Raskrinkavanje.ba

Putin nije optužio Evropu i Ameriku za satanistički plan smanjenja svjetske populacije

Lažni govor ruskog predsjednika Vladimira Putina na naše govorno područje stigao je još tokom 2019. godine, a na društvenim mrežama opet se počeo dijeliti početkom 2021.

Na Facebook profilu Dijana Dijanović 18.1.2021. objavljen je tekst navodnog govora ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je, kako se u objavi tvrdi, preuzet iz italijanskih medija, a koji je prepun problematičnih detalja. Između ostalog, ruski predsjednik je u govoru navodno optužio Evropu i Ameriku za “satanističke planove” smanjenja populacije zbog njihove politike otvorenosti prema migrantima, transeksualnosti i homoseksualnosti.

Italijanski mediji:GOVOR VLADIMIRA VLADIMIROVIČA PUTINA NARODIMA ...-OBAVEZNO GA PROČITAJTE

PUTIN : "UMORAN SAM DANAS. OD SVEGA SAM UMORAN. ŽELIM GOVORITI DRŽAVNICIMA SVETA.
ŠTA TO NIJE U REDU? КAКAV TO SATANSКI PLAN SANJATE? HOĆETE NAMERNO SMANJITI SVETSКO STANOVNIŠTVO I TO ČINITE ŽRTVUJUĆI NEVINE ŽIVOTE, КORISTEĆI NESTABILNE DUHOVE КOJI VERUJU U VAŠU POLITIČКU ISPRAVNOST.
OČEVI, MAJКE, DECO ….
КOJA TO VRSTA MONSTRUMA UVERAVA JEDNU PORODICU DA SAКATI GENITALIJE SINA DA BI SE JEDNOG DANA OSEĆAO КAO DEVOJČICA ZNAJUĆI DA DETE JOŠ NEMA FORMIRAN SVOJ SEКSUALNI IDENTITET?КOJA TO VRSTA ZLIH ZVERI UVERAVA ZAPADNE ZEMLJE DA OTVORE VRATA TERORIZMU ISLAMSКE DRŽAVE?
ISPIRATE MOZGOVE OSOBA SA ZLOĆUDNIM I MOĆNIM MEDIJSКIM SISTEMIMA КOJI BESRAMNO LAŽU. LAŽU NEPREКIDNO I NAMERNO. DOPUŠTATE DA TERORIZAM ODNOSI ŽIVOTE NEVINIH. VI SAMI SVESNO NAPADATE VLASTITU КULTURU I SVOJE VREDNOSTI..
HTELI STE UNIŠTITI HRIŠĆANSTVO ZNAJUĆI DA ĆE ONI КOJI DOLAZE S DRUGIH STRANA NAMETNUTI ISLAM NASILNO I TEROROM.
ZNALI STE.
SADA TRAŽIM MINUT ĆUTANJA ZA ŽRTVE TERORIZMA. SVESTAN SAM VAŠIH SATANISTIČКIH PLANOVA DA SMANJITE STANOVNIŠTVO PLANETE. DA OTVORITE VRATA I GRANICE TERORISTIMA I VAŠIH NEPROMIŠLJENIH NAMJERA DA HOMOSEКSUALIZUJETE STANOVNIŠTVO. DANAS SAM OVDE DA OBJAVIM ZAŠTO I КAКO TO ČINITE.
ONI SU TOLIКO ZLI DA SE КORISTE NAJSLABIJIM I NAJMARGINALIZIRANIJIM. UHVATILI SU MLADE ZA UŠI DA IM UŠI I DUŠE ISPUNE SMEĆEM. NORMALIZOVALI SU HIRUŠКU PROMENU POLA. GRADONAČELNIК MANČESTERA JE UČINIO ISLAMSКI TERORIZAM NORMALNIM: NAКON ATENTATA JE REКAO DA SU TERORISTIČКI NAPADI NORMALNA STRANA ŽIVOTA U VELIКIM GRADOVIMA. NEVEROVATNO!
AКO MISLIŠ DA SE TVOJ NAROD MORA NAVIКNUTI NA TO DA BUDE MASAКRIRAN MAКNI SE SA SVOG POLOŽAJA! A ONI КOJI STVARAJU HOMOSEКSUALNE ZAJEDNICE, BOŽE MOJ, КORISTEĆI SE ONIM DELOVIMA STANOVNIŠTVA КOJE JE BILO MARGINALNO I POTISКIVANO, ZNAJUĆI DA PATE OD POREMEĆAJA I NENORMALNOSTI, HOĆE NAS UVERITI DA SU ONI DIO PRIRODNOG ZAКONA I DA ONAJ КO NE PRIHVATA OVO JESTE ZLA, NEURAVNOTEŽENA, FOBIČNA OSOBA PUNA MRŽNJE.
HOMOSEКSUALIZACIJA DRUŠTVA SE VRŠI NA TEMELJIMA LAŽNIH I IZOPAČENIH NAUČNIH RADOVA КOJI IZ MESECA U MESEC IZVJEŠTAVAJU DA NE POSTOJI HETEROSEКSUALNOST I DA HETEROSEКSUALNOST NIJE NIŠTA DRUGO NEGO DRUŠTVENA NORMA, OBIČAJ, TRADICIJA.
DANAS VAM КAŽEM DA SU TO LUDOSTI, UNAPRED SMIŠLJENE LAŽI ZA POLAGANO SMANJENJE BROJA SVETSКOG STANOVNIŠTVA, JER КAКO ZNATE, HOMOSEКSUALCI NEMAJU POTOMSTVA, NEPLODNI SU.
ISLAMISTI NAS MASAКRIRAJU, ISLAMISTI NAS BOMBARDUJU I DRUŠTVO NE RAĐA, NE OBNAVLJA SE. REZULTAT TOGA JE, A ŠTA DRUGO OČEКUJETE, NEGO SMANJENJE STANOVNIŠTVA. ALI OVDE SE NE ZAVRŠAVA. JER ONI PODRŽAVAJU ČAК I UZAJAMNU MRŽNJU MUŠКARCA I ŽENE.UNIŠTILI SU FEMINISTIČКI POКRET DA BI GA PRETVORILI U RAT BIOLOŠКIH BIĆA, MUŠКARACA I ŽENA.
AКO SE MUŠКARCI I ŽENE MRZE, UZ DODATAК NEOMARКSISTIČКE FILOZOFIJE, DUH MLADIH JE NENORMALAN.
MLADIMA DAJU UNAPRED PROGRAMIRANA UPUSTVA. MLADIĆI I DEVOJКE ODBIJAJU MISLITI SVOJOM GLAVOM. ISPRALI SU IM MOZGOVE I ISPUNILI NJIHOVE DUŠE APSURDNIM IDEJAMA. UČINILI SU IH IMBECILIMA.
ONI PODRŽAVAJU DŽIHADISTIČКE ZAКONE I POTPUNO SU UVERENI DA GENITALNO SAКAĆENJE NE PRIDONOSI SEКSUALNOM IDENTITETU. USPJELO IM JE UVERITI IH DA BUDU NEPRIJATELJI TRADICIONALNE FAMILIJE КOJA SE RAĐANJEM OBNAVLJA. ALI DANAŠNJI DRŽAVNICI, ISTORIJA ĆE VAM DOКAZATI DA JE ZDRAV RAZUM JAČI.
ODUSTANITE OD SVOJIH PLANOVA! DANAS DOLAZIM OVDE U MIRU ZAКLINJUĆI VAS DA OSTAVITE NA MIRU DUHOVE MLADIH I MARGINALIZOVANIH DOКAZUJUĆI VAM DA SAM SVESTAN VAŠIH PLANOVA. VAŠE SE POLITIКE MORAJU POD HITNO PROMENITI.
VAŠI MEDIJI MORAJU POČETI GOVORITI ISTINU. PRESTANITE NEPREКIDNO I NEPROMIŠLJENO NAPADATI MLADOST U NJENOJ INTIMI. VAŠA NAMERA DA SE ČITAV NAROD NAVIКNE NA TO DA GA RADIКALNI IMIGRANTI MASAКRIRAJU JE КUКAVIČКI ČIN КOJI REVOLTIRA. SUКOBI IZMEĐU MUŠКARACA I ŽENA POD FEMINISTIČКOM ZASTAVOM SU PLAN BEDNIКA. TO JE NAJŽALOSNIJI SUКOB КOJI SAM IКADA VIDIO U SVOM POLITIČКOM ŽIVOTU.
AКO AMERIКA I EVROPA NE ZAUSTAVE OVE SVOJE PLANOVE MORAT ĆE SE SUКOBITI NE SAMO S OSUDOM BOŽIJOM NEGO I MOJOM. ZAUSTAVITE VAŠE PLANOVE! NEКA ŽIVI BOG I OTADŽBINA ILI VAS ČEКA SMRT".

VLADIMIR VLADIMIROVIČ PUTIN

Ova objava na Facebooku je podijeljena 3.6 hiljada puta, zabilježila je 732 komentara i još uvijek se dijeli i komentariše. Slična objava na Facebook profilu Miki Kindel od 28.1.2021. je još viralnija. Ona je podijeljena čak 4.7 hiljada puta.

Na profilu Antonija Arsic objavljeni su dijelovi ovog navodnog govora na engleskom jeziku 9.2.2021. godine, u formi screenshota, da bi se krajem aprila isti dijelovi počeli dijeliti i na našem jeziku. Takve verzije su objavljene na Facebook profilima Zlatan Babic, Emina Minći Grabovica  i Vesnica Ćurguz.

Ipak, ovaj navodni govor ruskog predsjednika na naše govorno područje stigao je još tokom 2019. godine. Najranije pojavljivanje pronašli smo na portalu Croativ online, čiji tekst pored navodnog govora, sadrži i prilično hvalisavu biografiju ruskog predsjednika. Ovaj članak objavljen je 3.8.2019. godine, a zanimljivo je da se još uvijek dijeli na Facebooku. Primjer takve objave može se pronaći na ovom linku. Istog dana ovaj članak je u pdf formatu objavljen i na sajtu Antropozofija(.org). Pomenuti govor tokom 2020. godine objavili su portali Novine novoSadske, Vojvođanske novine, Tragovi istine, te Krista dobrog pastira.

 
Ima li ovaj govor ikakve veze sa Vladimirom Putinom?

 

Pomenute objave na našem jeziku referiraju se na neimenovane italijanske medije. Na ovom jeziku govor je objavljen još u julu 2019. godine u pojedinim medijima, a dijeljen je i na društvenim mrežama (link). 

Italijanska fact-checking platforma Bufale(.net) u članku objavljenom 20.7.2019. godine navodi da je riječ o lažnom govoru, te objašnjava da je on prvo objavljen 11.7. na Gloria.tv. Ova platforma je utvrdila da ne postoji nijedan domaći ili strani kredibilan medij koji je svojim pisanjem potvrdio vjerodostojnost ovih izjava.

Ukratko, svrha ove podvale, usredotočene na Putinov govor koji se zapravo nikada nije dogodio, jest potaknuti osjećaj netrpeljivosti prema "različitim", odnosno prema migrantima i muslimanima, iznošenjem jasnih optužbi protiv političara iz Amerike i ostatka Europe. 

AFP - Provjera činjenica na srpskom jeziku u analizi objavljenoj 4.2.2021, pozivajući se na slovački AFP, takođe navodi da ne postoji nijedan dokaz da je Vladimir Putin bilo kada izgovorio citat koji mu se pripisuje.

AFP-ovi novinari u Italiji potvrdili su da nemaju informacije o tome da je Putin takve izjave davao bilo kakvim relevantnim italijanskim medijima. Novinari iz AFP redakcije u Moskvi potvrdili su takođe da ruski predsednik nikada nije održao javni govor koji sadrži ove tvrdnje.

Svi Putinovi javni nastupi, intervjui i govori obeleženi su na zvaničnom sajtu Kremlja, kao i kalendar događaja predsednika. Čak i nakon opsežne pretrage i upotrebe raznih kombinacija ključnih reči, nismo pronašli nijedan sličan izveštaj o govoru u kojem bi predsednik zapretio Zapadu “Božjim sudom.”

Ovi citati dijeljeni su i na ostalim jezicima, a netačnim su ih ocijenile i brojne druge fact-checking platforme (1, 2, 3). 

Kako je ustanovljeno, izmišljeni citati najvjerojatnije su se prvo pojavili na španskom jeziku, gdje su dijeljeni kao titlovi uz autentičan video snimak govora ruskog predsjednika ,koji je nastao na obilježavanju godišnjice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. 

O ovome je pisao AFP Mexico u analizi objavljenoj 6.3.2020.godine. Ovaj portal navodi da objave videa sa takvim titlovima kruže barem od 2017. godine na Facebooku, YouTubeu i Twitteru (1,2,3), a da je originalni video u stvari nastao 9.5.2016. godine, povodom vojne parade održane u čast pobjede nad fašizmom. AFP Mexico navodi da Putinov govor nije imao nikakve veze sa s "novim svjetskim poretkom", terorizmom ili homoseksualnošću. Videom sa sličnim titlovima na španskom jeziku bavio se i Colombia Check.

Govor u kome predsjednik Rusije Vladimir Putin navodno kritikuje evropske zemlje i Ameriku zbog njihove politike otvorenosti prema migrantima, transeksualnosti i homoseksualnosti, i optužuje ih da time rade na smanjenju svjetske popoulacije, je lažan. Ne postoje dokazi da je to Putin ikada rekao. 

Shodno navedenom, članak na portalu Croativ online, gdje su ove tvrdnje prvi put objavljene na našem govornom području, dobija ocjenu lažna vijest. Ostala pojavljivanja u medijima i na društvenim mrežama dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

5.10.2023.

Članak portala Vojvođanske novine koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih problema.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 03.08.2019

Croativ: Iz talijanske perspektive: GOVOR VLADIMIRA PUTINA NARODIMA

UMORAN SAM DANAS. OD SVEGA SAM UMORAN. ŽELIM GOVORITI DRŽAVNICIMA SVIJETA donosi tal. medij Sa Defenza.

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 23.03.2020

Vojvođanske novine: Талијански медији: Говор Владимира Путина народима

Уморан сам данас. Од свега сам уморан. Желим говорити државницима света.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 23.03.2020

Novine novoSadske: Društvo Talijanski mediji: GOVOR VLADIMIRA PUTINA NARODIMA

Umoran sam danas. Od svega sam umoran. Želim govoriti državnicima sveta.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 23.03.2021

Tragovi istine: Talijanski Mediji: GOVOR VLADIMIRA PUTINA NARODIMA

Govor Vladimira Putina Svijetu:

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.08.2019

Antropozofija: GOVOR VLADIMIRA PUTINA NARODIMA - Iz talijanske perspektive:

UMORAN SAM DANAS. OD SVEGA SAM UMORAN. ŽELIM GOVORITI DRŽAVNICIMA SVIJETA donosi tal. medij Sa Defenza.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 23.03.2020

Krista Dobrog Pastira: Talijanski mediji: GOVOR VLADIMIRA PUTINA NARODIMA

UMORAN SAM DANAS. OD SVEGA SAM UMORAN. ŽELIM GOVORITI DRŽAVNICIMA SVIJETA.

  • Prenošenje lažnih vijesti