Raskrinkavanje.ba

“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vladimira Putina viđena u turskoj luci Tuzla iskorištena je za klikbejt-naslov.

Čitatelji/ke su nam prijavili/e članak objavljen 23.11.2023. godine na portalu Bljesak (.info.) Članak je opremljen sljedećim naslovom:

Putinova jahta pronađena u Tuzli

U članku se navodi da je ruski biznismen na društvenoj mreži X objavio da je njegova istraživačka platforma ustanovila da je jedna od jahti ruskog predsjednika Vladimira Putina na remontu u jednoj istanbulskoj luci. Kao izvor, u članku se navodi hrvatski portal Index (.hr.)

Članak nam je prijavljen kao “klasični klikbejt”, budući da naslov navodi na zaključak da je jahta “pronađena” u Tuzli, regionalnom centru u sjeveroistočnoj Bosni.

Članak objavljen na Bljesku preuzet je s portala Index (.hr), gdje je objavljen također 23.11.2023. Indexov članak opremljen je naslovom koji glasi: “Hodorkovski: Ovo je tajna Putinova superjahta, nalazi se u luci članice NATO-a”.

U članku se navodi da je ruski biznismen Mikhail Khodorkovsky u X objavi od 22.11.2023. godine naveo da je njegova istraživačka platforma The Dossier Center “pronašla” jahtu ruskog predsjednika Vladimira Putina u luci Tuzla u Turskoj, članici NATO-a. Khodorkovsky je naftni tajkun i svojevremeno najbogatiji čovjek u Rusiji, koji je danas kritičar Putinovog režima. Njegova X objava podijeljena je u članku.

Foto: X. “Ovo je 71-metarska ‘Victoria’, perjanica Putinove lične ‘flotile’ u Crnom moru. Prije mjesec, napustila je Soči i doplovila do luke Tuzla u Istanbulu na popravak”

U članku je objašnjeno da se luka Tuzla nalazi na Mramornom moru u Turskoj.

Khodorkovsky je postavio niz objava na svom X profilu (1, 2, 3) u kojima se navodi da je jahta izgrađena na Sevmash vojnom brodogradilištu, gdje se također grade i nuklearne podmornice za rusku mornaricu. Njegov The Dossier Center navodno je pronašao jahtu po prepoznatljivom slovu “V”, koje se nalazi i na mehanizaciji ruske vojske u Ukrajini. 

Business Insider također je pisao o navodima Khodorovskog da je jahta uočena u Turskoj, u članku objavljenom 24.11.2023. godine.

Dakle, Khodorkovsky i njegova organizacija objavili su navode o tome da su uočili Putinovu jahtu u turskoj luci Tuzla, koja ima isto ime kao i regionalno središte u Bosni Hercegovini. Izostavljajući ovu informaciju iz naslova i koristeći samo ime Tuzla, portal Bljesak je čitateljima i čitateljkama dao informaciju iz koje mogu zaključiti da je jahta pronađena u BiH. Shodno navedenom, naslov članka na portalu Bljesak ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 23.11.2023

Bljesak: Putinova jahta pronađena u Tuzli

"Kako je moguće da se Putinova 71-metarska jahta usidri u brodogradilištu u jednoj zemlji NATO-a?", pita se Hodorkovski.

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama