Putin nije rekao da građani imaju opciju 15 dana izolacije ili 5 godina zatvora

Uvidom u zvanični registar svih izjava Vladimira Putina, ustanovili smo da izjava koja se našla na fotografijama koje kruže internetom nije tačna, i da Putin nije rekao da građani imaju dvije opcije: 15 dana izolacije ili 5 godina zatvora.

Tokom posljednja 24 sata na adresu Raskrinkavanja stigle su desetine upita čitatelja koji su slali istu fotografiju koja je viralna na društvenim mrežama i na aplikacijama za komunikaciju. 

Na fotografiji, uz lik Vladimira Putina, stoji i citat koji se pripisuje ruskom predsjedniku.

Stigla corona i u Rusiju i Putin sazvao press konferenciju: Građani Rusije imate 2 opcije: 15 dana izolacije ili 5 godina zatvora. Doviđenja. Kraj press konferencije. 

Čitatelji su nam prijavili još jednu verziju fotografije koja je kružila internetom, a koja sadrži iste tvrdnje.

Portal Cafe je jednu od ovih fotografija objavio na svojoj Facebook stranici, baš kao i stranica Zanimljivosti

Pretraga riječi “Putin” i “zatvor” na Twitteru na engleskom jeziku otkrila nam je da iste tvrdnje ovom društvenom kruže još od 21. marta, dok su se dan kasnije pojavile i objave sa istim opisom i fotografijom koja je došla i do našeg govornog područja. 

Ista tvrdnja kasnije se pojavila i na Twitteru na našem govornom području.

S obzirom na prijave koje je dobilo Raskrinkavanje, ali i komentare koji su korisnici/e društvenih mreža ostavljali ispod ovakvih fotografija, značajan broj ljudi je ovaj “meme”, očito šaljivog karaktera, shvatio ozbiljno, a tvrdnje prihvatio kao činjenice. Tako su ispod fotografija korisnici društvenih mreža ostavljali komentare u kojima su pozdravljali odluku, ali napominjali kako bi druge zemlje trebale pratiti takav potez. 

Kako bi provjerili istinitost tvrdnji sa fotografije, prvo smo u Google upisali ključne riječi, nakon čega smo zaključili da ni jedan od regionalnih medija nije pisao o sličnim tvrdnjama. Kada smo iste ključne riječi pretražili na engleskom jeziku, ustanovili smo da je portal The news pisao o ovim tvrdnjama. U svom članku, ovaj portal navodi da je glumica Mehwish Hayat podijelila ovu fotografiju na svom Instagram profilu, međutim portal napominje da nije poznato da li je tvrdnja sa fotografije tačna. Osim ovog članka, ne postoji pomen istih tvrdnji na engleskom jeziku. 

Uvidom u zvanični registar svih izjava Vladimira Putina, ustanovili smo da izjava koja se našla na fotografijama koje kruže internetom, nije tačna. Brzom pretragom smo ustanovili da ni u jednom od svojih 5 govora u mjesecu martu Putin nije pomenuo riječ “zatvor”. 

Sa druge strane, prema članku BBC-a koji je objavljen 22. marta, u Rusiji “ne postoji sveobuhvatna naredba da se ostane kod kuće”, dok je “Kremlj u petak insistirao na tome da se o blokiranju Moskve "uopće ne raspravlja"”.

S obzirom na činjenice, nepostojeću izjavu Vladimira Putina o tome da građani imaju opciju 15 dana izolacije ili 5 godina zatvora, ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 22. 03. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me