska i Intermagazin članak prenijet uz sljedeći naslov: 

Otkriveno ko sabotira film "Košare"

Tvrdnje iz naslova i teksta po kojima su problemi pomenute filmske ekipe rezultat “pokušaja NATO lobista da menjaju istoriju", preuzete su iz saopštenja “Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije” (POKS) koje se može pročitati i na stranici ove, kako za sebe kažu, "autentične monarhističke" stranke.

Priča o problemima filmske ekipe privukla je pažnju javnosti nakon što je reditelj filma, Balša Đogo, na svom Facebook profilu objavio da su dvojica producenata filma, Nemanja Mićić i Vladan Anđelković "prekinuli na par dana snimanje filma" te mu postavili "ultimativni zahtev" za promjenom scenarija i tražili “da se snime i film i serija za 4,5 dana po epizodi”.

Ta je objava bila povod za mnogobrojne medijske napise o problemima na snimanju filma, uključujući i članak portala Sputnik Srbija, koji je tim povodom razgovarao sa Ljubinkom Đurkovićem, komandantom srpskih jedinica za vrijeme sukoba na Košarama, a koji se na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Srbiji pojavio i na izbornoj listi Koalicije za kraljevinu Srbiju.

Đurković je za Sputnik ovako prokomentarisao nesuglasice oko snimanja filma "Košare":

Sukob i razmimoilaženja između producenata sa jedne i reditelja i scenariste filma sa druge strane nedopustiv je, jer i režija i scenario su prošli proceduru pred žirijem koji je trebalo da dâ glavnu reč o projektu, smatra Đurković.

“Ne bi trebalo zanemariti i trebalo bi imati na umu sumnju da iza svega stoje NATO lobističke grupacije, kojima je stalo da na svim poljima, pa i na umetničkom, omalovaže, unize i obesmisle herojsku borbu i veliku pobedu nad NATO-om“, kaže on.

Đurkovićeve “sumnje” da iza prekida snimanja filma stoje neodređene "NATO lobističke grupacije" su zatim dobile podršku POKS-a, koji je tim povodom i objavio gore pomenuto saopštenje. Ni u jednom od ovih tekstova nije ponuđen nikakav dokaz za tvrdnje da su razmirice na snimanju filma rezultat “lobiranja” NATO-a.

Nejasno je zašto je agencija Tanjug ove neprovjerene teorije odlučila plasirati kao vijest te je putem svog servisa ponudila drugim medijima - pretplatnicima na vijesti državne novinske agencije. Redakcija Raskrinkavanja je Tanjug, kao i nekolicinu drugih portala koji su prenijeli ovaj članak kontaktirala s upitom da li su i kako provjerili ove navode prije objave odnosno prenošenja spornog članka, no do momenta pisanja ove analize odgovore nismo dobili.

Neutemeljena tvrdnja iz naslova i teksta članka agencije Tanjug, po kojoj iza prekida snimanja filma "Košare" stoji "pokušaj NATO lobista da menjaju istoriju" dobija ocjenu lažna vijest.

Naslovi članaka na portalima B92, Naša borba, Srbin i Web Tribune u kojima se propituje da li "iza svega stoji NATO", dobijaju ocjene dezinformacija i klikbejt.

Budući da tekst članka ne daje odgovor na pitanje odnosno ne otkriva “ko sabotira” snimanje filma "Košare", ocjene klikbejt i dezinformacija dobijaju i naslovi na portalima Vaseljenska i Intermagazin.

(Raskrinkavanje.ba)


 

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 24.08.2020

Tanjug: Prekid snimanja filma - pokušaj NATO lobista da menjaju historiju

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) ocenio je danas da sukob producenata, reditelja i scenariste filma "Košare", usred snimanja filma, predstavlja...

 • Lažna vijest
 • Demantirano
Klikbejt 24.08.2020

B 92: Sukob usred snimanja filma "Košare", iza svega stoji NATO?

Beograd -- POKS ocenio da sukob producenata, reditelja i scenariste filma "Košare", usred snimanja filma, predstavlja pokušaj NATO lobista da menjaju...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 24.08.2020

Srbija info: Sukob usred snimanja filma "Košare", NATO stoji iza svega?

Beograd - POKS je ocijenio da sukob između producenta, režisera i scenariste filma "Košare", usred snimanja filma, predstavlja pokušaj NATO lobista da...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 24.08.2020

Nasa borba: „KOŠARE“ I PROBLEM U FILMU: Iza svega stoji NATO?

Košare i prekid snimanja filma

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 24.08.2020

Webtribune: Sukob usred snimanja filma “Košare”, iza svega stoji NATO?

POKS (Pokret obnove kraljevine Srbije) ocenio da sukob producenata, reditelja i scenariste filma “Košare”, usred snimanja filma, predstavlja pokušaj N...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 24.08.2020

Vaseljenska: Tko je otkrio snimanje filma "Košare" otkrio

POKS je ocijenio da sukob između producenta, redatelja i scenarista filma "Košare" usred snimanja filma predstavlja pokušaj NATO lobista da promijene...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 25.08.2020

Intermagazin: OTKRIVENO KO SABOTIRA SNIMANJE FILMA „KOŠARE“

POKS ocenio da sukob producenata, reditelja i scenariste filma „Košare“, usred snimanja filma, predstavlja pokušaj NATO lobista da menjaju istoriju.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija