Putinove fotografije nisu izložene u zagrebačkoj IKEA-i

Fotografije koje prikazuju portrete Vladimira Putina u zagrebačkoj robnoj kući IKEA nisu stvarne. U pitanju je fotošop.

Portal B92 je 21. marta 2022. godine objavio vijest da su u zagrebačkoj poslovnici IKEA-e izložene fotografije predsjednika Rusije Vladimira Putina. Članak je naslovljen: 

Putin “preplavio” Ikeu u Zagrebu FOTO

U članku se navodi da su se na društvenim mrežama pojavile fotografije koje prikazuju portrete predsjednika Rusije izložene u IKEA-i. 

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije iz hrvatske Ikee, na kojima se vidi da je neko postavio fotografiju Vladimira Putina na svaki komad nameštaja. Kako se navodi na društvenim mrežama, sumnja su fotografije potekle iz zagrebačke Ikee.
Kako se vidi iz fotografija, Putinovo lice "krasi" većinu noćnih ormarića koji su izloženi u prodavnici, ali i duhovito viri iza plišanih životinja.
Kako se dalje navodi, jedan od najpoznatijih švedskih brendova obustavio je rad svojih prodavnica u Rusiji nakon invazije na Ukrajinu, a od tada se suočavaju sa "akcijama" kojim se podsmeva njihova odluka.

U tekstu portala B92 priložena je i objava portala Russia Today sa društvene mreže Telegram, u kojoj su navedene iste tvrdnje.

Članak su prenijeli portali Srpska (.info), Vesti (.rs), Dnevno (.rs), Nulta Tačka, Radio Šabac portal i Srbin (.info)

Šta su činjenice?

Fotografije koje prikazuju portrete predsjednika Rusije Vladimira Putina izložene u poslovnici robne kuće IKEA prvi put su se pojavile 21. marta 2022. godine u objavi portala Russia Today na ruskoj aplikaciji Telegram, koji je i naveden kao izvor članka portala B92. RT je uz fotografije objavio i opis u kojem se navodi da se sumnja da su snimci nastali u zagrebačkoj poslovnici švedskog proizvođača namještaja.

Članak da su Putinove fotografije preplavile zagrebačku IKEA-u sa portala B92 prenosili su drugi mediji, ali se dešavalo da, umjesto izvora koji koristi B92, dakle, RT-a, navode Twitter objavu sa profila Eureka News. Tako je, naprimjer, portal Dnevno (.rs) kao izvor vijesti naveo portal B92, ali su fotografije prenesene sa Twitter profila Eureka News. 

I mediji u Hrvatskoj su prenosili članak, u kojima je kao izvor korištena Facebook stranica Ruski dom u Zagrebu, koja je objavila iste tvrdnje te navela da su radnici sami postavili Putinove portrete kao odgovor na odluku švedskog brenda da obustavi rad poslovnica u Rusiji.  

No, hrvatski Faktograf je, nakon što je kompanija za odnose s javnošću “Madison”, koja zastupa IKEA-u u Hrvatskoj, potvrdila da se radi o fotošopiranim fotografijama, tvrdnju ocijenio lažnom. 

Čak je i ruska državna novinska agencija RAI objavila tekst da su Putinove fotografije iz Zagreba fotošopirane. Pozivajući se na ovaj izvor, značajan broj medija u Hrvatskoj (Index, N1, Dnevnik, Poslovni, Tportal, Večernji List, Slobodna Dalmacija…) je također objavio da su fotografije Putinovih portreta u IKEA-i fotošopirane.

I portal B92 je naknadno, u novom članku, objavio da se radi o lažnoj vijesti, ali ispravke u prvobitnom članku, u kojem se tvrdi da je “Putin preplavio Ikeu u Zagrebu”, nisu načinjene.

Stoga tvrdnje portala B92 o tome da je u zagrebačkoj IKEA-i “neko postavio fotografiju Vladimira Putina na svaki komad nameštaja” ocjenjujemo kao lažnu vijest

Svim prenošenjima ovih tvrdnji na drugim portalima dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Napomena

01.04.2022: Portal B92 je ispravio netačne tvrdnje u članku, pa je članku dodana i ocjena Ispravljeno. 

04.04.2022: Portal Srpska info je ispravio netačne tvrdnje u članku, pa je članku dodana i ocjena Ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 31. 03. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Montirane slike s izmišljenim izjavama Dodika, Konakovića, Lagumdžije i Čovića

U Facebook grupi koja se “bavi aktuelnim temama” podijeljene su montirane s...

Lažna vijest
Analiza
Veličanje Rusije i njene vojne moći kao propagandno sredstvo u ratu protiv Ukrajine

Vojna sila koja može "izaći na crtu" NATO savezu, vođena strogim ali neshva...

Analize
Lažna vijest
“Negativna energija”: New Age izmišljotina koju ne uklanjaju kuhinjski sastojci 

Tvrdnje da mješavina sirćeta, vode i soli može otkriti i apsorbovati “negat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me