Raskrinkavanje.ba

Putin nije donio uredbu kojom se povećavaju sve plate, penzije i socijalna davanja

Na društvenim mrežama širi se netačna tvrdnja da je predsjednik Ruske Federacije donio uredbu kojom se povećavaju sve plate, penzije i socijalna davanja u ovoj zemlji te da je ona stupila na snagu

Na Facebook profilu Vesna Ćurguz 18. marta objavljena je fotografija predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i status u kome se tvrdi da je na snagu stupila Putinova uredba kojom se povećavaju penzije, budžetske plate i socijalna davanja u ovoj zemlji. 

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin potpisao je Uredbu kojom se podižu sve penzije, budžetske plate i sva socijalna davanja.

Dekret stupa na snagu danom potpisivanja, tj danas.

Ovaj post je na Facebooku podijeljen preko 500 puta.

Identičnu objavu pronašli smo i na Facebook stranici Vijesti Srpske, na istoimenom Instagram profilu i na VK profilu Aldp Desanti. Isti status, uz drukčiju fotografiju, objavio je Facebook korisnik Sergej Ivanov.

 

Šta su činjenice?

 

Nakon što je Rusija 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu, brojne države širom svijeta uvele su sankcije ovoj zemlji. Uslijedilo je povlačenje brojnih inostranih kompanija iz Rusije,  a vrijednost ruske rublje je dodatno pala u odnosu na dolar. Kako bi ublažili posljedice sankcija i stabilizovali tržište, u Ruskoj Federaciji sproveden je niz mjera

Sredinom marta, ruski predsjednik je obećao da će povećati minimalnu platu u Rusiji, kao i plate svim radnicima u javnom sektoru, a kao dio mjera ublažavanja posljedica ekonomskih sankcija Zapada ovoj zemlji. Međutim, takva odluka nije bila donesena u vrijeme kada su analizirani postovi bili objavljeni.

Vladimir Putin je 16. marta 2022. godine održao videosastanak sa šefovima vlada, opunomoćenicima predsjednika u federalnim okruzima te čelnicima regiona o mjerama socioekonomske podrške regionima. Na zvaničnoj stranici ruskog predsjednika moguće je pronaći njegovo obraćanje tim povodom, iz koga je jasno da povećanje plata tek treba da se desi u budućnosti.

Razumijem da rastuće cijene ozbiljno utiču na primanja ljudi, tako da ćemo u bliskoj budućnosti donijeti odluku o povećanju svih socijalnih davanja, uključujući naknade i penzije, podizanju minimalne plate i egzistencijalnog nivoa, kao i povećanju plata u javnom sektoru. Molim Vladu da izračuna tačne parametre takvog povećanja. 

O ovoj najavi povećanja plata, penzija i socijalnih davanja pisao je i Financial Times u članku kog su prenijeli i neki mediji na našem govornom području (link).

Vladimir Putin je početkom marta potpisao Zakon o zaštiti privrede i građana od stranih sankcija, kojim se, između ostalog, Vladi daje mogućnost brzog povećanja penzija. U saopštenju objavljenom na sajtu Državne Dume 9. marta navodi se:

Prema novom zakonu, Vlada Ruske Federacije stiče pravo da bez odlaganja donosi odluke o dodatnoj indeksaciji određenih vrsta penzija, određivanju visine socijalnog dodatka na njih, povećanju troška jednog penzijskog koeficijenta, kao i indeksiranju iznosa fiksne isplate penzionog osiguranja.

Tvrdnju da su u Rusiji povećane penzije, plate i socijalna davanja je na našem govornom području već opovrgao hrvatski Faktograf.

Shodno navedenom, tvrdnju da je ruski predsjednik potpisao uredbu kojom se podižu sve penzije, budžetske plate i sva socijalna davanja, te da je ona stupila na snagu istog dana, ocjenjujemo kao dezinformaciju.

(Raskrinkavanje.ba

Pogledajte originalne članke