QAnon laži: Krađa izbora, smrt marinaca i hapšenje direktorice CIA-e

Pristalice QAnona iz našeg regiona nastavljaju dijeliti izmišljotine o izbornoj krađi na zadnjim predsjedničkim izborima u SAD-u.

Foto: GetArchive

Na jednom od nekoliko Facebook profila teoretičarke zavjere Vesne Ćurguz (Veqqi Qurguzovski) 13.1.2023. godine objavljene su sljedeće tvrdnje:

AJMO SADA ISTINU NA SUNCE ... EVO VAM PRAVOG KRAKENA..!!🧐😎

Kraken je vojni softver koji je detektovao Dominion kradju glasova... isto ime imala je grupa marinaca koji su poginuli u Frankfurtu kada je bila borba za Dominion ispred CIA zgrade...iste noci uhapsena je Djina Haspel direktorka CIA. Imali smo i snimak obracuna (pucnjave) i djelili ovde... Pet vojnika tima Kraken poginulo je te noci..!!

Do datuma pisanja ove analize objava s profila Veqqi Qurguzovski podijeljena je gotovo 200 puta.


Šta su činjenice?

Tvrdnje koje je Vesna Ćurguz iznijela na svom Facebook profilu dio su šireg narativa QAnon teorije zavjere.

Ukratko, riječ o teoriji zavjere nastaloj 2017. godine na internetskom forumu 4Chan, čiji sljedbenici/e vjeruju da svijetom upravlja tajna “kabala” koja vodi globalni lanac trgovine djecom. Smatraju da je bivši američki predsjednik Donald Trump mesija koji vodi tajni rat protiv kabale i spašava svijet.

Sljedbenici/e QAnona vjeruju da je na predsjedničkim izborima u SAD-u 2020. godine Donald Trump izgubio zbog izborne prevare u koju je bila uključena kompanija koja proizvodi softver za glasačke mašine po imenu Dominion. Ne postoje nikakvi stvarni dokazi da se desila izborna prevara niti da je Dominion bio uključen u nju.

Tačno je da postoji softver koji koristi američka vojska pod nadimkom Kraken. Ipak, tvrdnja da je ovim softverom otkrivena “Dominion krađa glasova” posve je neutemeljena, prvenstveno zato što ne postoje nikakvi konkretni dokazi da se krađa glasova uopšte dogodila. 

Pristalice QAnona usvojile su izraz “kraken” nakon izbora 2020. godine. Tada je Trumpova advokatica Sidney Powell navela da gradi pravni slučaj koji će, poput Krakena, uništiti tvrdnje da je Joe Biden pobijedio na izborima. Ovo se, pak, nije desilo. Više od 50 tužbi koje su Trump i njegovi/e saveznici/e podnijeli/e različitim sudovima zbog navodne izborne prevare odbačene su kao neosnovane zbog nepostojanja dokaza.

Kao i ostatak ovih besmislenih tvrdnji, navodi da su američki marinci poginuli u Frankfurtu u sukobu s CIA-om jer su otkrili dokaze o ogromnoj izbornoj prevari u potpunosti su izmišljeni. Za njih se nikada nisu prezentovali bilo kakvi konkretni dokazi, a na koncu ih je demantovala i američka vojska

Bivša direktorica CIA-e Gina Haspel, suprotno tvrdnjama Vesne Ćurguz, nije uhapšena u izmišljenom sukobu CIA-e i američkih marinaca. Da je Haspel i dalje na slobodi, potvrđuje i činjenica da je u januaru ove godine postala predsjednica Upravnog odbora Memorijalne fondacije oficira CIA-e

Shodno činjenicama, tvrdnje da je softver Kraken otkrio krađu glasova na američkim izborima 2020. godine, da je pet američkih marinaca poginulo u sukobu s CIA-om u Njemačkoj te da je tom prilikom uhapšena direktorica CIA-e Gina Haspel ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 25. 01. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimci zalaska sunca ne dokazuju da je ono bliže Zemlji nego što kaže nauka

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je udaljenost Sunca od Zemlje mnogo...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bazne stanice se kamufliraju iz estetskih razloga, ne zato što su opasne

Stari videosnimak na kojem radnici pokrivaju baznu stanicu na krovu kamufla...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Ukrajina nije najavila “holokaust Rusa koji podržavaju Putina”

Portal Nulta tačka objavio je članak u kome se tvrdi da Ukrajina najavljuje...

Lažna vijest Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me