Putin nije Srbiji ponudio ulazak u Evroazijsku uniju i ODKB u zamjenu za preuzimanje Kosova i Metohije

Izjava ruskog političkog komentatora se u dezinformativnim narativima godinama pripisuje Vladimiru Putinu, te se tako predstavlja kao zvanična državna politika.

Ocijenjeni članci
Srbija danas (.com) Lažna vijest; Klikbejt; Ispravljeno; Beograd365 Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; 365 Srbija Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt;

Grupa Facebook stranica tematski zasnovanih na temama iz pravoslavnog kršćanstva je 27.7.2021. objavila članak portala Beo365grad. Sam članak je objavljen 25.12.2017. godine i ima sljedeći naslov:

PUTIN PONUDIO SRBIJI ONO ŠTO SE NE ODBIJA: Rusija preuzima Kosmet, a Beograd ulazi u Evroazijsku uniju i ODKB

U članku se tvrdi:

Ako Srbija zatraži i bude primljena u Evroazijsku uniju i ODKB, problem Kosova i Metohije postao bi i ruski problem, što bi u startu garantovalo bezbednost i život za Srbe, jer Rusija priznaje celovitost Srbije.

Ovaj plan ponudio je Srbiji, ruski filozof i lider Međunarodnog evroazijskog pokreta Aleksandar Dugin. On je, međutim, dodao i da to ne znači da bi Rusija odmah pokrenula vojnu operaciju, ali bi pružila određene garancije sa kojima bi moglo spokojnije da se živi.

Potom se navodi:

Dugin, koga smatraju savetnikom predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je bi da bi u slučaju da Srbija zatraži prijem u Evroazijsku uniju i ODKB, Rusija morala da razmotri taj zahtev uzimajući u obzir volju naroda. On smatra da Srbija treba da izvrši političko samoubistvo da bi ušla u EU.

Kao izvor članka navodi se portal Srbija Danas koji je identičan članak objavio 1.7.2017. godine. Osim ova dva portala, članak je objavljen i na portalu 365Srbija 25.12.2017. koji je izgledom identičan portalu Beo365grad.

Šta su činjenice?

Odmah nakon čitanja drugog paragrafa jasno je da je centralna tvrdnja iz naslova o tome kako je Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije, Srbiji “ponudio” preuzimanje kontrole nad Kosovom i Metohijom u zamjenu za ulazak Srbije u Evroazijsku uniju i Organizaciju dogovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) netačna. U samom tekstu analiziranog članka ističe se da je ovaj plan “ponudio” ruski politički analitičar, strateg i filozof Aleksandr Dugin, a ne Vladimir Putin. Njegova knjiga “Osnovi geopolitike: Geopolitička budućnost Rusije”, iz 1997. godine, smatra se utjecajnom u ruskim vojnim i vanjsko političkim krugovima te se koristila u svrhe podučavanja u Vojnoj akademiji Generalštaba Oružanih snaga Rusije. No, dok je Dugin utjecajan mislilac u vanjsko političkim krugovima, Andre Radin i Clint Reach iz RAND Corporation, američkog think-tanka, smatraju kako Dugin nema utjecaja na donošenje zvaničnih odluka:

Nadalje, dok se navodi da Dugin ima veze s ruskim zvaničnicima, uključujući i rusko vojno rukovodstvo i, iako ruski lideri mogu povremeno citirati njegove radove ili ideje, ne čini se da je on direktno uticajan u kreiranju ruske politike. Njega je moguće najbolje koncipirati kao ekstremističkog provokatora s nekim ograničenim i perifernim utjecajem nego kao utjecajnog analitičara s direktnim utjecajem na politiku. Čini se da nema direktne veze s glavnim političkim strankama - poput Jedinstvene Rusije, Komunističke partije, Liberalno demokratske partije Rusije i Rodine - koje zagovaraju antizapadnu i agresivnu regionalnu politiku. On je također smijenjen s položaja na moskovskom državnom univerzitetu nakon što je pozvao na ubistvo ukrajinskih nacionalista, a ponudio je i značajne kritike Putinove politike u Ukrajini.

Dakle, ne samo da Dugin nije savjetnik ruskog predsjednika već su njegove direktne veze s vlastima upitne. Osim toga, Dugin je iznio ideju o ulasku Srbije u Evroazijsku zonu i ODKB kao ideju u intervjuu koji je dao za web portal Politika u Srbiji, u junu 2017. godine:

Hajde, samo na trenutak zamislite sledeću situaciju: današnja Srbija, koja zaista ne žuri u NATO, izjavljuje – želimo da budemo primljeni u Evroazijsku uniju i ODKB. Šta dalje? Tada problem Kosova postaje i problem Rusije. Onda mi, sa našim nuklearnim oružjem, vojnom komponentom i autoritetom koji imamo na Istoku, zasučemo rukave i rešavamo problem.

Shodno informacijama iznesenim u ovoj analizi, možemo zaključiti da ruski predsjednik nije imao ništa s iznošenjem ove ideje u javnost, kako se netačno tvrdi u naslovu analiziranih članaka. Također, ovaj “prijedlog” nije zvanično upućen vlastima jedne države drugoj i ne predstavlja nikakvu “ponudu”, već je iznijet kao ideja u intervjuu. 

Zbog svega ovoga, tvrdnju portala Srbija Danas, da je ruski predsjednik Vladimir Putin “ponudio Srbiji preuzimanje Kosmeta” u zamjenu za ulazak ove države u Evroazijsku uniju i ODKB, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Svi članci dobijaju i ocjenu klikbejt, s obzirom na to da se tvrdnja iz naslova ne nalazi u samim člancima.

Napomena 16.8.2021.

Članak portala Srbija Danas je u međuvremenu izmijenjen tako da sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Semir Džebo Objavljeno: 11. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Lažna vijest
Ivermektin nije lijek za Covid-19, ali ne izaziva sterilitet kod muškaraca

Antiparazitik Ivermektin ne liječi Covid-19, iako ga antivakcinacijski akti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Ispravljeno
Lažna vijest
Dezinformacije lažnog franjevca: Alexis Bugnolo o vakcinama protiv Covid-19

Više od 15.000 interakcija na društvenim mrežama zabilježio je članak u koj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me