Putin nije Srbiji ponudio ulazak u Evroazijsku uniju i ODKB u zamjenu za preuzimanje Kosova i Metohije

Izjava ruskog političkog komentatora se u dezinformativnim narativima godinama pripisuje Vladimiru Putinu, te se tako predstavlja kao zvanična državna politika.

Grupa Facebook stranica tematski zasnovanih na temama iz pravoslavnog kršćanstva je 27.7.2021. objavila članak portala Beo365grad. Sam članak je objavljen 25.12.2017. godine i ima sljedeći naslov:

PUTIN PONUDIO SRBIJI ONO ŠTO SE NE ODBIJA: Rusija preuzima Kosmet, a Beograd ulazi u Evroazijsku uniju i ODKB

U članku se tvrdi:

Ako Srbija zatraži i bude primljena u Evroazijsku uniju i ODKB, problem Kosova i Metohije postao bi i ruski problem, što bi u startu garantovalo bezbednost i život za Srbe, jer Rusija priznaje celovitost Srbije.

Ovaj plan ponudio je Srbiji, ruski filozof i lider Međunarodnog evroazijskog pokreta Aleksandar Dugin. On je, međutim, dodao i da to ne znači da bi Rusija odmah pokrenula vojnu operaciju, ali bi pružila određene garancije sa kojima bi moglo spokojnije da se živi.

Potom se navodi:

Dugin, koga smatraju savetnikom predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je bi da bi u slučaju da Srbija zatraži prijem u Evroazijsku uniju i ODKB, Rusija morala da razmotri taj zahtev uzimajući u obzir volju naroda. On smatra da Srbija treba da izvrši političko samoubistvo da bi ušla u EU.

Kao izvor članka navodi se portal Srbija Danas koji je identičan članak objavio 1.7.2017. godine. Osim ova dva portala, članak je objavljen i na portalu 365Srbija 25.12.2017. koji je izgledom identičan portalu Beo365grad.

Šta su činjenice?

Odmah nakon čitanja drugog paragrafa jasno je da je centralna tvrdnja iz naslova o tome kako je Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije, Srbiji “ponudio” preuzimanje kontrole nad Kosovom i Metohijom u zamjenu za ulazak Srbije u Evroazijsku uniju i Organizaciju dogovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) netačna. U samom tekstu analiziranog članka ističe se da je ovaj plan “ponudio” ruski politički analitičar, strateg i filozof Aleksandr Dugin, a ne Vladimir Putin. Njegova knjiga “Osnovi geopolitike: Geopolitička budućnost Rusije”, iz 1997. godine, smatra se utjecajnom u ruskim vojnim i vanjsko političkim krugovima te se koristila u svrhe podučavanja u Vojnoj akademiji Generalštaba Oružanih snaga Rusije. No, dok je Dugin utjecajan mislilac u vanjsko političkim krugovima, Andre Radin i Clint Reach iz RAND Corporation, američkog think-tanka, smatraju kako Dugin nema utjecaja na donošenje zvaničnih odluka:

Nadalje, dok se navodi da Dugin ima veze s ruskim zvaničnicima, uključujući i rusko vojno rukovodstvo i, iako ruski lideri mogu povremeno citirati njegove radove ili ideje, ne čini se da je on direktno uticajan u kreiranju ruske politike. Njega je moguće najbolje koncipirati kao ekstremističkog provokatora s nekim ograničenim i perifernim utjecajem nego kao utjecajnog analitičara s direktnim utjecajem na politiku. Čini se da nema direktne veze s glavnim političkim strankama - poput Jedinstvene Rusije, Komunističke partije, Liberalno demokratske partije Rusije i Rodine - koje zagovaraju antizapadnu i agresivnu regionalnu politiku. On je također smijenjen s položaja na moskovskom državnom univerzitetu nakon što je pozvao na ubistvo ukrajinskih nacionalista, a ponudio je i značajne kritike Putinove politike u Ukrajini.

Dakle, ne samo da Dugin nije savjetnik ruskog predsjednika već su njegove direktne veze s vlastima upitne. Osim toga, Dugin je iznio ideju o ulasku Srbije u Evroazijsku zonu i ODKB kao ideju u intervjuu koji je dao za web portal Politika u Srbiji, u junu 2017. godine:

Hajde, samo na trenutak zamislite sledeću situaciju: današnja Srbija, koja zaista ne žuri u NATO, izjavljuje – želimo da budemo primljeni u Evroazijsku uniju i ODKB. Šta dalje? Tada problem Kosova postaje i problem Rusije. Onda mi, sa našim nuklearnim oružjem, vojnom komponentom i autoritetom koji imamo na Istoku, zasučemo rukave i rešavamo problem.

Shodno informacijama iznesenim u ovoj analizi, možemo zaključiti da ruski predsjednik nije imao ništa s iznošenjem ove ideje u javnost, kako se netačno tvrdi u naslovu analiziranih članaka. Također, ovaj “prijedlog” nije zvanično upućen vlastima jedne države drugoj i ne predstavlja nikakvu “ponudu”, već je iznijet kao ideja u intervjuu. 

Zbog svega ovoga, tvrdnju portala Srbija Danas, da je ruski predsjednik Vladimir Putin “ponudio Srbiji preuzimanje Kosmeta” u zamjenu za ulazak ove države u Evroazijsku uniju i ODKB, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Svi članci dobijaju i ocjenu klikbejt, s obzirom na to da se tvrdnja iz naslova ne nalazi u samim člancima.

Napomena 16.8.2021.

Članak portala Srbija Danas je u međuvremenu izmijenjen tako da sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Semir Džebo Objavljeno: 11. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me