Raskrinkavanje.ba

Putarina na dionici autoputa Svilaj – Odžak se ipak naplaćuje

Nekoliko je medija, izvještavajući o novootvorenoj dionici autoputa Svilaj – Odžak, navelo da se putarina ne naplaćuje, što je netačno.

Izvještavajući o novootvorenoj dionici autoputa Svilaj – Odžak, Klix je 30.9.2021. godine objavio članak s naslovom:

Provozali smo se novim autoputem dužine 10,7 kilometara od Odžaka do Svilaja

U članku se navodi da se putarina na ovoj dionici autoputa ne naplaćuje.

(...) Putarina se ne plaća jer se čeka odluka Vlade FBiH na jučerašnji zahtjev JP Autoceste da se plaćanje cestarine odgodi do 1. decembra ove godine. (...)

Redakcije Dnevnog avaza i Hayata su takođe istog dana na svojim portalima objavile autorske članke o vožnji novom dionicom autoputa.

Provozali smo se novim autoputem do Svilaja (Dnevi Avaz)
HAYAT.BA DONOSI SNIMAK VOŽNJE NOVIM AUTOPUTEM: JAKE POLICIJSKE SNAGE, DOGAĐAJ POD LUPOM REGIONALNIH MEDIJA (Hayat)

I u ovim člancima se navodi kako se putarina ne plaća jer se čeka odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o tome da se plaćanje putarine na dionici Odžak – Svilaj odgodi do 1.12. ove godine.

Putarina se ne plaća jer se čeka odluka Vlade FBiH na jučerašnji zahtjev JP Autoceste da se plaćanje cestarine odgodi do 1. decembra ove godine. (Avaz, Hayat)

Podsjetimo da su Autoceste FBiH 28.9.2021. godine, dva dana prije otvaranja dionice Svilaj – Odžak, uputile Vladi FBiH prijedlog po kojem bi se plaćanje cestarine na ovoj dionici odgodilo do početka decembra. Kako je i objavljeno na zvaničnoj stranici Autocesta FBiH, razlog upućivanja ovog prijedloga je promocija elektronske naplate cestarina i promocija novootvorene dionice.

JP Autoceste FBiH je Vladi Federacije Bosne i Hercegovine uputilo na razmatranje i odlučivanje prijedlog odgode početka plaćanja cestarine na dionici Svilaj – Odžak do dva mjeseca odnosno do 01.12.2021. godine radi promocije elektronske naplate cestarine i promocije novootvorenog dijela autoceste.

Prijedlog odluke o neplaćanju putarine se nije našao na dnevnom redu sjednica Vlade FBiH, koje su održane u međuvremenu.

Kako se vidi u dnevnom redu sjednice Vlade FBiH koja je održana 30.9.2021. (283. sjednica), prijedlog o odgodi plaćanja koje su Autoceste FBiH uputile nije se našao na dnevnom redu. Ovaj prijedlog se nije našao ni na dnevnom redu sjednice koju je Vlada FBiH održala 7.10.2021. (284. sjednica).

Dakle, u trenutku objave članaka na portalima Klix, Dnevni avaz i Hayat (30.9.2021), prema zvanično dostupnim informacijama i zvaničnim stranicama Javnog preduzeća Autoceste FBiH i Vlade FBiH, nije bilo odluke ni saopštenja o tome da se putarina na dionici Svilaj – Odžak ne plaća.

Za odgovor na pitanje da li se putarina na pomenutoj dionici naplaćuje ili ne, obratili smo se Autocestama FBiH. U pisanom odgovoru ovog preduzeća saopšteno nam je da se putarina na ovoj dionici naplaćuje od dana puštanja u promet.

Putarina na dionici Svilaj - Odžak se naplaćuje od dana puštanja u promet navedene dionice. Ista je regulisana Uredbom o izmjeni uredbe o naplati naknade za korištenje autoceste A1 koju je vlada FBiH donijela na 245. sjednici održanoj 26.11.2020. godine,  a sve u skladu sa Članom 6. i Članom 110. Zakona o cestama FBiH.
Link uredbe se može pronaći na linku https://www.jpautoceste.ba/wp-content/uploads/2020/11/Uredba-o-izmjeni-Uredbe-o-naplati-naknade-za-kori%c5%a1tenje-autoceste-A1-SN-86-20.pdf
Link Zakona o cestama FBiH: https://www.jpautoceste.ba/images/zc2.pdf

Kako je i navedeno u članu 1. Uredbe o izmjeni Uredbe o naplati naknade za korištenje autoceste A1, naknada za korištenje autoceste na dionici Svilaj – Odžak iznosi 1,20 KM za I klasu vozila, 2,50 KM za II, 3,50 za III, te 5 KM za IV klasu vozila.
 

U vezi s prijedlogom o odgađanju plaćanja putarine na dionici Svilaj – Odžak, iz Autocesta FBiH su za Raskrinkavanje potvrdili da, nakon slanja prijedloga Vladi FBiH i resornom ministarstvu, do trenutka objave ove analize nisu dobili nikakve informacije o ishodu prijedloga.

Dakle, iz navedenih činjenica je jasno da se putarina na dionici Svilaj – Odžak naplaćuje. Tačno je da su Autoceste FBiH uputile na razmatranje i odlučivanje prijedlog odgode početka plaćanja cestarine Vladi FBiH, ali do trenutka objave analiziranih članaka, pa i objave ove analize, taj prijedlog Vlada FBiH nije uvrstila na dnevni red sjednica.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz članaka portala Klix, Dnevni avaz i Hayat, da se putarina na dionici Svilaj – Odžak ne naplaćuje “jer se čeka odluka Vlade FBiH na jučerašnji zahtjev JP Autoceste da se plaćanje cestarine odgodi do 1. decembra ove godine”, ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Napomena: 12.10.2021.

Redakcije portala Klix, Hayat i Avaz su nakon objave analize dostavile prvobitno objavljene članke ispravljene u skladu sa tačnim navodima te su članci ocijenjeni i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 30.09.2021

Klix: Provozali smo se novim autoputem dužine 10,7 kilometara od Odžaka do Svilaja

Bosna i Hercegovina će danas napokon dobiti nove kilometre autoputa, koji će biti pušteni u funkciju nakon otvaranja Međunarodnog graničnog prijelaza...

  • Dezinformacija
  • Ispravljeno
Dezinformacija 30.09.2021

Avaz: Provozali smo se novim autoputem do Svilaja

Granični prijelaz je povezan s 10,5 kilometara autoceste Svilaj - Odžak dio Koridora 5C

  • Dezinformacija
  • Ispravljeno
Dezinformacija 30.09.2021

Hayat: HAYAT.BA DONOSI SNIMAK VOŽNJE NOVIM AUTOPUTEM: JAKE POLICIJSKE SNAGE, DOGAĐAJ POD LUPOM REGIONALNIH MEDIJA

Kao što je i najavljeno, Bosna i Hercegovina danas dobija nove kilometre autoputa koji će biti pušteni u funkciju nakon otvaranja Međunarodnog graničn...

  • Dezinformacija
  • Ispravljeno